Przesunięty przez: Kozak_Barabasz 2008-11-15, 13:08 |
Przegląd Drag Stara 650 Custom po zakupie |
Autor |
Wiadomość |
moondek

Model: SYMPATYK
Wiek: 51 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 4024 Skąd: Józefosław
|
Wysłany: 2008-08-22, 12:33 Przegląd Drag Stara 650 Custom po zakupie
|
|
|
W środę nareszcie odbieram moją Draśkę od "dealera" i od razu przymierzam się do wymiany wszystkich płynów, filtrów i okładzin hamulcowych. Większość rzeczy będę robił własnym sumptem z pomocą kolegi, który na motocyklach zjadł zęby. Żeby nie wyjść przed nim na totalnego amatora (przed Wami trudno, wstyd jak diabli, ale co robić, każdy kiedyś zaczynał... ), zwracam się do Was z prośbą o podanie ilości ml lub l poszczególnych płynów, jak i Waszych propozycji, co do producentów, których materiały powinienem zastosować:
- olej silnikowy (typ oleju?)
- płyn hamulcowy
- olej przekładniowy do kardana?
Dodatkowo chcę wymienić:
- klocki hamulcowe (są już zjechane)
- okładziny hamulcowe w bębnie tylnego koła
- przednią oponę (jaki rozmiar?)
- filtr powietrza
- filtr oleju
Uff... chyba wszystko. Jeżeli wpadnie Wam coś jeszcze do głowy to podrzućcie.
Tak jak wyżej wspomniałem, chodzi mi o wszystkie przydatne informacje związane z tym tematem. Dodatkowo jezeli znacie przyblizone koszty, to będzie super. Wiem, że temat rzeka, ale generalnie na pewno przyda się innym |
|
|
|
 |
Janusz

Rocznik: 1999
|
Wysłany: 2008-08-22, 15:28
|
|
|
Ilość oleju jest napisana na obudowie silnika obok okienka do sprawdzania poziomu oleju, filtr powietrza polecam KiN, kupisz raz i na tym koniec, jego już się nie wymienia, ja jężdżę na oleju Castrol tak mam od nowości, a przekładniowy do kardana ,nieważne jaki byle był dobry jakościowo o symbolu chyba W 90, a resztę popatrz na moto-akcesoria , oni tam maja zalecane do tego moto, To jest sklep internetowy w Szczecinie , bardzo solidni ludzie ,szybkie przesyłki i dobre ceny |
_________________ Janusz |
|
|
|
 |
moondek

|
Wysłany: 2008-08-22, 15:56
|
|
|
Filtr K&N jest kilka razy droższy od Delo, czy Championa, ale skoro mówisz, że jest ok, to pomyślę nad jego kupnem. |
|
|
|
 |
daro1980

Wiek: 45 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 34 Skąd: Ostrów Wlkp
|
Wysłany: 2008-08-22, 17:28 Re: Przegląd Drag Stara 650 Custom po zakupie
|
|
|
No to po kolei
olej silnikowy - bez filtra oleju 2,6 l z filtrem 2,8 litra - najlepiej taki jak był poprzednio jak nie wiesz lej Motul 5100 10W40
płyn hamulcowy - DOT4 - 200 ml potrzeba
olej przekładniowy to jakikolwiek przekładniowy co spełnia normę SAE 80W90 a potrzeba tego 190 ML
filtr powietrza kolega dobrze prawi jak zamierzasz jeździć długo swoim dragiem to K&N bo po 7 tys wyczyścisz i po problemie
do tego proponuje zapodać jeszcze świeczki NGK DPR7EA - 9 dwie sztuki
i przeczyścić gaźniki - ale nie wiem czy sobie z tym poradzisz
co do rozmiaru opony to wersja Custom ma
100/90 - 19 57S
to tyle ...jak coś to pytaj śmiało ... |
_________________ DragStar 650 |
|
|
|
 |
moondek

|
Wysłany: 2008-08-22, 18:37
|
|
|
Daro, wielkie dzieki! W miedzy czasie pogrzebałem trochę w necie i też coś tam znalazłem. Zapomniałem rzeczywiście o świeczkach
Przyblizone koszty to:
- Opona Bridgestone 100/90 90" 57S - ok 430 PLN (320 PLN kosztuje Dunlop)
- Filtr powietrza K&N - ok. 210 PLN (pozostałe ok. 40 - 80 PLN)
- Filtr oleju - ok 30 PLN
- Płyn hamulcowy Agip 250ml DOT4 - ok. 15 PLN
- Olej silnikowy Motul 5100 10W40 4l. - ok. 100 PLN
- Olej przekładniowy Motul Gearbox SAE 80W90 1l. - ok. 40 PLN
- Świece NGK DPR7EA-9 2 szt. - ok 25 PLN
- Klocki hamulcowe EBC FA179HH- ok. 110 PLN (EBC FA179 - ok. 70 PLN)
- Szczęki hamulcowe EBC 515 na tył kpl. - ok. 100 PLN
Póki co, max. koszt części kształtuje się na poziomie ok. 1060 PLN. Dojdą jeszcze koszty wymiany i wyważenia przedniej opony. Na koniec zrobie ostateczne zestawienie
A tutaj jest LINK z katalogiem części do mojego Drag Stara |
|
|
|
 |
soft

Model: MS1900
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2008-08-22, 19:41
|
|
|
Z tym filtrem K&N to się nie śpiesz.
To są bardzo dobre filtry ale zazwyczaj wymagają regulacji gaźników do nich.
Kup na razie zwykły filtr i przetestuj motocykl. Jeżeli włożysz na początek K&N to możesz mieć kłopoty. Po prostu motocykl albo będzie się dusił albo będzie strzelał w tłumiki albo .... albo ..... .
Na pierwszą wymianę jak nie znasz maszyny zawsze! zwykły filtr - wyczuj motocykl i następna zmiana K&F.
K&F + dysze Dyno Jet + Tłumiki after market - to jest już tuning i praktycznie do każdego z tych elementów trzeba dopasować gaźniki.
PS .... świece polecam NGK Irydowe ...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2008-08-27, 21:52 Przegląd Drag Stara
|
|
|
Mam do Was pytanie
Ile kosztuje przegląd Drag Stara (akurat ja mam 650 z 1999)
Bylem w salonie w Szczecinie i troche mi szczena opadla - sam przeglad bez ceny za wymienione elementy to okolo 650zl
Pytam bo kupilem swojego niedawno - olej, filtry i klocki - takie tam potrafie sam powymieniac, ale juz jakas regulacja gaznikow i inne rzeczy to niebardzo wiem.
Czy moze ktos z Was wie gdzie w Zachodniopomorskiem mozna cos takiego zrobic taniej? Albo w innym miescie moze bardziej oplaci mi sie gdzies dojechac...
Czy to jest moze normalna cena a ja glupa pale...jestem swiezy wiec nie wiem |
|
|
|
 |
daro1980

Wiek: 45 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 34 Skąd: Ostrów Wlkp
|
Wysłany: 2008-08-27, 22:52 Re: Przegląd Drag Stara
|
|
|
no ja u siebie ( wielkopolska) zapłaciłem coś kolo 700 ale to było na początku sezonu
generalnie ceny są takie
gaźniki 80 od cylindra
zawory 80 od cylindra
no i przegląd 300 - 400 zeta
powiem ci tak
na początku sezonu dałem do serwisu Yamahy ale już więcej tego błędu nie powtórzę ... |
_________________ DragStar 650 |
|
|
|
 |
ehoo

Rocznik: 2002
Wiek: 60 Dołączył: 19 Sie 2008 Posty: 10 Skąd: lasy lubuskie
|
Wysłany: 2008-09-07, 17:47
|
|
|
za przegląd w Gorzowie Wielkopolskim u Adamiszyna - dealer Yamaha- płaciłem ok 300 zł. Robiłem to dwa razy w tym roku - marzec i lipiec - cena ta sama.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
DRAD

Rocznik: 2011
Wiek: 46 Dołączył: 29 Sie 2008 Posty: 1538 Skąd: ODERWANI
|
Wysłany: 2008-09-29, 17:44
|
|
|
Hej, może ktoś wie gdzie w pomorskim jest dobry spec do Draga? Muszę wymienić tarcze sprzęgła bo niedługo same wyskoczą! Przy okazji wymieniłbym olej, filtry i klocki i inne pierdy bo na wiosnę będzie tłok i pewnie trochę drożej. Do Yamahy nie dam bo w Gdańsku i w Słupsku ceny kosmiczne tak naprawde za nic.
dzięki za info
p.s. Sylwek może Ty wiesz? |
|
 |
pawcio

Rocznik: 1998
|
Wysłany: 2008-09-29, 19:54
|
|
|
bartek,
Cześć Bartek tutaj Pawcio ze Szczecina.
Spróbuj spytać o naprawę w Kobylance bo ja tam robiłem przegląd jak kupowałem w lipcu swoją 650- tkę.
Płaciłem jakieś nie całe 300 zł.
Pytałem również w Yamaha Szczecin i powiezieli że regulacja gaźników to ok.350 zł.
Pozdrawiam i do zobaczenia na drodze. |
|
|
|
 |
Sylwek

