YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kacik kulinarny
Autor Wiadomość
DRAD 


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2011
Wiek: 46
Dołączył: 29 Sie 2008
Posty: 1538
Skąd: ODERWANI
Wysłany: 2009-10-17, 22:30   Kacik kulinarny

Pole do popisow i przepisow.

Czekamy na Wasze wpisy.....
_________________
MORSOWNIA 1 i 1/2 czyli wielka dogrywka już niedługo :D
 
 
Mirek 



Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1315
Skąd: Ostróda/Grunwald
Wysłany: 2009-10-17, 22:45   

Co głód cię tam dopadł czy co ?
_________________
ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023

http://www.dragstar-grunwald.pl/
 
 
virago_78 



Model: SYMPATYK
Wiek: 47
Dołączyła: 20 Sie 2008
Posty: 330
Skąd: Miłkowice
Wysłany: 2009-10-17, 22:47   

Drad, dobre przepisy są tajemnicą.
Chcesz sprawdzić, przyjedź na żurek do mnie.Grzybowej nie umiem.To specjalnośc shippa :hahaha:
 
 
jaro 



Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 3781
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2009-10-17, 22:49   

Dwa litry spirytu kilo cytryn i dwa litry wody, wszystko do blendera i gotowe. ;D
_________________
Tam gdzie kończą się Reguły tam zaczyna się Pruszków!


V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 
 
Merlin 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 63
Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 3295
Skąd: JANKES - RACIBÓRZ
Wysłany: 2009-10-17, 22:55   

Dwa ciemne alkoholowe (czarny Staropramen alboKruszowice) piwa, cukier ile kto lubi, wanilia. Podgrzać prawie do wrzenia, ostudzić i dodać 0,5 l wódeczki.
Do lodówy na 4-5 dni.
Delektować się smakiem.

PS
Jak nie macie dostępu do tych piw, zapraszam do siebie. ;D
_________________
Maciek
MS (MaStodont) 1900


Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.

"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne
 
 
virago_78 



Model: SYMPATYK
Wiek: 47
Dołączyła: 20 Sie 2008
Posty: 330
Skąd: Miłkowice
Wysłany: 2009-10-17, 22:57   

Chłopaki, z całym szacunkiem.To jest kącik PLECACZKI :hahaha:
 
 
jaro 



Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 3781
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2009-10-17, 23:05   

virago_78 napisał/a:
przyjedź na żurek do mnie

O Edyś też żurek zajebiza gotuje parę osób sprawdziło.
_________________
Tam gdzie kończą się Reguły tam zaczyna się Pruszków!


V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 
 
bartek_p 


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 44
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 693
Skąd: Dębogóra
Wysłany: 2009-10-18, 00:28   

Co wy wiecie o żurku :) nie ubliżając nikomu oczywiście. :)
virago, że niby tylko plecaczki umią gotować??
_________________
Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku.
 
 
virago_78 



Model: SYMPATYK
Wiek: 47
Dołączyła: 20 Sie 2008
Posty: 330
Skąd: Miłkowice
Wysłany: 2009-10-18, 00:39   

bartek_p napisał/a:
virago, że niby tylko plecaczki umią gotować??

Nie, tylko taki dział Plecaczki.W sumie ja też już się nie odzywam. Nie jestem Plecaczkiem :D
 
 
Merlin 



Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wiek: 63
Dołączył: 17 Sie 2008
Posty: 3295
Skąd: JANKES - RACIBÓRZ
Wysłany: 2009-10-18, 12:15   

No ale kto temat założył, plecaczek przecie :hahaha:
_________________
Maciek
MS (MaStodont) 1900


Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.

"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne
 
 
darkside 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 49
Dołączył: 27 Kwi 2009
Posty: 1717
Skąd: Gdańsk/Banino
Wysłany: 2009-10-18, 19:24   

Merlin, Przestan sie nabijac Radek ma tylko malego garba :hahaha:
_________________

Morsy-Damian-klik
 
 
EDDIE 



Model: SYMPATYK
Wiek: 61
Dołączył: 16 Wrz 2009
Posty: 1109
Skąd: Radom
  Wysłany: 2009-10-18, 20:33   

No to polecę hurtem ;D


MALINÓWKA

Skład:

* 5kg malin
* 5 litrów spirytusu
* 3 litry wody
* około 1kg cukru



Wykonanie:

Świeże maliny zasypać razem z cukrem do gąsiorka o pojemności minimum 15 litrów (ilość składników może być proporcjonalne mniejsza lub większa jeśli naczynie jest innej pojemności). Po 3-4 dniach jak maliny puszczą sok zalać 3 litrami spirytusu rozcieńczonym uprzednio z 3 litrami wody (przynajmniej dzień wcześniej). Co kilka dni lekko mieszać. Ilość cukru można zmienić według upodobania.
Po 2-3 tygodniach dodać 2 litry spirytusu i czekać. Im dużej, tym lepiej, minimum miesiąc.



CYTRYNÓWKA

Skład:

* 5 cytryn
* szklanka miodu lub półtorej szklanki cukru ( z miodem jest lepsze)
* litr wody
* litr spirytusu



Wykonanie:


Cytryny sparzyć, cieniutko obrać pozostawiając skórkę. Dzień wcześniej rozrobić spirytus z wodą, żeby się przegryzło.
Cytryny wycisnąć. Sok ze skórkami i miodem ew. cukrem wrzucić do wódki. Po godzinie wyjąć skórki, przecedzić przez drobne sitko i odstawić na minimum dobę.

