Kacik kulinarny |
Autor |
Wiadomość |
1janbo


Model: XV 1700 Warrior
Rocznik: 2002
Wiek: 3 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 4928 Skąd: Poznań, moje Miasto.
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:39
|
|
|
Królowa napisał/a: | Lokis napisał/a: | Woda gotowana
Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe |
Lokis, dziękuję. Dzięki Tobie wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka |
A ja qrka nie. Nikt nie napisał ile tej wody |
_________________
Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".
___________________
WOLNOŚĆ!!!
 |
|
|
|
 |
Królowa


Model: PLECACZEK
Wiek: 42 Dołączyła: 11 Sie 2009 Posty: 236 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:43
|
|
|
Mirek napisał/a: | Jaro podaj przepis na śledziki te pikantne . |
Mirku, ale po co? Zawsze będzie okazja żeby pojechać do jara i Edyś na śledziki;) |
|
|
|
 |
Mirek


Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 1315 Skąd: Ostróda/Grunwald
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:44
|
|
|
Demolka przesadzasz z tym cukrem 1 kg na 2,5 l wody . Drożdże uwodnić przed dodaniem .
[ Dodano: 2009-10-19, 09:48 ]
Królowo ale jak się zapisze to się nie zapomni ..Jak będę miał chwilę czasu podam wam przepis na kurczaka butelkowego na ''czarnej szmacie'' |
_________________ ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023
http://www.dragstar-grunwald.pl/
 |
|
|
|
 |
moondek


Model: SYMPATYK
Wiek: 51 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 4024 Skąd: Józefosław
|
Wysłany: 2009-10-19, 10:03
|
|
|
To kącik kulinarny, a nie vademecum alkoholika No chyba, że dla niektórych nalewka to chleb powszedni, to sorry |
_________________ Ukochany motocykl posłuży ci do końca życia, jeśli będziesz jeździł nim dość szybko |
|
|
|
 |
Demolka


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-10-19, 10:42
|
|
|
Mirek w moich oczach urósł do rangi głównego technologa w przyrządzaniu herbatki zimowej. Mnie się już zdziebko miesza w kiepele, chyba za tłusto jadam, bo nie od herbatki przecież... |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
bartek_p

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 693 Skąd: Dębogóra
|
Wysłany: 2009-10-19, 21:30
|
|
|
Kurka czemu nikt nie powiedział, że ta woda, jak już zacznie bulgotać to będzie taka gorąca!!
A tak na poważnie.
Piersi kacze duszone, mega smaczne
Piersi osolone, opieprzone i zalane octem balsamico di modena i posypane majerankiem.
na 24 do lodówy
Skórę naciąć " na jeżyka" smażyć z obu stron. Wylać tłuszcz.
Wyciągamy, kroimy w plastry i dusimy dobrą godzinę na małym ogniu.
Podane z gruszkami " mogą być z puszki" i żurawiną. |
_________________ Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku. |
|
|
|
 |
EDDIE


Model: SYMPATYK
Wiek: 61 Dołączył: 16 Wrz 2009 Posty: 1109 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2009-10-19, 22:23
|
|
|
moondek napisał/a: | To kącik kulinarny, a nie vademecum alkoholika No chyba, że dla niektórych nalewka to chleb powszedni, to sorry |
Nie porównuj nalewki do chleba, ja z definicji chleba nie jadam w przeciwieństwie do tego pierwszego |
_________________ Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.
Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.
Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 |
|
|
|
 |
Cebula


Model: SYMPATYK
Wiek: 48 Dołączył: 15 Kwi 2009 Posty: 217 Skąd: kątownia
|
Wysłany: 2009-10-20, 08:00
|
|
|
Przepis na solenie. Do sklepu, kupić sól. Przyjść do chaty. Rozerwać worek. Wziąć szczyptę soli i posolić np pomidorka. smacznego. |
_________________ Post ten wyraża opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
1janbo