Model: BĘDZIE
Rocznik: 2001
|
Wysłany: 2008-09-30, 00:24
|
|
|
drag_rad napisał/a: | Hej, może ktoś wie gdzie w pomorskim jest dobry spec do Draga? Muszę wymienić tarcze sprzęgła bo niedługo same wyskoczą! Przy okazji wymieniłbym olej, filtry i klocki i inne pierdy bo na wiosnę będzie tłok i pewnie trochę drożej. Do Yamahy nie dam bo w Gdańsku i w Słupsku ceny kosmiczne tak naprawde za nic.
dzięki za info
W temacie " warsztaty " jest odnośnik Gdynia,zadzwoń,powołaj się na mnie i nie zapomnij powiedzieć że adres masz z forum draga.Koleś jest ok,napewno Ci powie co i jak, a poza tym jakbyś do mnie wpadł to możemy do niego skoczyć bo ja będę robił to samo co Ty to też się z przyjemnością dopytam. |
|
|
|
 |
empiq

Rocznik: 2002
Wiek: 50 Dołączył: 25 Sie 2008 Posty: 739 Skąd: Koluszki/Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-15, 15:56
|
|
|
soft napisał/a: | Z tym filtrem K&N to się nie śpiesz.
(...)
PS .... świece polecam NGK Irydowe ...
Pozdrawiam |
a poza tym co pisze soft - szkoda kasy chyba. bo kupiłem filtr do 1100 za 45 PLNów to w 210 PLN mam prawie 5 filtrów. zmieniając nawet co sezon = 5 lat. to czy opłaca się 210 od razu wywalać?
pozdr
empiq. (jeszcze przewód hamulcowy zobaczy czy masz wymieniany... ) i jak nie był to kupuj od razu w stalowym oplocie. W to opłaca się zainwestować
pozdr |
_________________ Janinka sprzedana ;( niech wiernie służy nowemu Panu. |
|
|
|
 |
zen

Wiek: 47 Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 900 Skąd: Wielkopolanie/PNT
|
Wysłany: 2009-01-25, 22:53
|
|
|
empiq napisał/a: | (jeszcze przewód hamulcowy zobaczy czy masz wymieniany... ) i jak nie był to kupuj od razu w stalowym oplocie. W to opłaca się zainwestować
|
W przypadku DS 650 to jednak tylko ze względów estetycznych, tutaj nie występują ciśnienia wymagające stalowego oplotu. |
|
|
|
 |
Rebelsoul

|
Wysłany: 2009-01-27, 01:15
|
|
|
drag_rad napisał/a: | Hej, może ktoś wie gdzie w pomorskim jest dobry spec do Draga? Muszę wymienić tarcze sprzęgła bo niedługo same wyskoczą! Przy okazji wymieniłbym olej, filtry i klocki i inne pierdy bo na wiosnę będzie tłok i pewnie trochę drożej. Do Yamahy nie dam bo w Gdańsku i w Słupsku ceny kosmiczne tak naprawde za nic.
dzięki za info
Hej widzę, że powoli zaczyna się debata na temat przeglądu motorka. To będzie mój pierwszy przegląd, tzn. mojego Draga . Ile kosztuje standardowy przegląd w Trójmieście? Piszę standardowy, bo nie wiem co należy powymieniać na początku sezonu. Na razie szukam jakiegos sprawdzonego i taniego gościa. Z uwagi na odległość bardziej pasowałby mi Malbork. Kamyk gdzie serwisujesz swój sprzęt? |
|
|
|
 |
Kamyk

Model: BĘDZIE
|
Wysłany: 2009-01-27, 19:00
|
|
|
Rebelsoul, ja wszystko robię sam. W lutym chce rozłożyć silnik, skrzynie i cały układ napędowy. Ogólnie moto pójdzie w mak. A u mnie jest jeden gość co się bawi w naprawę motocykli, ale nie wiem czy jest dobry. |
|
|
|
 |
mikssdaniel

Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2009-01-27, 23:21
|
|
|
Z rozłożeniem DSa na części pierwsze to myślę że każdy sobie poradzi. Ale ciekawe jak w drugą stronę
Czasami lepiej dla naszego i innych bezpieczeństwa jak zrobi to ktoś kto ma o tym choć trochę pojęcia (a najlepiej dużo). |
_________________ Yamaha STAR …. |
|
|
|
 |
dominik_xvs

Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2009-02-04, 16:34
|
|
|
ja moim jamniku robię sam i mam pewność że wszędzie dojadę. A co do wymiany sprzęgła ja ci to mogę zrobić. Choć jeszcze jedna uwaga dotycząca sprzęgła jaki latasz na Castrolu to zmień oliwę np na Bel Rey i zobaczysz że wymiana nie będzie konieczna, ewentualnie można zdjąć pokrywkę i tam jest taka malutka śrubka którą możesz dodatkowo wyregulować sprzęgło |
|
|
|
 |
|