|
stuka silnik i to mocno po wymianie łańcuchów rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
MIKI

Model: RS1700
Rocznik: 2007
Wiek: 55 Dołączył: 16 Lis 2009 Posty: 866 Skąd: Czarnków/Wlkp.
|
Wysłany: 2014-03-23, 13:49
|
|
|
johnypl, może Ci pomoże, napisz do niego na PW |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2014-03-23, 14:12
|
|
|
janekhes napisał/a: | Mieszkam w Lubuskim , może jest ktoś z pobliża abym mógł porównać pracę innego silnika może wyciągnę jakieś wnioski. |
Stary, lepiej trafić nie mogłeś. W samej Zielonej Górze masz co najmniej trzy 1100, w Przemkowie, jeden, czyli mój , w Głogowie, super speca o niku johnypl. Jeżeli sam czemuś nie podołam, Johny jest jedyną osobą, której powierzę swój motocykl, czy samochód. Pomijając, że to jecgo chleb powszedni, to jeśli chodzi o motocykle jeszcze pasja. A fachowiec i pasjonat = mistrz Zapraszam http://yamaha-dragstar.pl...p=460016#460016 i na najbliższą ustawkę. Poznasz ekipe, ich maszyny, porównasz. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
janekhes

Rocznik: 2003
|
Wysłany: 2014-03-23, 15:15
|
|
|
Cześć
Wielkie dzięki , jak tylko będzie to możliwe to się skontaktuję , nawiasem cenne uwagi.
może też się przydam.
[ Dodano: 2014-04-05, 19:08 ]
Witajcie , dzięki za powitanka ,skorzystałem z waszych porad, Johny z Głogowa super gość, chętnie mi pomógł , ale nie koniec problemu. Wychodzi na to, że lednak łańcuszki rozrządu są do wymiany.Proszę o opinie na temat łańcuszków DID ,mam zamiar kupić z zakuwką , nie jestem do końca przekonany co do procedury ich wymiany. Jeśli dojdę do sposobów postępowania to myślę że dam radę , to dla mnie zabawa i szkoła na przyszłość. jak zrezygnuję to liczę że Jochny mi pomoże. Jeśli możecie i macie chęć to słucham porad.
Pozdrowionka
Na razie z ustawki lipa , muszę dograć moto. |
_________________ Janek |
|
|
|
 |
Alojz

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2014-04-18, 12:58
|
|
|
DID jest oki.
Rozepnij stary i podepnij drutem nowy z obu stron do starego.
Trzymaj napięty (koło zdejmij górne) i niech ktoś ci kręci silnikiem ,aż wyjdzie nowy.
Napięcie jest ważne ,bo jak ci się łańcuszek wtryni w otwór na dole pod kołem ,to zonk.
Trzeba wtedy silnik wyciągać.
Spinasz ,lekko rozbijasz bolce ,ustawiasz rozrząd i gitara.
Robota na 2 godzinki.
Znaki są na kole dolnym i na kole wałka jest kropka
Tylni gar kreska z literką T ,przedni sama kreska - pod małym korkiem w lewym deklu.
Ustawiasz tył ,następnie 290 stopni w prawo kręcisz wałem i ustawiasz przedni gar.
Klucz 22 -trzeba uważać aby nie wpadła nasadka do silnika ,bo dekielek trzeba będzie ściągać
|
|
|
|
 |
janekhes

|
Wysłany: 2014-04-19, 18:36
|
|
|
Cześć Alojz , wielkie dzięki za informacje wszystko oki , jednak wywalam silnik ponieważ po trasie N sól, Częstochowa i z powrotem napieprza mocniej i myślę że to jest jeszcze inna sprawa .
Łańcuchy wymieniam i tak, ale muszę sprawdzić sprzęgło , wałek rozrządu,prowadnice zaworu.układ korbowodowy.
Kompletna demolka silnika aż do usunięcia dzięcioła,bo moc jest przyśpieszenie jest i jest stuk który nie daje mi spokoju.
Pozdrowionka i dzięki. |
|
|
|
 |
Raider

Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2014-04-20, 15:23
|
|
|
Znam goscia który w silnik Yamahy włożył kilka dużych tysi by go wyciszyć. I jak nap*lało tak nap*la. Jest biedniejszy o kasę ale bogatszy o doświadczenie. Od tej pory wszystkim właścicielom Yamah powtarza - ten model tak ma.
Ja tylko moge dodać, że te same motocykle jeżdżą u Arabów. Uwierzcie mi, te silniki potrafią wiele znieść i to w z nacznie gorszych warunkach. |
_________________ www.cppro.pl
 |
|
|
|
 |
Jaro5

Rocznik: 2006
Wiek: 48 Dołączył: 14 Sie 2012 Posty: 192 Skąd: Poddębice
|
Wysłany: 2014-04-20, 15:46
|
|
|
A ja powiem że stukanie to nie dobry objaw, a zwłaszcza nasilający się w tak szybki sposób.
janekhes ,silnik na stół i weryfikacja od a do z zanim coś bokiem wyjdzie.
I jeszcze jedno ,obsłuchiwałeś silnik stetoskopem? |
_________________ "Podczas dobrej jazdy na motocyklu przeżywasz więcej w ciągu 5 minut niż niektórzy ludzie przez całe swoje życie." |
|
|
|
 |
Alojz2

|
Wysłany: 2014-04-22, 14:15
|
|
|
Janek zobacz czy czasami nie urwała się nakrętka na wałku zdawczym.
Będzie napierd..ała w kardanie.
Wałek jak się nie wysunie ,to będzie śmigało , ale npie.dala.
Odkręć dekiel i sprawdź kardana.
Zgaduję oczywiście ,bo nie wiem jak to u Ciebie jest "napierd..a"
Mógł zapiec się wałek na wieloklinie i przy wjechaniu w dziurę z plecaczkiem lubi się urwać.
Jeśli to stukanie nie jest tak straszne jak mi się wydaje ,to wina łańcuszków.
Po prostu rozrząd jest lekko przestawiony z powodu dużego rozciągnięcia łańcuszków.
Wtedy luzy zaworowe nie są "kompatybilne" z pracą silnika.
Wymień rozrząd ,ustaw zawory i synchronizację gaźników zrób.
Ps
Zaraz dostanę bana za nie przywitanie się ,więc mogę się nie odezwać więcej.
Napiszę do Ciebie prv w razie W
Najważniejsze to spokój ,wszystko zrobił człowiek ,to i człowiek naprawi.
;-)
TAK nie przywitam się , proszę dać mi bana- 300 punktów karnych ,albo 1000000
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
janekhes

|
Wysłany: 2014-05-04, 07:05
|
|
|
Witajcie
Myślę że w piątek silnik na stole i demontaż do skutku aż dzięcioła zlokalizujemy z
Jochnym .
Co prawda bylem z tym stukaczem w Częstochowie przeleciał ponad 700 km i wrócił w jednym kawalku.
Ale to jest jazda pod strachem ,czy się doturla.
Jak będzie cos wiadomo dam znać.
Pozdrowionka
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|