Kacik kulinarny |
Autor |
Wiadomość |
DRAD

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2011
Wiek: 46 Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 1538 Skąd: ODERWANI
|
Wysłany: 2009-10-17, 22:30 Kacik kulinarny
|
|
|
Pole do popisow i przepisow.
Czekamy na Wasze wpisy..... |
_________________
|
|
|
|
 |
Mirek


Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 1315 Skąd: Ostróda/Grunwald
|
Wysłany: 2009-10-17, 22:45
|
|
|
Co głód cię tam dopadł czy co ? |
_________________ ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023
http://www.dragstar-grunwald.pl/
 |
|
|
|
 |
virago_78


Model: SYMPATYK
Wiek: 47 Dołączyła: 20 Sie 2008 Posty: 330 Skąd: Miłkowice
|
Wysłany: 2009-10-17, 22:47
|
|
|
Drad, dobre przepisy są tajemnicą.
Chcesz sprawdzić, przyjedź na żurek do mnie.Grzybowej nie umiem.To specjalnośc shippa |
|
|
|
 |
jaro


Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 3781 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2009-10-17, 22:49
|
|
|
Dwa litry spirytu kilo cytryn i dwa litry wody, wszystko do blendera i gotowe. |
_________________
V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 |
|
|
|
 |
Merlin


Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 63 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 3295 Skąd: JANKES - RACIBÓRZ
|
Wysłany: 2009-10-17, 22:55
|
|
|
Dwa ciemne alkoholowe (czarny Staropramen alboKruszowice) piwa, cukier ile kto lubi, wanilia. Podgrzać prawie do wrzenia, ostudzić i dodać 0,5 l wódeczki.
Do lodówy na 4-5 dni.
Delektować się smakiem.
PS
Jak nie macie dostępu do tych piw, zapraszam do siebie. |
_________________ Maciek
MS (MaStodont) 1900
Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.
Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.
"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne
 |
|
|
|
 |
virago_78


Model: SYMPATYK
Wiek: 47 Dołączyła: 20 Sie 2008 Posty: 330 Skąd: Miłkowice
|
Wysłany: 2009-10-17, 22:57
|
|
|
Chłopaki, z całym szacunkiem.To jest kącik PLECACZKI |
|
|
|
 |
jaro


Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 3781 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2009-10-17, 23:05
|
|
|
virago_78 napisał/a: | przyjedź na żurek do mnie |
O Edyś też żurek zajebiza gotuje parę osób sprawdziło. |
_________________
V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 |
|
|
|
 |
bartek_p

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 693 Skąd: Dębogóra
|
Wysłany: 2009-10-18, 00:28
|
|
|
Co wy wiecie o żurku nie ubliżając nikomu oczywiście.
virago, że niby tylko plecaczki umią gotować?? |
_________________ Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku. |
|
|
|
 |
virago_78


Model: SYMPATYK
Wiek: 47 Dołączyła: 20 Sie 2008 Posty: 330 Skąd: Miłkowice
|
Wysłany: 2009-10-18, 00:39
|
|
|
bartek_p napisał/a: | virago, że niby tylko plecaczki umią gotować?? |
Nie, tylko taki dział Plecaczki.W sumie ja też już się nie odzywam. Nie jestem Plecaczkiem |
|
|
|
 |
Merlin


Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 63 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 3295 Skąd: JANKES - RACIBÓRZ
|
Wysłany: 2009-10-18, 12:15
|
|
|
No ale kto temat założył, plecaczek przecie |
_________________ Maciek
MS (MaStodont) 1900
Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.
Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.
"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne
 |
|
|
|
 |
darkside


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 49 Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 1717 Skąd: Gdańsk/Banino
|
Wysłany: 2009-10-18, 19:24
|
|
|
Merlin, Przestan sie nabijac Radek ma tylko malego garba |
_________________
|
|
|
|
 |
EDDIE


