YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapalanie
Autor Wiadomość
Mario_74 

Rocznik: 1999
Wysłany: 2010-01-17, 14:44   rozruch Gwiazdki zimą

Witam Kolegów! Moja Gwiazdka zimuje w garażu podziemnym, co prawda nie ogrzewanym, ale temperatura nigdy nie spada poniżej 2-3 stopni powyżej zera. Z uwagi na jego rozmiary można po nim swobodnie jeździć nawet zimą (jedna pętla jakieś 200m). Z tego też powodu przeważnie w weekendy robię kilkanaście kółek. Moto odpala bez problemu przy pierwszym, góra drugim kręceniu, aczkolwiek mam obawy, czy rozruch w temperaturze bliskiej zera nie wpływa ujemnie na trwałość silnika, zwłaszcza skrzyni biegów. Obawy biorą się stąd, iż po nagrzaniu silnika w chwili wrzucenia jedynki Gwiazdka gaśnie (na wciśniętym sprzęgle). Dopiero za drugim razem nie ma problemów. Co może być tego przyczyną? Zimny olej? Może silnik powinien nagrzewać się dłużej niż 5 min zanim ruszę? Czy załączenie ssania na pełny zakres przy kręceniu nie jest zbyt forsowne? Pozdrawiam serdecznie. Mario_74

Dawid Z. 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2010-01-17, 15:28   

Jeszcze musisz sprawdzić, czy w trakcie załączania biegu nie masz rozłożonej stopki bo jak jest rozłożona to jest prosą sprawą ,że będzie gasł.Zwróć na to uwagę.

jaro 

Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-01-17, 15:29   

Ssanie na maxa i kręcisz jak zapali to po 30s ssanie do połowy przez 3-4min. Zimno jest, więc może się tak zdarzyć, że zgaśnie, ale to raczej normalny objaw.

[ Dodano: 2010-01-17, 15:31 ]
O stopce nawet nie wspominam. :)

V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB

Mario_74 

Rocznik: 1999
Wysłany: 2010-01-17, 15:39   

Bieg wrzucam siedząc na oklep oczywiście :)
Dzięki za szybką odpowiedź.

trad 

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wysłany: 2015-09-01, 08:29   

Moja gwiazda odpala bez większych problemów, aku nie wiem kiedy było wymieniane. Doładowujecie czasem aku w sezonie jak gwiazda nie jest palona ponad tydzień? No i umnie jest tak że jak moto jest na ssaniu i wrzucam bieg (i jeszcze nie puszczam sprzęgła) to rosną obroty. Też tak macie? To normalny objaw?

Odpowiedz do tematu