YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Interkom Scala Rider G9 + kompatybilne
Autor Wiadomość
kujawiak 

Model: DS 650 Classic
Rocznik: 2008
Wysłany: 2014-01-28, 08:22   Interkom Scala Rider G9 + kompatybilne

Scala Rider

"W wątku będziemy omawiać wszystko co jest związane z Interkomami Scala Rider i kompatybilnymi. Proszę też o wpisywanie kto w jakim regionie posiada i jaki ma nick na platformie Scali. Ułatwi to komunikację w grupach, wspólne parowanie słuchawek itp. Moderator będzie tę informację przenosił na początek strony"

Chcialbym Was koledzy uspokoic zakupione przeze mnie interkomy SR G9 w USA pracuja na tej samej czestosci co te europejskie.
Skontaktowalem sie z Scala Rider support i wszystko mi wyjasnili. Malo tego polecam wejscie na strona scala rider
i zarejestrowanie produktu. Bedzie wtedy mozna sciagnac software do naszego urzadzenia z najnowszym updatem. Dzieki temu mozna urzadzenie ustawic z kompa np. nadanie indywidualnego imienie i sparowanie z innymi uzytkownikami. W razie czego sluze pomoca.
Poniewaz mozna dolaczyc "tylko" osmiu uzytkownikow trzeba sie zastanwoic koga tam wklepac bo sporo z nas ma juz G9 :brawo: . Urzadzenie jest extra zwlaszcza te komendy glosowe.
Ostatnio zmieniony przez PSZEMAS 2014-01-30, 09:22, w całości zmieniany 2 razy  

robert_p (vel Hipis) 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2014-01-28, 08:52   

Ja już też na platformie Scali , Benego i Józka też znalazłem, Ciebie Kujawiak nie widzę :(
Komendy głosowe jeszcze nie sprawdzałem bo ponoć podczas jazdy są błędy i można włączyć nie to co się chce. Na razie zamawiam bez krzyczenia i wchodzenia do kuchni kawę :hahaha:
Ostatnio zmieniony przez PSZEMAS 2014-01-29, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

wemar 

Model: RS1700
Rocznik: 2006
Wysłany: 2014-01-28, 09:18   

kujawiak napisał/a:
Dzieki temu mozna urzadzenie ustawic z kompa np. nadanie indywidualnego imienie i sparowanie z innymi uzytkownikami.

Bez nadania indywidualnej nazwy, nie będzie możliwe wywołanie SR. Z nazwami proszę jednak bez zbytniej wykwintności, bo potem tę nazwe trzeba wymówić i to w obcym narzeczu. Na początku nadałem nazwę "wemar", ale to co usłyszałem w słuchawkach, to było jakieś qui pro quo.

kujawiak napisał/a:
Poniewaz mozna dolaczyc "tylko" osmiu uzytkownikow trzeba sie zastanwoic koga tam wklepac bo sporo z nas ma juz G9 :brawo:

SR9 ma dwie listy - pierwsza, to lista wstępnego wyboru "znajomych" i tam można wrzucić sporo kontaktów. Umieszczenie na tej liście ułatwia sparowanie.
Druga lista to "1 to 8" i tu faktycznie można tylko zadeklarować 8 korespondentów, z tym, że jeśli kupimy zestaw podwójny, to druga słuchawka z kompletu będzie "z urzędu" sparowana na kanale A i na pierwszej pozycji listy. Jeśli używamy zestawu na jednym motocyklu, to ok., ale jeśli zostanie "rozbity" na dwa, to będzie problem z zasięgiem, który urwie się po 20-30 metrach - kanał A pracuje niewielką mocą i ma mały zasięg.

robert_p napisał/a:
Komendy głosowe jeszcze nie sprawdzałem bo ponoć podczas jazdy są błędy i można włączyć nie to co się chce.

