| 

|  |  

| Stara benzyna w baku ? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | Andrzej11   

Model: DS 650 Classic
 Rocznik: 1998

| 

|  Wysłany: 2012-03-22, 11:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Przypomniałem sobie teraz że w ubiegłym roku we wrześniu  przegoniłem wiraszke na dystansie około 50 km ( ślub Edyty i Redbula) i motocykl dalej mi nie odpalał. Po wlaniu preparatu zaczął jednak normalnie odpalać czyli, albo preparat zadziałał albo miałem troche szczęścia. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Pirania_LM   

Model: RS1600
 Rocznik: 2003

| 

|  Wysłany: 2012-03-22, 12:22 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dokładnie, po jaką cholerę lać jakieś gówno do zbiornika, skoro przed sezonem czyści się i przegląda gaźniki ? no chyba, że ktoś tego nie robi, to wówczas żadne dodatki w niczym nie pomogą  ale cóż, sugestia, reklama i nadzieja to potęga handlowców. |  
				| _________________ Sprawa wygląda jasno, Zielonogórzanie trzymają to miasto.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | witek1965   

Model: DS 1100 Classic
 Rocznik: 2008

| 

|  Wysłany: 2012-03-22, 12:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | przecież napisałem, że profilaktycznie wlałem. Mi wystarczy, że zapobiegają powstawaniu zanieczyszczeń. Czy dodatek do paliw diesla powoduje, że przy -30 st. nie wytraca się parafina, czy to też wymysł ? 	  | gery73 napisał/a: |  	  | ale preparaty do czyszczenia gaźników dodawane do paliwa niczego nie czyszczą | 
  	  | gery73 napisał/a: |  	  | Paliwo samo w sobie ma już taką ilość dodatków uszlachetniaczy | 
 zgadza się, ale dodanie preparatu w cenie 26 groszy na litr, który zapobiega powstawaniu zanieczyszczeń w układzie paliwowym, to tak jakbym kupił nie w Orlenie a na na BP, lub przy autostradzie (różnica w cenie paliw). Jestem przekonany, że moje gaźniki na dzień dzisiejszy są czyste, inaczej motek by po prostu nie palił, a za niewielka cenę uspokojenie sumienia - bezcenne
   Czyszczenie prawdziwe, to tak jak piszesz. Gaziory na stół i sprężone powietrze, lub jak ma się takie możliwości ultradźwięki.

Nie upieram się, czy mam racje ja wlewając (aczkolwiek nigdy tego nie robiłem, za wyjątkiem dodatku do diesla w zimie), czy masz rację Ty. Żeby coś takiego wykazać, trzeba by dwa motki eksploatować przez pewien okres czasu na jednakowym paliwie (ta sama stacja) jednemu serwując co te 5 tysięcy taką "kurację" za 16 zeta a drugiemu nic. Rozkręcić po strzelam 25 tyś km i zerknąć w jeden gazior i w drugi, na jeden zawór, na drugi.
 Jeżeli okaże się, że brak różnicy to wszystko jasne.
 |  
				| _________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
 Moje moto
 XVS 650 - był
 XVS 1100 - jest
 DL-650 - jest

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | remol71   

Model: DS 650 Custom
 Rocznik: 1999

| 

|  Wysłany: 2012-04-15, 11:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Coś z własnych obserwacji. W zeszłym sezonie rozbierałem gaźniki i wyczyściłem na błysk w myjce ultradźwiękowej. Po tym zabiegu pracowały perfekcyjnie. Trochę tam pojeździliśmy i skończył się sezon. Tak się złożyło, że zatankowałem pod koniec do pełna. Tak motor przestał zimę w garażu podziemnym pod blokiem. Na wiosnę palił lekko kiepsko, wyraźnie startował jeden gar, a drugi dopiero po kilkudziesięciu sekundach. Wlałem do baku środek STP do czyszczenia wtrysków i gaźników. Dawkowałem flaszeczkę po pół porcji na tankowanie. Obecnie jest zdecydowana poprawa. Trudno mi jednoznacznie ocenić, czy to nowe paliwo, czy ten środek taki dobry, niemniej poprawa jest bardzo wyraźna. |  
				| _________________ Suzuki V-Strom 1050 XT
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Dag   

Rocznik: 2002

| 

|  Wysłany: 2012-05-21, 17:02 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | witek1965 napisał/a: |  	  | 
 Nie upieram się, czy mam racje ja wlewając (aczkolwiek nigdy tego nie robiłem, za wyjątkiem dodatku do diesla w zimie), czy masz rację Ty. Żeby coś takiego wykazać, trzeba by dwa motki eksploatować przez pewien okres czasu na jednakowym paliwie (ta sama stacja) jednemu serwując co te 5 tysięcy taką "kurację" za 16 zeta a drugiemu nic. Rozkręcić po strzelam 25 tyś km i zerknąć w jeden gazior i w drugi, na jeden zawór, na drugi.
 Jeżeli okaże się, że brak różnicy to wszystko jasne.
 | 
 Ze statycznego punktu widzenia to zbyt mało elementów wziąłeś .... 2 pojazdy to za mało
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | witek1965   

Model: DS 1100 Classic
 Rocznik: 2008

| 

|  Wysłany: 2012-05-21, 20:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dag, No masz racje, ale jakbym napisał 100 i 100 to byłoby może i lepiej, ale tez niewykonalne. |  
				| _________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
 Moje moto
 XVS 650 - był
 XVS 1100 - jest
 DL-650 - jest

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | uszy   

Model: SYMPATYK

| 

|  Wysłany: 2012-05-21, 23:36 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | witek1965 napisał/a: |  	  | gdzie takowe coś jest dostępne  ? 	  | gery73 napisał/a: |  	  | Dzisiaj to gaźnior do myjki ultradzwiękowej | 
 | 

takie:  http://www.allegromat.pl/aukcja106887

dają radę choć nie wszystko się w nie zmieści [bywają też za mniejsze pieniądze w promocjach marketowych - gdzie z johnym kiedyś nabyliśmy takie-to]
 i teraz faktycznie "szanujący" się mechanik Johny może potwierdzić skuteczność takiego ustrojstwa.
 niejeden zamek drzwi samochodowych  z martwych powrócił
  , a w wolnym czasie od czyszczenia gaźników żonie pierścionki można do blasku przywrócić
   |  
				| _________________ XJ 650 Maxim  [new variation]
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez witek1965 2012-05-21, 23:43, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach