YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kacik kulinarny
Autor Wiadomość
1janbo 



Model: XV 1700 Warrior
Rocznik: 2002
Wiek: 3
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 4928
Skąd: Poznań, moje Miasto.
Wysłany: 2009-10-19, 09:39   

Królowa napisał/a:
Lokis napisał/a:
Woda gotowana

Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe


Lokis, dziękuję. Dzięki Tobie wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka


A ja qrka nie. Nikt nie napisał ile tej wody :(
_________________
Moderator na emeryturze. Emeryt nie musi, emeryt może!

:dziadek: :czoper: :pokooj:

Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".

___________________
WOLNOŚĆ!!!
 
 
Królowa 



Model: PLECACZEK
Wiek: 42
Dołączyła: 11 Sie 2009
Posty: 236
Skąd: Malbork
Wysłany: 2009-10-19, 09:43   

Mirek napisał/a:
Jaro podaj przepis na śledziki te pikantne .


Mirku, ale po co? Zawsze będzie okazja żeby pojechać do jara i Edyś na śledziki;)
 
 
Mirek 



Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1315
Skąd: Ostróda/Grunwald
Wysłany: 2009-10-19, 09:44   

Demolka przesadzasz z tym cukrem 1 kg na 2,5 l wody . Drożdże uwodnić przed dodaniem . :hahahahaa: :hahahahaa: :hahahahaa: :hahahahaa:

[ Dodano: 2009-10-19, 09:48 ]
Królowo ale jak się zapisze to się nie zapomni ..Jak będę miał chwilę czasu podam wam przepis na kurczaka butelkowego na ''czarnej szmacie'' :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
_________________
ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023

http://www.dragstar-grunwald.pl/
 
 
moondek 



Model: SYMPATYK
Wiek: 51
Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 4024
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2009-10-19, 10:03   

To kącik kulinarny, a nie vademecum alkoholika ;) No chyba, że dla niektórych nalewka to chleb powszedni, to sorry :)
_________________
Ukochany motocykl posłuży ci do końca życia, jeśli będziesz jeździł nim dość szybko :idea:
 
 
Demolka 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3747
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-19, 10:42   

Mirek w moich oczach urósł do rangi głównego technologa w przyrządzaniu herbatki zimowej. Mnie się już zdziebko miesza w kiepele, chyba za tłusto jadam, bo nie od herbatki przecież... :hahaha:
_________________
Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia ;)
 
 
bartek_p 


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 44
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 693
Skąd: Dębogóra
Wysłany: 2009-10-19, 21:30   

Kurka czemu nikt nie powiedział, że ta woda, jak już zacznie bulgotać to będzie taka gorąca!!
A tak na poważnie.
Piersi kacze duszone, mega smaczne
Piersi osolone, opieprzone i zalane octem balsamico di modena i posypane majerankiem.
na 24 do lodówy
Skórę naciąć " na jeżyka" smażyć z obu stron. Wylać tłuszcz.
Wyciągamy, kroimy w plastry i dusimy dobrą godzinę na małym ogniu.
Podane z gruszkami " mogą być z puszki" i żurawiną.
_________________
Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku.
 
 
EDDIE 



Model: SYMPATYK
Wiek: 61
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 1109
Skąd: Radom
Wysłany: 2009-10-19, 22:23   

moondek napisał/a:
To kącik kulinarny, a nie vademecum alkoholika ;) No chyba, że dla niektórych nalewka to chleb powszedni, to sorry :)


Nie porównuj nalewki do chleba, ja z definicji chleba nie jadam w przeciwieństwie do tego pierwszego ;D
_________________
Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.

Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.


Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 
 
Cebula 



Model: SYMPATYK
Wiek: 48
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 217
Skąd: kątownia
Wysłany: 2009-10-20, 08:00   

Przepis na solenie. Do sklepu, kupić sól. Przyjść do chaty. Rozerwać worek. Wziąć szczyptę soli i posolić np pomidorka. smacznego. :)
_________________
Post ten wyraża opinie autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
 
 
1janbo 



Model: XV 1700 Warrior
Rocznik: 2002
Wiek: 3
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 4928
Skąd: Poznań, moje Miasto.
Wysłany: 2009-10-20, 11:34   

Cebula napisał/a:
Przepis na solenie (...)


A masz patent, jak popieprzyć? :hahaha: :hahaha: :hahaha:

...sorrka, wymknęło mi się ;)
_________________
Moderator na emeryturze. Emeryt nie musi, emeryt może!

:dziadek: :czoper: :pokooj:

Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".

___________________
WOLNOŚĆ!!!
 
 
Mirek 



Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1315
Skąd: Ostróda/Grunwald
Wysłany: 2009-10-20, 12:40   

Poważnie poszukuję trawy TURÓWKI WONNEJ pospolicie żubrówki jak ktoś ma lub może się podzielić itp proszę o kontakt na pw.
Mundek kącik kulinarny obejmuje wszystkie potrawy na stole .
Oczywiście że wódka szkodzi człowiekowi na skórę szczególnie na łokciach i kolanach .
_________________
ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023

http://www.dragstar-grunwald.pl/
 
 
witek1965 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 60
Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 14539
Skąd: Gdzieś
Wysłany: 2009-10-20, 12:44   

??
_________________
Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest



***** ***
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2009-10-20, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Demolka 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3747
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-20, 12:45   

Cebula napisał/a:
Przepis na solenie. Do sklepu, kupić sól. Przyjść do chaty. Rozerwać worek. Wziąć szczyptę soli i posolić np pomidorka. smacznego. :)

Resztę soli jako zbędny odpad wywalić :hahaha:

[ Dodano: 2009-10-20, 12:46 ]
1janbo napisał/a:
Cebula napisał/a:
Przepis na solenie (...)


A masz patent, jak popieprzyć? :hahaha: :hahaha: :hahaha:

...sorrka, wymknęło mi się ;)

Mam, ale to temat na po 23:00 :hahaha:
_________________
Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia ;)
 
 
witek1965 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 60
Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 14539
Skąd: Gdzieś
Wysłany: 2009-10-20, 12:51   

Lokis napisał/a:
Woda gotowana

Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe



dragini napisał/a:
Lokis próbowałam twojego przepisu, nie udało się. :beczy:

Po szerokich konsultacjach okazalo sie, że trzeba wodę wlać do garnka. Proszę o dodanie tego ważnego szczególu do opisu. evil

Lokis weź pod uwagę że nie wszyscy są na tak zaawansowanym poziomie sztuki kulinarnej. Proponuję podzielić post na wersię dla początkujących i mistrzów.


No nie wiem. Chyba robicie mnie w jajo evil Najpierw wlałem wodę na ogień, cholera zgasło, więc spróbowałem wg sposobu Dragini. Ona ma chyba jakiś paten z tym garnkiem, boi się nie udało za cholerę. Garnek , czyli taki blaszany cylinder w kwiatki co moja małżowina ma w szafkach w kuchni za cholerę nie chciał się utrzymać na ogniu. zapaliłem palnik, alegancko, ustawiłem odpowiedni płomień i wkręciłem w imadło, żeby płomień był w pionie. stawiam na tym ogniu i............. sru. garnek na podłodze, kałuża wody. Druga próba-spuściłem trochę benzyny z baku, rozlałem na ziemi, zapaliłem i stawiam na ten ogień garnek. Okopcił się jak pieron, no i zostałem zjechany, no i oczywiście gaarnek zaraz zadusił ogień.

Leczo:

4-5 dużych czerwonych słodkich papryk
kilogram ładnych, mogą być przejrzałe, ale nie zgniłych pomidorów
dwie duże cebule, 1/2 kilograma kielbasy (może być toruńskiej)
sól, pieprz ( patrz przepisy kilka postów wyżej) papryka ostra, chili, pieprz ziołowy i inne takie tam z szuflady małżowiny(ponoć cynamon i goździki się nie nadają)
Paprykę rozkrawamy i wywalamy środki, pomidory parzymy ( jak opanujemy sztukę gotowania tej cholernej wody :hahaha: ) szukamy jelenia do obrania cebuli i każemy obrać i pokroić w półplasterki ( wrazie nie znalezienia jelenia, cebulę pakujemy do zamrażarki na 15 minut i szukamy gogli i robimy to sami)
tniemy paprykę na paski, wsadzamy do garnka, na dno wlewamy około 100 gram oleju( może być to co nam zostało z wiosennej wymiany, ale lepiej skonsultowac z małżowiną) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu( znowu problem)
Poparzone pomidory obdzieramy ze skóry, kroimy w 0,25l(ćwiartka) i do gara, do papryki)
Jak jeleń pokroi nam cebulę i się wybeczy ładujemy ją na patelnię i również dusimy. Po podduszeniu cebuli, wiadomo-do gara z papryką i pomidorami. teraz kroimi kiełbaskę w kostke i na patelnię wolną już po cebuli. Smarzymy i ... do gara.
Teraz dusimy wszystko razem i sypiemy sól, pieprz, chili, i te inne proszki do gara. jak zaczyna po woli mordę wypalać to już jest OKI. Pakujemy na talerz, kroimy chlebuć podajemy masełko do chlebka i piwo. Piwa stawiamy proporcjonalnie do wsypanego chili.

Smacznego.
_________________
Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest



***** ***
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2009-10-20, 13:09, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Demolka 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3747
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-20, 12:55   

witek, nie spuszczaj z baku tylko w baku podpal, koszyczek z "samu" na wlew garnek na to... i ... :pierdut:
_________________
Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia ;)
 
 
Jolka 


Model: SYMPATYK
Wiek: 65
Dołączyła: 15 Cze 2009
Posty: 1289
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2009-10-20, 13:15   

popłakałam się ze śmiechu :hahaha: :hahaha: :hahaha:
 
 
warek07 



Model: SYMPATYK
Wiek: 47
Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 1534
Skąd: P-T (Free Star)
Wysłany: 2009-10-20, 13:40   

witek1965, ja wode biore z chłodnicy z auta... tylko uwaga w nowych autach jest jakis płyn i nie madaje sie do kawy (zbyt cytrynowy)

u mnie w fiacie 125 jest kranik i jak bardzo potrzbuje to biore ile chce - najlepsze wychodzi kawa 3 w 1 :D
_________________
carpe diem
 
 
Demolka 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3747
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-20, 13:50   

warek07 napisał/a:
witek1965, ja wode biore z chłodnicy z auta... tylko uwaga w nowych autach jest jakis płyn i nie madaje sie do kawy (zbyt cytrynowy)

u mnie w fiacie 125 jest kranik i jak bardzo potrzbuje to biore ile chce - najlepsze wychodzi kawa 3 w 1 :D

Tenże płyn najlepiej sprawdza się w wytrawnym winie, tanim kosztem masz słodki Vermuth :hahaha:
_________________
Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia ;)
 
 
warek07 



Model: SYMPATYK
Wiek: 47
Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 1534
Skąd: P-T (Free Star)
Wysłany: 2009-10-20, 13:51   

Demolka, ale Ty mowisz o czerwonym a ja mam zielony - morski :|
_________________
carpe diem
 
 
jaro 



Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 3781
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2009-10-20, 17:32   

1janbo napisał/a:
A masz patent, jak popieprzyć? :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Przepis na kruchą Babkę
tak się długo babkę r......... aż się zrobi babka krucha ;D
_________________
Tam gdzie kończą się Reguły tam zaczyna się Pruszków!


V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 
 
EDDIE 



Model: SYMPATYK
Wiek: 61
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 1109
Skąd: Radom
Wysłany: 2009-10-20, 23:23   

Mirek napisał/a:
Poważnie poszukuję trawy TURÓWKI WONNEJ pospolicie żubrówki jak ktoś ma lub może się podzielić itp proszę o kontakt na pw.
Mundek kącik kulinarny obejmuje wszystkie potrawy na stole .
Oczywiście że wódka szkodzi człowiekowi na skórę szczególnie na łokciach i kolanach .


http://www.allegro.pl/ite...nych_trawa.html
_________________
Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.

Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.


Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group