Model: XV 1700 Warrior
Rocznik: 2002
Wiek: 3 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 4928 Skąd: Poznań, moje Miasto.
|
Wysłany: 2009-10-20, 11:34
|
|
|
Cebula napisał/a: | Przepis na solenie (...) |
A masz patent, jak popieprzyć?
...sorrka, wymknęło mi się |
_________________
Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".
___________________
WOLNOŚĆ!!!
 |
|
|
|
 |
Mirek


Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 1315 Skąd: Ostróda/Grunwald
|
Wysłany: 2009-10-20, 12:40
|
|
|
Poważnie poszukuję trawy TURÓWKI WONNEJ pospolicie żubrówki jak ktoś ma lub może się podzielić itp proszę o kontakt na pw.
Mundek kącik kulinarny obejmuje wszystkie potrawy na stole .
Oczywiście że wódka szkodzi człowiekowi na skórę szczególnie na łokciach i kolanach . |
_________________ ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023
http://www.dragstar-grunwald.pl/
 |
|
|
|
 |
witek1965


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 60 Dołączył: 28 Maj 2009 Posty: 14539 Skąd: Gdzieś
|
Wysłany: 2009-10-20, 12:44
|
|
|
|
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
***** ***
 |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2009-10-20, 12:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Demolka


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-10-20, 12:45
|
|
|
Cebula napisał/a: | Przepis na solenie. Do sklepu, kupić sól. Przyjść do chaty. Rozerwać worek. Wziąć szczyptę soli i posolić np pomidorka. smacznego. |
Resztę soli jako zbędny odpad wywalić
[ Dodano: 2009-10-20, 12:46 ]
1janbo napisał/a: | Cebula napisał/a: | Przepis na solenie (...) |
A masz patent, jak popieprzyć?
...sorrka, wymknęło mi się |
Mam, ale to temat na po 23:00 |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
witek1965


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 60 Dołączył: 28 Maj 2009 Posty: 14539 Skąd: Gdzieś
|
Wysłany: 2009-10-20, 12:51
|
|
|
Lokis napisał/a: | Woda gotowana
Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe |
dragini napisał/a: | Lokis próbowałam twojego przepisu, nie udało się.
Po szerokich konsultacjach okazalo sie, że trzeba wodę wlać do garnka. Proszę o dodanie tego ważnego szczególu do opisu. evil
Lokis weź pod uwagę że nie wszyscy są na tak zaawansowanym poziomie sztuki kulinarnej. Proponuję podzielić post na wersię dla początkujących i mistrzów. |
No nie wiem. Chyba robicie mnie w jajo evil Najpierw wlałem wodę na ogień, cholera zgasło, więc spróbowałem wg sposobu Dragini. Ona ma chyba jakiś paten z tym garnkiem, boi się nie udało za cholerę. Garnek , czyli taki blaszany cylinder w kwiatki co moja małżowina ma w szafkach w kuchni za cholerę nie chciał się utrzymać na ogniu. zapaliłem palnik, alegancko, ustawiłem odpowiedni płomień i wkręciłem w imadło, żeby płomień był w pionie. stawiam na tym ogniu i............. sru. garnek na podłodze, kałuża wody. Druga próba-spuściłem trochę benzyny z baku, rozlałem na ziemi, zapaliłem i stawiam na ten ogień garnek. Okopcił się jak pieron, no i zostałem zjechany, no i oczywiście gaarnek zaraz zadusił ogień.
Leczo:
4-5 dużych czerwonych słodkich papryk
kilogram ładnych, mogą być przejrzałe, ale nie zgniłych pomidorów
dwie duże cebule, 1/2 kilograma kielbasy (może być toruńskiej)
sól, pieprz ( patrz przepisy kilka postów wyżej) papryka ostra, chili, pieprz ziołowy i inne takie tam z szuflady małżowiny(ponoć cynamon i goździki się nie nadają)
Paprykę rozkrawamy i wywalamy środki, pomidory parzymy ( jak opanujemy sztukę gotowania tej cholernej wody ) szukamy jelenia do obrania cebuli i każemy obrać i pokroić w półplasterki ( wrazie nie znalezienia jelenia, cebulę pakujemy do zamrażarki na 15 minut i szukamy gogli i robimy to sami)
tniemy paprykę na paski, wsadzamy do garnka, na dno wlewamy około 100 gram oleju( może być to co nam zostało z wiosennej wymiany, ale lepiej skonsultowac z małżowiną) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu( znowu problem)
Poparzone pomidory obdzieramy ze skóry, kroimy w 0,25l(ćwiartka) i do gara, do papryki)
Jak jeleń pokroi nam cebulę i się wybeczy ładujemy ją na patelnię i również dusimy. Po podduszeniu cebuli, wiadomo-do gara z papryką i pomidorami. teraz kroimi kiełbaskę w kostke i na patelnię wolną już po cebuli. Smarzymy i ... do gara.
Teraz dusimy wszystko razem i sypiemy sól, pieprz, chili, i te inne proszki do gara. jak zaczyna po woli mordę wypalać to już jest OKI. Pakujemy na talerz, kroimy chlebuć podajemy masełko do chlebka i piwo. Piwa stawiamy proporcjonalnie do wsypanego chili.
Smacznego. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
***** ***
 |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2009-10-20, 13:09, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Demolka


