|
Przesunięty przez: krotom 2011-04-21, 10:23 |
Jak zmierzyć obroty jałowe , nie mająć obrotomierza ? |
Autor |
Wiadomość |
johnypl

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2011-10-30, 17:43
|
|
|
Jedziesz na pierwszą z brzegu stacje diagnostyczną ( tam gdzie robi się przegląd rejestracyjny samochodu ) muszą tam mieć analizator spalin, jest on na pewno wyposażony w obrotomierz są przy nim takie cęgi którymi łapiesz za kabel od świecy ustawiasz że silnik 2 garowy i masz dokładne wskazanie obrotów |
_________________ XJ900F+ Bulgot FLHRI Bagger by Ja
MOJE EX - XVS 650 Classic, FJR 1300 (FUJARA), 1300 Midnight Star
Jeżeli uważasz że czegoś nie potrafisz, pamiętaj że Arkę zbudował amator, a specjaliści Titanika
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2011-10-30, 17:47
|
|
|
i koszt również niewielki za taka usługę. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
moondek

Wiek: 52 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 4024 Skąd: Józefosław
|
Wysłany: 2011-10-30, 20:42
|
|
|
krzycho_r napisał/a: | Nasz prezes prowadzi serwis pił i kosiarek i korzystałem z tego cudownego ustrojstwa. Okropnie oszukuje ( w porównaniu z "normalny mobrotomierzem podpiętym na sztywno"). |
A może to ujstrojstwo, o którym piszesz jest gównianej jakości? Słyszałem inne opinie na ten temat... |
_________________ Ukochany motocykl posłuży ci do końca życia, jeśli będziesz jeździł nim dość szybko |
|
|
|
 |
krzycho_r

Rocznik: 2000
|
Wysłany: 2011-11-13, 13:40
|
|
|
witek1965 napisał/a: | a te są już czterosuwowe, przynajmniej te porządne zaopatrzone w silniki Hondy, czy BS. |
A tu masz rację i powiem wiency kosiarki 2t to Ty raczej nie kupisz jakieś 10 lat z okładem.Celowo tematu kosiarek 4t nie ciagnałem , bo ...
Serwisy (przynajmnie te mi znane ) nie ustawiają wolnych obrotów w kosiarkach 4T , bo jest to trudne do wykonania. Nie mowa tu o regulacji na cięgnie i składu mieszanki tylko wolnych. Cudeńko(regulator) mieści się wewnątrz skrzyni korbowej i automatycznie zwiększa obroty silnika , gdy ten jest obciazany.
Żeby nie być gołosłownym pojechałem do zaprzyjaźnionych serwisów(2szt) i trochę spędziłem tam czasu na regulacji i rozmowach.
- serwisy(te które odwiedziłem) nie posiadaja urządzeń/obrotomierzy do silników 4T , tylko dziela odczytane obroty przez dwa
- obrotomierz elektroniczny nie posiada przełaczników 2T/4T i ilości cylindrów
- obrotomierz stosowany do pilarek spalinowych 2T do ustawiania obrotów/ składu mieszanki(na krokodylek lub zbliżeniowo)
- obrotomierz jest mało dokładny - złapany krokodylkiem za przewód WN wskazywał w Jadzi od 900 do 2000 obrotów. po zakręceniu przewodu z krokodylkiem na przewód WN sinusojda zmalała , ale i tak odczyt nie wydawał mi się prawidłowy.
- obrotomierz pokazany przez vaaksa podpiety pod cewkę wydaje mi się najbardziej dokładny - w aucie z obrotomierzem wskazania się pokrywały.
Na stacji diagnostycznej nie byłem , być może posiadają tam urządzenia lepszej jakości.Nie chciałem drażnić diagnosty , bo na wiosnę obiecałem mu "ściszyc" Jadźkę , ale stało się zupełnie odwrotnie. |
_________________ Junaczysko znów furcy aż miło:)
Pozdrawiam Krzycho_R
http://dzikijunak.org/gallery/KrzychoR |
|
|
|
 |
johnypl

|
Wysłany: 2011-11-13, 13:48
|
|
|
krzycho_r napisał/a: |
Na stacji diagnostycznej nie byłem , być może posiadają tam urządzenia lepszej jakości.Nie chciałem drażnić diagnosty , bo na wiosnę obiecałem mu "ściszyc" Jadźkę , ale stało się zupełnie odwrotnie. |
No no nieładnie kłamczuszek |
Jeżeli uważasz że czegoś nie potrafisz, pamiętaj że Arkę zbudował amator, a specjaliści Titanika
|
|
|
 |
Waldi

Wiek: 61 Dołączył: 19 Cze 2010 Posty: 1229 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2011-11-13, 21:32
|
|
|
Ja ustawiłem obroty "na ucho" tak jak mi się najbardziej podobało . |
_________________ Dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia - bądź szczęśliwy/a |
|
|
|
 |
johnypl

|
Wysłany: 2011-11-14, 20:50
|
|
|
Waldi, w Dragu też tak zrobiłem w MSie już się tak nie da |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|