Do smaku można dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, ewentualnie trawkę żubrówki.


ŚLIWÓWKA

Skład:

* 10 kg śliwek najlepiej późnych i prawie przejrzałych (pomarszczone i lekko wyschnięte - takie są najsłodsze)
* 10l spirytusu
* 5l wody
* 2-3 kg cukru



Wykonanie:

Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i wrzucamy do gąsiora zasypując cukrem - śliwki mają być oblepione cukrem. Po 2-3 dniach jak cukier się rozpuści i śliwki puszczą sok zalewamy uprzednio rozcieńczonym spirytusem z wodą - 5l spirytusu i 5l wody. Po 2 tygodniach dolewamy pozostałe 5l spirytusu.
Śliwówka jest gotowa po minimum miesiącu.
_________________
Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.

Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.


Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 
 
Demolka 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wiek: 78
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3747
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-18, 21:19   

Herbatka zimowa.
*Kupić 10 kg cukru, 1o dkg drożdży wsadzić do butli dolać 10 l. ciepłej wody, postawić w cieple.
*cierpliwie czekać 7-10 dni, pić w tym czasie grzańca z piwa lub wina
*przy pomocy kilku znanych i skromnych urządzeń odzyskać z powstałej breii sam cvzysty nektar, schłodzić zlać do flaszek
*systematycznie zaparzać herbatę (przepis pominę bo b. prosty) i zażywać w dwojaki sposób:
*(I) do herbaty (ok. 2/3 kubka) dolewać do pełna uzyskany nektar i pić niezmordowanie do wyczerpania (wolnego czasu oczywiście) gdy nie pomieszacie herbaty starczy jej w kubku na drugi dolew nektaru
*(II) zaparzyć herbatę, 2 lub 3 kubki, nie pić tylko odstawić do wystudzenia. Pić sam nektar bo sam lepiej rozgrzewa i leczy. Ostudzoną herbatę pijemy rano.
Życzę zdrowych i smacznych zimowych wieczorów
:hahaha: [/b]
_________________
Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia ;)
 
 
Lokis 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 1997
Wiek: 55
Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 3451
Skąd: JANKES-BOROWIANY
Wysłany: 2009-10-19, 00:37   

Woda gotowana

Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe
_________________

Wszystkie choroby biorą się ze stresu. Tylko weneryczne z przyjemności


Zbiorowe kamieniowanie - nowa orgia dla mas

dobry kogut nie może być tłusty (q..wa nieaktualne)
 
 
dragini 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
Dołączyła: 18 Paź 2008
Posty: 853
Skąd: Legnica
Wysłany: 2009-10-19, 08:32   

Lokis próbowałam twojego przepisu, nie udało się. :beczy:

Po szerokich konsultacjach okazalo sie, że trzeba wodę wlać do garnka. Proszę o dodanie tego ważnego szczególu do opisu. evil

Lokis weź pod uwagę że nie wszyscy są na tak zaawansowanym poziomie sztuki kulinarnej. Proponuję podzielić post na wersię dla początkujących i mistrzów.
_________________
Nie ma jej ....., nie ma ........nie......
 
 
Królowa 



Model: PLECACZEK
Wiek: 42
Dołączyła: 11 Sie 2009
Posty: 236
Skąd: Malbork
Wysłany: 2009-10-19, 09:15   

Lokis napisał/a:
Woda gotowana

Postawić wodę na ogniu, Zaczekać aż będzie bulgotać. Gotowe


Lokis, dziękuję. Dzięki Tobie wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka
 
 
jaro 



Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 3781
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2009-10-19, 09:17   

Królowa napisał/a:
wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka

A nie przypalił przypadkiem ? lol lol lol
_________________
Tam gdzie kończą się Reguły tam zaczyna się Pruszków!


V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 
 
Królowa 



Model: PLECACZEK
Wiek: 42
Dołączyła: 11 Sie 2009
Posty: 236
Skąd: Malbork
Wysłany: 2009-10-19, 09:19   

jaro napisał/a:
Królowa napisał/a:
wczoraj mogliśmy delektować się daniem przygotowanych przez Kamyka

A nie przypalił przypadkiem ? lol lol lol


Delikatnie, jednak żeby nie zniechęcać Kamyka - pochwaliłam i zapewniałam o wysokiej jakości potrawy
 
 
jaro 



Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wiek: 56
Dołączył: 24 Sty 2009
Posty: 3781
Skąd: Pruszków
Wysłany: 2009-10-19, 09:22   

:brawo:
_________________
Tam gdzie kończą się Reguły tam zaczyna się Pruszków!


V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB
 
 
Mirek 



Model: RS1700
Rocznik: 2007
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 1315
Skąd: Ostróda/Grunwald
Wysłany: 2009-10-19, 09:38   

Jaro podaj przepis na śledziki te pikantne .
_________________
ORGANIZATOR SPOTKAŃ GRUNWALDZKICH 2009-2010-2011-2012-2013-2014-2015-2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023

http://www.dragstar-grunwald.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group