YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
No i przyszła pora na mnie po 600 milach
Autor Wiadomość
Ghost_Writer 

Wysłany: 2012-10-01, 09:20   No i przyszła pora na mnie po 600 milach

Długo zwlekałem aby skrobnąć tutaj, jakoś tak czas uciekał między palcami. W trakcie powrotu do domu z objazdówki Bieszczadzkiej, rozdzieliliśmy się gdzieś za Ustrzykami Dolnymi, Andrzej, Yokozuma, Piorus i reszta pognali w swoją stronę a my z Lady, Arkiem i Artkiem w swoją. I wszystko by było zajebiście gdyby nie jeden drobny zakręt z gigantyczną kupą piasku którą zaliczyłem. Redukcja z 4,3,2 i ciach - położyłem moto na prawej stronie, manetka od gazu mi się ręką zablokowała - więc trochę podarłem po drodze gmolami aż w końcu puściłem moto i chwała bo bym pewnie w rowie wylądował jak bym tak dalej gazował. Szybka reakcja kolegów sprawiła że nim się otrząsnąłem moto już stało. Ja jestem cały a moto też, nie licząc zeszlifowanego gmola i kilku rys na kominach.... Ten piasek to była istna pułapka - gdy się zorientowałem było już za późno. No ale...,, w końcu jestem świeży a i doświadczenie też trzeba jakoś nabrać. Wszyscy cali, co nas nie zabije to nas wzmocni, mogę sobie dopisać +1 do doświadczenia i tak przez całe życie.

Maku 

Model: DS 650 Classic
Rocznik: 2003
Wysłany: 2012-10-01, 09:24   

Ajć , no idzie się wystraszyć. Dobrze , żeś jest cały. Ostatnio spotkałem się z taką tezą , że jak masz g'mola generalnie i się maszyna kładzie na asfalcie , puścić i niech sobie szoruje. G-mola się wymieni a jak jest solidny to ochroni co trzeba.

Dzarko 

Model: RS1700
Rocznik: 2007
Wysłany: 2012-10-01, 09:42   

Taniej dać do pochromowania a jeszcze taniej machnąć podkładem antykorozyjnym i lakierem chrom metallic. Jak nie pękł to po co wymieniać?

domingos 

Rocznik: 2006
Wysłany: 2012-10-01, 10:03   

Ważne, że jesteś cały... doświadczenie też jest ważne :ok:

Domingos :-)

Ghost_Writer 

Wysłany: 2012-10-01, 10:27   

Maku,
Tak, też taki wniosek wyciągnąłem.

Dzarko,
Nie pękł, wyszlifuje go i czymś zalepię,

domingos,
Cały cały, gmole mnie uratowały, inaczej cały ciężar był by na mojej nodze a tak szorowaliśmy po asfalcie razem ;p .

Trzeba być gotowym na takie wypadki i pamiętać, że to tylko maszyna (do zastąpienia) a zdrowie tylko jedno.

Szkoda że nie można gdzieś ćwiczyć takich sytuacji, człowiek był by znacznie mądrzejszy.

Dzarko 

Rocznik: 2007
Wysłany: 2012-10-01, 10:48   

Ja właśnie zamówiłem tylne gmole, żeby być jeszcze bezpieczniejszym i żeby pasażer czuł się lepiej.

Co do ćwiczenia, to pewnie można, tylko moto szkoda ;-)

A tak na poważnie:

http://www.youtube.com/watch?v=mJFUTgORMWQ

Może w Polsce też ktoś to ma?

U-BOOT 

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2018
Wysłany: 2012-10-01, 10:54   

Panowie. Gmole się wymienia,nie naprawia. On już spełnił swoja rolę i nie będzie miał takiej wytrzymałości jak powinien. To nie jest kosmiczny wydatek,a pocharatana noga bardzo boli i leczenie drogo kosztuje.

Żółw 

Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-10-01, 11:24   

Zgadzam się z U-BOOT, nie wiadomo czy nie powstały mikropęknięcia w stali i czy w przypadku drugiego szlifu gmol nie pęknie. Na pozór może wyglądać ok a w rzeczywistości może zrobić spore "kuku" zarówno kierowcy jak i motongowi. Koszt nowego jest niewspółmierny do ewentualnego ryzyka.

goniak 

Model: DS 650 Custom
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-10-01, 11:40   

Ja właśnie po mojej, praktycznie parkingowej "przygodzie" dokładnie to samo o gmolu usłyszałam od bardziej doświadczonych kolegów i choć mi go wyprostowali, zalecili wymianę i tak właśnie zamierzam postąpić w najbliższym czasie :)
Pamiętaj, co sam napisałeś: zdrowie jest tylko jedno, jest już prawie koniec sezonu, więc można ten wydatek zostawić na zimę np. :)
Dobrze, że nic Ci się nie stało ;d

Lady Blue 

Model: DS 1100 Custom
Rocznik: 2002
Wysłany: 2012-10-01, 13:06   

ja w lusterku widziałam całe zdarzenie i byłam w szoku że nic się nie stało bo wyglądało to strasznie. chwała Bogu że byli z nami doświadczenie koledzy, którzy szybko zareagowali, wiedzieli co zrobić, co sprawdzić. Ghostowi się nic na szczęście nie stało, nawet siniaka nie ma, a moto tak jak mówił, wszystko ok, tylko gmol lekko zdarty. miło zaskoczeni też byliśmy kierowcami puszek, zatrzymywali się, pytali czy wszystko ok, nawet chcieli apteczkę dać, pomoc wezwać... dobrze, że nie było to potrzebne ale miło jest wiedzieć, że nie wszyscy i nie zawsze są obojętni. najważniejsze, że nas to nie przeraziło i jeździmy dalej! :)

burza 

Rocznik: 2006
Wysłany: 2012-10-01, 16:43   

cholerny ten piasek na drogach :evil:

dobrze, że jesteś cały i nic poważnego motórowi się nie stało ;D

ROBERT72 

Rocznik: 2005
Wysłany: 2012-10-01, 16:50   

Nasze drogi są pełne niemiłych niespodzianek.(olej,piasek,koleiny,ziemia z pól naniesiona przez maszyny rolnicze,liście jesienią)Szczęście w Twoim przypadku , że nic Ci się nie stało.Moto zawsze się naprawi.

Demolka 

Model: DS 1100 Classic
Wysłany: 2012-10-01, 18:17   

Nikt nie obiecywał, że nauka będzie łatwo przychodziła i bez bólu :?

DRAGON 

Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wysłany: 2012-10-01, 20:01   Re: No i przyszła pora na mnie po 600 milach

Ghost_Writer napisał/a:
co nas nie zabije to nas wzmocni, mogę sobie dopisać +1 do doświadczenia i tak przez całe życie.

I to jest zdrowe podejście. Tego co się stało już nie cofniesz. Najważniejsze że Ty jesteś cały. Maszynę naprawisz i będzie ok. :czoper:

Ghost_Writer 

Wysłany: 2012-10-01, 20:17   

Moi drodzy
W zasadzie to ja czekałem - "kiedy to się stanie".
Ja, szarak, który zdał prawko - 10 dni później kupił ciężką maszynę, wsiadł i pojechał ....
Kilometry stukały a mi się jechało coraz to luźniej, pewniej, wygodniej, i dotarło do mnie że coś jest nie tak. Cieszę się, że stało się to w takich okolicznościach a nie w innych.
Szkoda naprawdę że własne doświadczenie My wszyscy musimy ćwiczyć na sprzęcie który nie jednego sporo kosztuje a o zdrowiu to nie wspominam.
Ale nie ukrywam - przypomniały mi się czasy kiedy na BMX'ie człowiek się rozpędzał i taki piaseczek był dla niego bułką z masłem a i bokiem potrafił wejść i wyjść... tylko że to było dawno temu, a bmx ważył kilka kg.

Łuki 

Model: DS 1100 Classic
Wysłany: 2012-10-01, 21:31   

Niedawno też leżałem,gmol pękł jak słomka do soku- jeżeli Twój sie odkształcił obowiązkowo do wymiany.
Pozdrowionka i nie łam się - gnaty przestaną boleć,a moto w zimie doprowadzisz do porządku.

Lady Blue 

Model: DS 1100 Custom
Rocznik: 2002
Wysłany: 2012-10-02, 08:30   

Łuki napisał/a:
Niedawno też leżałem,gmol pękł jak słomka do soku- jeżeli Twój sie odkształcił obowiązkowo do wymiany.
Pozdrowionka i nie łam się - gnaty przestaną boleć,a moto w zimie doprowadzisz do porządku.

na szczęście tak jak pisaliśmy wyżej, nic się nie stało ani motocyklowi ani co najważniejsze motocykliście :)

artek 

Wysłany: 2012-10-02, 12:30   

... i to najważniejsze ...

Gostek 

Wysłany: 2012-10-02, 22:47   

Te nasze drogi to koszmar. W zeszłym tygodniu jadąc puszką na wylocie z Radomia na W-wę przyhamowałem przed światłami, a tu jadę jak po lodzie. Coś się rozlało, ale nie było tego widać. Od razu pomyślałem co by się stało jakbym jechał na 2oo :x
Najważniejsze, że Ty jesteś cały, a gmol rzeczywiście lepiej wymienić. :)

Dawid Z. 

Wysłany: 2012-10-03, 13:02   

Motocyklista cały, jeszcze flaszkę wypił ze mną kilka dni pòźniej, a gmol nawet nie odkształcony, lekko draśnięty i przód i tylni gmol. Ale jak to mądrze Adaś powiedział " Co nas nie zabije to nas wzmocni", Ekipę macie dobrą do jazdy. Wystarczy nabijać kilometrów i nabierać doświadczenia. Pozdrawiam i dziękuję, że mogłem dosiąść tak zacnej maszyny kolegi Adama,. Jeszcze raz dziękuję i szerokości.

Odpowiedz do tematu