YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzwon na Drag Starze okiem kierowcy
Autor Wiadomość
jacek34 

Model: RS1700
Rocznik: 2005
Wysłany: 2013-05-04, 07:32   

fazzi napisał/a:
obojetne , wazne aby zegazek byl twoj :)

tylko nie ten komunijny lol bo nic z tego nie wyjdzie :hahaha:

moondek 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2013-05-04, 09:51   

Fazzi, będąc na miejscu tego gościa, jadąc z prędkością ok 80 km/h widzę, jak zza zakrętu wyjeżdża na mnie rozpędzony gość. Nie tracąc rezonu, szybko ściągam zegarek i rzucam go przed swój motocykl do przeciwskrętu! To jest genialne, w życiu bym ma to nie wpadł! lol lol lol

fazzi 

Rocznik: 2008
Wysłany: 2013-05-04, 10:39   

moondek napisał/a:
To jest genialne, w życiu bym ma to nie wpadł!

spoko , postawisz kiedys browca i bedziemy kwita :)

lppbgn 

Rocznik: 2001
Wysłany: 2013-05-17, 11:24   

Może Wan nieco przybliżę problem...
Droga potrzebna na zastosowanie manewrów obronnych składa się z kilku odcinków - pierwszy to droga przejechana w tzw. czasie reakcji psychofizycznej kierowców. Taki czas wg badań może zawierać się w przedziale od 0,34 do 1,8s, ale średniostatystyczny, który uzyskuje około 95% to 1 s. Ten czas rozpoczyna się od momentu, gdy kierujący na drodze rozpozna sytuację jako niebezpieczną. W tym czasie w głowie rodzą nam się pomysły jakie manewry obronne zastosować i w tym tez czasie rozpoczynamy je stosować, np. łapiemy za dźwignię hamulca. W tym czasie prędkość naszego pojazdu nie ulega zmianie, tor ruchu również. I teraz jeżeli jedziemy z prędkością 50km/h to w czasie tej jednej sekundy pokonujemy odcinek 13,9 m, już przy prędkości 90 km/h ten odcinek to 25 m. To co dzieje się później zależny już od naszego wybranego manewru obronnego. W przypadku hamowania zostaje do pokonania dwa odcinki drogi - droga w czasie narastania wartości opóźnienia hamowania oraz droga już w czasie hamowania (czyli ślady blokowania kół). Natomiast na zmianę toru ruchu również potrzebujemy odległości i chyba nie trzeba nikomu mówić, że jest ona tym dłuższa im większa jest nasza prędkość. W przypadku tego zdarzenia drogowego istotnym faktem jest również to, że oba motocykle zmierzały w przeciwnych kierunkach, więc odcinek drogi, którym dysponowali obaj kierujący w czasie zmniejszał się. Także ten tego ;) Uważajcie na siebie

[ Dodano: 2013-05-17, 11:25 ]
Może Wam nieco przybliżę problem...
Droga potrzebna na zastosowanie manewrów obronnych składa się z kilku odcinków - pierwszy to droga przejechana w tzw. czasie reakcji psychofizycznej kierowców. Taki czas wg badań może zawierać się w przedziale od 0,34 do 1,8s, ale średniostatystyczny, który uzyskuje około 95% to 1 s. Ten czas rozpoczyna się od momentu, gdy kierujący na drodze rozpozna sytuację jako niebezpieczną. W tym czasie w głowie rodzą nam się pomysły jakie manewry obronne zastosować i w tym tez czasie rozpoczynamy je stosować, np. łapiemy za dźwignię hamulca. W tym czasie prędkość naszego pojazdu nie ulega zmianie, tor ruchu również. I teraz jeżeli jedziemy z prędkością 50km/h to w czasie tej jednej sekundy pokonujemy odcinek 13,9 m, już przy prędkości 90 km/h ten odcinek to 25 m. To co dzieje się później zależny już od naszego wybranego manewru obronnego. W przypadku hamowania zostaje do pokonania dwa odcinki drogi - droga w czasie narastania wartości opóźnienia hamowania oraz droga już w czasie hamowania (czyli ślady blokowania kół). Natomiast na zmianę toru ruchu również potrzebujemy odległości i chyba nie trzeba nikomu mówić, że jest ona tym dłuższa im większa jest nasza prędkość. W przypadku tego zdarzenia drogowego istotnym faktem jest również to, że oba motocykle zmierzały w przeciwnych kierunkach, więc odcinek drogi, którym dysponowali obaj kierujący w czasie zmniejszał się. Także ten tego ;) Uważajcie na siebie

miodzik 

Model: DS 1100 Classic
Wysłany: 2013-05-20, 15:28   

Radio napisał/a:
Skoro cały nagrany przejazd DS jechał lewą stroną to nie wydaje mi się aby był to prawostronny ruch ;D szczęście że tak się zakończyło.....

Zwróć uwagę na znaki. Wydaje się że jednak jechał poprawnie.

znak.jpg
Plik ściągnięto 110 raz(y) 58.37 KB

ASPAHARIAN 

Model: DS 650 Classic
Rocznik: 2000
Wysłany: 2013-05-20, 21:00   

Jeżeli to był Amerykanin to musiał być nieźle skoncentrowany na tym żeby trzymać się tej lewej strony. To mogło też zaważyć na tym że nie wiedział gdzie uciekać. Szkoda maszyn :beczy: :beczy: :beczy: :beczy:

"Ważne żeby zegarek był Twój" hahaha kozak riposta :D

Radio 

Rocznik: 2010
Wysłany: 2013-05-21, 00:07   

miodzik, a co ja napisałem ? ..... kierownik DS `a jechał poprawnie czyli lewą stroną, to ten z naprzeciwka wjechał na jego pas.

miodzik 

Wysłany: 2013-05-21, 09:51   

Radio napisał/a:
miodzik, a co ja napisałem ? ..... kierownik DS `a jechał poprawnie czyli lewą stroną, to ten z naprzeciwka wjechał na jego pas.

Ups, sorry nie ten cytat mi się wkleił.

Radio 

Wysłany: 2013-05-21, 10:06   

Nie ma sprawy ;D

moondek 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2013-05-25, 11:18   

miodzik napisał/a:
Zwróć uwagę na znaki. Wydaje się że jednak jechał poprawnie.

A jak jakiś ch.... odwrócił znak?.... lol

Radio 

Wysłany: 2013-05-25, 14:02   

To takie samo prawdopodobieństwo jak jazda kierownika na DS`ie tyłem na motongu i na wstecznym ;D ;D ;D wówczas byłoby OK. lol

Odpowiedz do tematu