Kaszlnięcie w kasku najczęściej uruchamia komendę "music on" ;D
Bez obaw jednak, lista komend w SR nie jest zbyt długa i nie ma tam komendy "uruchom katapultę". ;d

kujawiak 

Wysłany: 2014-01-28, 10:03   

Hejka,
Ja na razie zarejestrowalem interkom...przyszlej synowej Justine C ;D
Mojego i Kujawianki jeszcze nie. Tak jak piesze Wemar jestem na etapie dumania jak by sie tu nazwac po angielsku...ale to juz zostawie na pozniej.

wemar 

Wysłany: 2014-01-28, 11:56   

robert_p napisał/a:
Marku, jak jesteś nazwany? Bo Ciebie też nie widzę na platformie :(

Nazwa "słuchawki" marek marek - lokalizacja Bydgoszcz.

Znalazłem Ciebie (obie słuchawki), Józefa i Marcina (dostaniecie zaproszenia), widziałem jeszcze kilka nowych osób z Bydgoszczy i okolic, ale nazwy mi nic nie mówiły, a obcych facetów, w przeciwieństwie do kobiet, z zasady nie zaczepiam. ;d

By zobaczyć jak w obcym narzeczu brzmi nazwa Waszej słuchawki, wystarczy posłuchać powitania po włączeniu słuchawki. Usłyszycie "heloł ..." - to co po "heloł", jakkolwiek to zabrzmi, to Wasza ksywka wymawiana z nienagannym akcentem Środkowego Manhattanu .

Kolejna podpowiedź - przy ustawianiu radyjka, należy ustawić wszystkie "komórki" wyboru. Zmiana kanału odbywa się sekwencyjnie i jeśli zostawicie wolne pozycje, to usłyszycie irytujące szumy.
Ostatnio zmieniony przez wemar 2014-01-28, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

kujawiak 

Wysłany: 2014-01-28, 13:25   

...dolaczy do nas Wiktor (v1t3x) z Justyna (Justine C)

robert_p (vel Hipis) 

Wysłany: 2014-01-28, 14:03   

Plecaczków nie wymieniłem bo One mogą zrobić grupę między sobą :)
Pozatym tak słodko nie jest z tymi rozmowami między wszystkimi.
Na full to tylko chyba z dwiema osobami można gadulić :(
Tego One+8 nie do końca ogarniam , ktoś mnie oświeci łopatologicznie ?
Ostatnio zmieniony przez PSZEMAS 2014-01-30, 09:24, w całości zmieniany 3 razy  

wemar 

Wysłany: 2014-01-28, 14:49   

robert_p napisał/a:
Pozatym tak słodko nie jest z tymi rozmowami między wszystkimi.
Na full to tylko chyba z dwiema osobami można gadulić :(
Tego One+8 nie do końca ogarniam , ktoś mnie oświeci łopatologicznie ?

Pełna możliwość rozmowy dotyczy 3 lub 4 osób, ale nie można wtedy korzystać z radia i muzyczki. Cały czas słyszy się osoby połączone i one nas słyszą. Bateria wystarcza na 6-7 godzin pracy u tego kto wywoływał konferencję i 8-10 u członków grupy. W praktyce wychodzi na to, że trzeba ładować słuchawkę na koniec dnia.

Opcja 1 do 8 działa na zasadzie - jeden mówi, reszta słucha. W tej opcji można słuchać radia lub muzyki, a "rozmowę" uaktywnia osoba mówiąca, ale musi nacisnąć przycisk lub komendą głosową. To działa mniej więcej tak, jak gadanie przez radiotelefon (PMR-kę, walkie-talkie), ale ogranicza liczbę słuchających do 8. To ostatnie wynika z faktu, że połączenie odbywa się na bluetooh-cie, a tu konieczne jest adresowanie wysyłanych danych, a słuchawka ma ograniczoną pamięć aktywnych adresów.

Pierwsza opcja jest fajna, bo daje rozmowę "na żywo", ale do małej grupy.
Druga opcja daje większą grupę bo razem 9 osób, ale "na żywo" jest opóźnione i wymaga dyscypliny używania. Sprawdza się za to do przekazywania informacji w jadącej grupie.

