YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Laminaty
Autor Wiadomość
Ian Hagen 

Rocznik: 2003
Wysłany: 2013-02-13, 12:01   Laminaty

Szukam speca od laminatu > chciałbym zapytać o materiały kolejność prac itd.

Pozdrawiam
LwG

moondek 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2013-02-13, 12:21   

Popytaj się w firmach, które zajmują się budową skorup jachtowych lub wytwarzaniem izolacji termicznych w samochodach dostawczych. Koło Warszawy jest firma Bella w Czosnowie (wylot na Gdańsk), która zajmuje się laminatami.

MARSINUS 

Model: RS1600
Rocznik: 2006
Wysłany: 2013-02-13, 14:49   

Jak chcesz sam się bawić w laminaty, a zwłaszcza błotnika - bo o taki się chyba pytałeś kiedyś wcześniej to od razu mówię, jak nie masz odpowiedniego zaplecza i wiedzy to zjesz sporo nerwów.
Najtrudniejsza sprawa to kopyto, które zrobić wcale nie jest tak prosto zrobić. Ale jak już będziesz je miał to potem ponoć prościzna. Niby najlepiej robić na starej tylnej oponie, tyle, że później ponoć trudno wyciągnąć :nie_wiem:

Jak chcesz to poszukaj na allegro błotnik przód od Yamahy Rider z laminatu, długi i głęboki pasuje jak ulał.

I wtedy właśnie zamówię jeden błotnik na tył od Ciebie ;D

miodzik 

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2005
Wysłany: 2013-02-13, 15:45   

Poszukaj na forach modelarskich. Jest sporo o laminowaniu małych jak i dużych elementów. Jest też parę artykułów o budowie łodzi z laminatu.

F.I.P. Berek 

Model: DS 650 Custom
Rocznik: 2001
Wysłany: 2013-02-13, 21:39   

Ian Hagen

kiedys przerabialem ten temat od podstaw. Model byl wykonany z gipsu ( wstepny odlew w pudle z plyty wiorowej i cienkiej pilsniowej; z wiorowej wykonane byly boki - wyrzynarka wycieta dokladnie krzywizna o oczekiwanym promieniu, a pilsniowa latwa do wygiecia stanowila spod ; pilsnia byla przybita do wiorowki gwozdzikami, wiec po zastygnieciu gipsu latwo bylo niepotrzebna juz konstrukcje zdemontowac ). Oczywiscie w tej formie otrzymywalo sie fragment walca, ktory dopiero stanowil punkt wyjscia do wyrzezbienia modelu. Wstepne skrawanie kantow do uzyskania zadanego profilu zaczynalem jeszcze na mokrym gipsie, finalne szlifowanie na 100% suchym. Warto nadac bokom minimalna zbieznosc aby uniknac potem szarpania sie z forma z ktorej trudno cos wyjac.

Moim zdaniem wykonanie modelu to czesc roboty najbardziej pracochlonna, dalej juz z gorki. Jak Cie temat nadal interesuje to sie odezwij - bede kontynuowal.

Pozdr

Ian Hagen 

Wysłany: 2013-02-13, 22:13   

Na razie mam forme wykonaną z drutu fi 4 ale usłyszałem że może nie wytrzymać ciężaru laminatu i jego sil sciągających na zakladanej przezemnie powierzchni wiec będzie żeźba w styropianie

Pozdrawiam
LwG

F.I.P. Berek 

Wysłany: 2013-02-13, 23:01   

W styropianie ? I co dalej ?

[ Dodano: 2013-02-13, 23:17 ]
A to z drutu to chyba szkielet, a nie forma - i jesli tak to nie tedy droga...

miodzik 

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2005
Wysłany: 2013-02-14, 11:06   

Ian Hagen napisał/a:
Na razie mam forme wykonaną z drutu fi 4 ale usłyszałem że może nie wytrzymać ciężaru laminatu i jego sil sciągających na zakladanej przezemnie powierzchni wiec będzie żeźba w styropianie

Może Styrodur, wydaje się być mniej kłopotliwy w obróbce.
Zerknij tutaj, gość robił między innymi bak do VFR. Pinka i gips jako wypełniacz do kopyta.