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-10-20, 12:55
|
|
|
witek, nie spuszczaj z baku tylko w baku podpal, koszyczek z "samu" na wlew garnek na to... i ... |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
Jolka

Model: SYMPATYK
Wiek: 65 Dołączyła: 15 Cze 2009 Posty: 1289 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 2009-10-20, 13:15
|
|
|
popłakałam się ze śmiechu |
|
|
|
 |
warek07


Model: SYMPATYK
Wiek: 47 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 1534 Skąd: P-T (Free Star)
|
Wysłany: 2009-10-20, 13:40
|
|
|
witek1965, ja wode biore z chłodnicy z auta... tylko uwaga w nowych autach jest jakis płyn i nie madaje sie do kawy (zbyt cytrynowy)
u mnie w fiacie 125 jest kranik i jak bardzo potrzbuje to biore ile chce - najlepsze wychodzi kawa 3 w 1 |
_________________ carpe diem
 |
|
|
|
 |
Demolka


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-10-20, 13:50
|
|
|
warek07 napisał/a: | witek1965, ja wode biore z chłodnicy z auta... tylko uwaga w nowych autach jest jakis płyn i nie madaje sie do kawy (zbyt cytrynowy)
u mnie w fiacie 125 jest kranik i jak bardzo potrzbuje to biore ile chce - najlepsze wychodzi kawa 3 w 1 |
Tenże płyn najlepiej sprawdza się w wytrawnym winie, tanim kosztem masz słodki Vermuth |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
warek07


Model: SYMPATYK
Wiek: 47 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 1534 Skąd: P-T (Free Star)
|
Wysłany: 2009-10-20, 13:51
|
|
|
Demolka, ale Ty mowisz o czerwonym a ja mam zielony - morski |
_________________ carpe diem
 |
|
|
|
 |
jaro


Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 3781 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2009-10-20, 17:32
|
|
|
1janbo napisał/a: | A masz patent, jak popieprzyć? |
Przepis na kruchą Babkę
tak się długo babkę r......... aż się zrobi babka krucha |
_________________
V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 |
|
|
|
 |
EDDIE


Model: SYMPATYK
Wiek: 61 Dołączył: 16 Wrz 2009 Posty: 1109 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2009-10-20, 23:23
|
|
|
Mirek napisał/a: | Poważnie poszukuję trawy TURÓWKI WONNEJ pospolicie żubrówki jak ktoś ma lub może się podzielić itp proszę o kontakt na pw.
Mundek kącik kulinarny obejmuje wszystkie potrawy na stole .
Oczywiście że wódka szkodzi człowiekowi na skórę szczególnie na łokciach i kolanach . |
http://www.allegro.pl/ite...nych_trawa.html |
_________________ Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.
Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.
Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 |
|
|
|
 |
|