Model: SYMPATYK
Wiek: 61 Dołączył: 16 Wrz 2009 Posty: 1109 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2009-10-18, 20:33
|
|
|
No to polecę hurtem
MALINÓWKA
Skład:
* 5kg malin
* 5 litrów spirytusu
* 3 litry wody
* około 1kg cukru
Wykonanie:
Świeże maliny zasypać razem z cukrem do gąsiorka o pojemności minimum 15 litrów (ilość składników może być proporcjonalne mniejsza lub większa jeśli naczynie jest innej pojemności). Po 3-4 dniach jak maliny puszczą sok zalać 3 litrami spirytusu rozcieńczonym uprzednio z 3 litrami wody (przynajmniej dzień wcześniej). Co kilka dni lekko mieszać. Ilość cukru można zmienić według upodobania.
Po 2-3 tygodniach dodać 2 litry spirytusu i czekać. Im dużej, tym lepiej, minimum miesiąc.
CYTRYNÓWKA
Skład:
* 5 cytryn
* szklanka miodu lub półtorej szklanki cukru ( z miodem jest lepsze)
* litr wody
* litr spirytusu
Wykonanie:
Cytryny sparzyć, cieniutko obrać pozostawiając skórkę. Dzień wcześniej rozrobić spirytus z wodą, żeby się przegryzło.
Cytryny wycisnąć. Sok ze skórkami i miodem ew. cukrem wrzucić do wódki. Po godzinie wyjąć skórki, przecedzić przez drobne sitko i odstawić na minimum dobę.
Do smaku można dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, ewentualnie trawkę żubrówki.
ŚLIWÓWKA
Skład:
* 10 kg śliwek najlepiej późnych i prawie przejrzałych (pomarszczone i lekko wyschnięte - takie są najsłodsze)
* 10l spirytusu
* 5l wody
* 2-3 kg cukru
Wykonanie:
Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i wrzucamy do gąsiora zasypując cukrem - śliwki mają być oblepione cukrem. Po 2-3 dniach jak cukier się rozpuści i śliwki puszczą sok zalewamy uprzednio rozcieńczonym spirytusem z wodą - 5l spirytusu i 5l wody. Po 2 tygodniach dolewamy pozostałe 5l spirytusu.
Śliwówka jest gotowa po minimum miesiącu. |
_________________ Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.
Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.
Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 |
|
|
|
 |
Demolka


Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2009-10-18, 21:19
|
|
|
Herbatka zimowa.
*Kupić 10 kg cukru, 1o dkg drożdży wsadzić do butli dolać 10 l. ciepłej wody, postawić w cieple.
*cierpliwie czekać 7-10 dni, pić w tym czasie grzańca z piwa lub wina
*przy pomocy kilku znanych i skromnych urządzeń odzyskać z powstałej breii sam cvzysty nektar, schłodzić zlać do flaszek
*systematycznie zaparzać herbatę (przepis pominę bo b. prosty) i zażywać w dwojaki sposób:
*(I) do herbaty (ok. 2/3 kubka) dolewać do pełna uzyskany nektar i pić niezmordowanie do wyczerpania (wolnego czasu oczywiście) gdy nie pomieszacie herbaty starczy jej w kubku na drugi dolew nektaru
*(II) zaparzyć herbatę, 2 lub 3 kubki, nie pić tylko odstawić do wystudzenia. Pić sam nektar bo sam lepiej rozgrzewa i leczy. Ostudzoną herbatę pijemy rano.
Życzę zdrowych i smacznych zimowych wieczorów
[/b] |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
Lokis


Model: SYMPATYK
Rocznik: 1997
Wiek: 55 Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 3451 Skąd: JANKES-BOROWIANY
|
Wysłany: 2009-10-19, 00:37
|
|
|
Woda gotowana
Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe |
_________________
Wszystkie choroby biorą się ze stresu. Tylko weneryczne z przyjemności
Zbiorowe kamieniowanie - nowa orgia dla mas
dobry kogut nie może być tłusty (q..wa nieaktualne)
 |
|
|
|
 |
dragini


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
Dołączyła: 18 Paź 2008 Posty: 853 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2009-10-19, 08:32
|
|
|
Lokis próbowałam twojego przepisu, nie udało się.
Po szerokich konsultacjach okazalo sie, że trzeba wodę wlać do garnka. Proszę o dodanie tego ważnego szczególu do opisu. evil
Lokis weź pod uwagę że nie wszyscy są na tak zaawansowanym poziomie sztuki kulinarnej. Proponuję podzielić post na wersię dla początkujących i mistrzów. |
_________________ Nie ma jej ....., nie ma ........nie...... |
|
|
|
 |
Królowa


Model: PLECACZEK
Wiek: 42 Dołączyła: 11 Sie 2009 Posty: 236 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:15
|
|
|
Lokis napisał/a: | Woda gotowana
Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe |
Lokis, dziękuję. Dzięki Tobie wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka |
|
|
|
 |
jaro


Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 3781 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:17
|
|
|
Królowa napisał/a: | wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka |
A nie przypalił przypadkiem ? |
_________________
V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 |
|
|
|
 |
Królowa


Model: PLECACZEK
Wiek: 42 Dołączyła: 11 Sie 2009 Posty: 236 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:19
|
|
|
jaro napisał/a: | Królowa napisał/a: | wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka |
A nie przypalił przypadkiem ? |
Delikatnie, jednak żeby nie zniechęcać Kamyka - pochwaliłam i zapewniałam o wysokiej jakości potrawy |
|
|
|
 |
jaro


Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 3781 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:22
|
|
|
|
_________________
V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 |
|
|
|
 |
Mirek


Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 1315 Skąd: Ostróda/Grunwald
|
Wysłany: 2009-10-19, 09:38
|
|
|
Jaro podaj przepis na śledziki te pikantne . |
_________________ ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023
http://www.dragstar-grunwald.pl/
 |
|
|
|
 |
|