Ian Hagen 

Wysłany: 2013-02-14, 11:16   

Sronke znam :) Dzieki ... a Drut zastosowałem do wykonania szkieletu (skrót myślowy poprstu sorry :) )

Pozdrawiam
LwG

jacek71 

Model: BĘDZIE
Wysłany: 2013-02-14, 11:46   

A chcesz wykonac swój projekt ,czy skopiować cos już istniejącego ?
Virago 535 , Drag Star 650 Classic , Yamaha Road Star 1700, XVS 950 , Shadow 600, DL 650 V-Strom ,Custom DS 650, znów XVS 950,XVS 1100 Classic Siverado,XJ600 Diversion, CBF 600,Shadow 600,FZS 600 Fazer,

Ian Hagen 

Wysłany: 2013-02-14, 11:48   

Projekt własny :)

Pozdrawiam
LwG

F.I.P. Berek 

Wysłany: 2013-02-14, 18:53   

Co do materialu z ktorego bedzie wykonany model - w styropianie nie uzyskasz tak gladkiej powierzchni jak w gipsie, poza tym - w kontakcie z zywica pewnie sie rozpusci... chyba,ze skutecznie czyms go odizolujesz(pokryjesz). Farby emulsyjne (takie do scian) moga tu nieco pomoc. Nawiasem mowiac - i tak wskazane jest zastosowanie "izolatora" dla latwego oddzielenia kopyta od formy i nastepnie formy od gotowego blotnika. Skutecznym rozwiazaniem jest pasta do butow - po podgrzaniu wygodnie naklada sie pedzlem; po zastygnieciu posiada odpowiednia konsystencje i wlasnosci "smarujace"( latwo rozdzielic oba elementy).

skipbulba 

Model: RS1700
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-02-14, 19:33   

żywica rozpuści styropian, z zasady powinno stosowac się rozdzielacz pomiędzy formą a laminatem. Jednostkowo można uzyć pasty do butów na ciepło, wosku w sprayu.

Bakteria77 

Wysłany: 2013-02-14, 19:55   

Ja kilka lat pracowałem przy produkcji form silikonowych i często używaliśmy do wykonania lub przeróbki modelu zwykłej plasteliny ( kupowana na kilogramy ), która się sprawdza przy modelowaniu i jest łatwa w usunięciu.
Nie wiem tylko, czy dla jednego błotnika jest sens robić taką formę ( silikonową ), ponieważ koszt zrobienia to kilka stówek ( na plus jest to, że odtwarzają idealnie kształt ). Tu masz przykładowy link z materiałami i instrukcję wykonania takiej formy :klik:

Ian Hagen 

Wysłany: 2013-02-14, 21:12   

Drodzy panowie wyobraźcie sobie półkole o promieniu 45 cm czyli u podstawy 90 cm. To półkole jest grube na 26 cm. I to z grubsza mój błotnik.... Wiecie ile kilogramów gipsu na to pójdzie? wyliczyłem że około 70 kg. Ja nie mam takiego stołu co to utrzyma poprostu. Mam Stół techniczny do 150 kg ale mam juz na nim rzeczy na stałe > wiertarka stołowa imadło kowalskie szlifierka oscylacyjna stołowa własnego projektu i inne bzdury ja moprostu nie mam jak wykonać formy ważącej 70 kg.

Pozdrawiam
LwG

Bakteria77 

Wysłany: 2013-02-14, 21:57   

Po co 70 kg gipsu, wycinasz z styropianu, pianki, drewna, itp. zbliżony kształt i dopiero wykończenie robisz z plasteliny, gipsu, szpachli itp. i masz gotowy model ważący 10 kg

F.I.P. Berek 

Wysłany: 2013-02-14, 23:02   

Ian Hagen
co do tej wyobrazni - nie ma potrzeby odlewania z gipsu pelnej polowki walca o promieniu 45 cm. Odlew zrob na glebokosc blotnika, czyli wstepna forma cos a la rynna o zew.promieniu 45 , a wew.35 cm (czy ile Ci pasuje ). Sugerowalbym takze ( o ile blotnik ma miec taki sam ksztalt na calej dlugosci) wykonac tylko polowke (dlugosci) modelu, a forme na nim wykonac w dwoch krokach ( 1 - wykonanie polowy na gipsowym modelu; 2 - przesuniecie wykonanego elementu po promieniu na modelu i kontynuacja).
Jezeli zrobisz model w w/w sposob zrob sobie podparcie/stelaz (wiorowka,styropian czy co tam masz pod reka) pod ten luk o mniejszym promieniu, zeby Ci to nie peklo poczas obrabiania.

[ Dodano: 2013-02-14, 23:33 ]
A jeszcze przypomnialo mi sie : te :"sily sciagajace" to jakas bzdura - zywica nie wykazuje takich cech.

Odpowiedz do tematu