Opcja 1 do 8 ma też funkcję retransmisji pomiędzy zadeklarowana grupą w sytuacji gdy odległości zrobiły się duże. Przyjmując średni zasięg użyteczny 1000 m, to będzie to nadal działać, jeśli między pierwszym, a ostatnim motocyklem w grupie może być 8 kilometrów. Instrukcja podaje, że 12,8 km, ale to chyba tylko na drogach depresji holenderskiej.
Nie ćwiczyłem tego, bo nie było okazji, ale przy tak licznej grupie można kiedyś sprawdzić.

korsarz 

Wysłany: 2014-01-29, 11:12   

Szkoda , że nie jestem w Waszym Regionie , ale z " Kujawiakiem pogadasz . :)

robert_p (vel Hipis) 

Wysłany: 2014-01-29, 11:19   

korsarz napisał/a:
Szkoda , że nie jestem w Waszym Regionie , ale z " Kujawiakiem pogadasz . :)

Oprócz Kujawiaka jest już około nastu użytkowników, ale bez ich wiedzy nie chciałem wpisywać.

wemar 

Wysłany: 2014-01-29, 11:35   

Grupa Kujawsko-Pomorska
robert_p- na platformie Robert P.
wemar - na platformie Marek Marek

JozefK 

Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-01-29, 11:48   

Grupa Kujawsko-Pomorska
JozefK - na platformie Jozef 1

Beny 

Rocznik: 2011
Wysłany: 2014-01-30, 08:52   

Grupa Kujawsko-Pomorska
Beny - na platformie Beny Marcin

JozefK 

Rocznik: 2013
Wysłany: 2014-01-31, 20:36   

Zeskanowałem instrukcję do Scala Rider G9 po polsku i zrobiłem w formacie .pdf. Jeżeli ktoś potrzebuje to proszę pisać na PW.

robert_p (vel Hipis) 

Wysłany: 2014-02-26, 23:23   

kujawiak, hejka Kolego cały czas Cię nie widzę :(
Artur zaloguj się, bo ustawka niedługo !

kujawiak 

Wysłany: 2014-02-27, 08:48   

No dobra juz podlaczylem swoje urzadzenie i skonfigurowalem. Ale widze, ze mnie mimo wszytko jednak znalazles ;D

Wlaczylem tez opcje parowania "click to link" jesli dobrze zrozumialem bedzie mozliwe polaczenie sie z innymi urzadzeniami bedacymi w poblizu bez koniecznosci wczesniejszego parowania.

[ Dodano: 2014-02-27, 08:50 ]
Grupa Kujawsko-Pomorska
Beny - na platformie Beny Marcin
kujawiak - na platformie R 2 ;D

robert_p (vel Hipis) 

Wysłany: 2014-02-27, 09:20   

Dodaj tych co widzisz na platformie do one+8 i wtedy łatwo się połączymy.

kujawiak 

Wysłany: 2014-02-27, 10:09   

Dodalem tylko Ciebie, chce zobaczyc jak urzadzenie sie zachowa gdy "zobaczy" innych ale cos mi sie widzi, ze ich nie zobaczy ;/

robert_p (vel Hipis) 

Wysłany: 2014-02-27, 10:18   

kujawiak napisał/a:
Dodalem tylko Ciebie, chce zobaczyc jak urzadzenie sie zachowa gdy "zobaczy" innych ale cos mi sie widzi, ze ich nie zobaczy ;/

Da radę , z Benym łączyliśmy się bez problemu ... jak opanowaliśmy co należy nadusić :)

Latanie z G9 jest zajebiste ! Mam nadzieję, że w sobotę to sprawdzimy ! Latanie z samą muzą też extra :)

wemar 

Wysłany: 2014-02-27, 10:24   

Jak obok Ciebie znajdzie się inna Scala, nawet taka jakiej nie masz na liście, to dostaniesz "pik" w ucho. By się jednak połączyć, musisz zrobić to co opisuje instrukcja, bo samo z siebie nic się nie połączy. Musisz też mieć odblokowaną opcję połączeń ad hoc w konfiguratorze jest to "click-to-link". Wybranie takiego korespondenta wyrzuca z połączenia konferencyjnego i nie można go dołączyć do konferencji, tak jak korespondentów wybranych z listy i sparowanych.
To działa trochę inaczej niż połączenia z komunikatorami z listy.

Odpowiedz do tematu