Otwarty przez: 1janbo 2010-11-15, 11:38 |
Wymarzony Bobber |
Autor |
Wiadomość |
DREAMER

Rocznik: 1998
Wiek: 34 Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Granowo-WLKP
|
Wysłany: 2010-09-27, 16:20 Wymarzony Bobber
|
|
|
W niedzielę nastał dzień w którym musiałem rozstac się z jazdą na maszynie do początku sezonu. Nakulałem trochę w tym sezonie kilometrów ( ok. 7000 ) i jestem praktycznie spłukany, lecz dzisiaj jest dzień w którym zabieram się za przeróbkę swojej gwiazdki w wymarzonego BOBBERA. Forsa, która mi pozostała bedzie pzrezanczona właśnie na wyżej wspomniany cel. Sprzedaje również wszystkie zbędne części, możecie je zobaczyc w dziale sprzedaży w moim temacie. Postaram wam się relacjonowac poszczególnie wykonane prace i mam nadzieję, że pomożecie mi w podejmowaniu różnych decyzji. Dzisiaj dzwoniłem również do PowerChoppers w sprawie zrobienia tylnego błotnika, mam nadzieję że chłopaki mi pomogą. Może ktoś mieszka w ich pobliżu, ja niestety jestem z wlkp. więc nie mam możliwości dojechac aż tak daleko. Zmykam do garażu i rozpoczynam pracę. 3majcie kciuki.
[ Dodano: 2010-09-27, 16:25 ]
Pierwszy moj cel to tylny błotnik. Co myslicie o tym projekcie
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Chciałbym żeby błotnik mocno przylegał do opony
Lub błotnik tego typu na drugim zdjęciu
http://www.classic-japane...otorcycles.html
Jeszcze zapomniałem dodac, że szukam opony na tył z białym pasem. Proszę o pomoc |
_________________ Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem. |
|
|
|
 |
Pio_Treq

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2010-09-27, 23:34
|
|
|
http://bluecollarbobbers....&id=1&Itemid=36
dreamer - widziałes bobbery z tej stronki ? jest drag , ale i kilka innych całkiem fajnie zrobionych moto |
_________________ EL250, Virago 535, Drag Star 650, SV 650, MT 03 660, F800ST |
|
|
|
 |
BtS

|
Wysłany: 2010-09-28, 09:13
|
|
|
Dreamer - ten bobberek z filmiku z pierwszzego postuu fajny, ale pierwsze cos się nasuwa - mocowanie błotnika tylnego na sztywno - tak żeby zachowywał stała wysokość nad kołem cały czas. Musisz więc wykombinować sposób montażu.
Na motocyklu z filmiku nie było tego problemu - tam jest całkowicie zmieniona rama, na dodatek to jest pełen sztywniak..
Idziesz w fajnym kierunku, który mi się podoba - będę uwaznie przyglądał się postępom Twoim prac..
zobacz sobie na motoallegro - stoi custom oparty na xvs 650 za 44tys zł (cena mocno przesadzona), ale chodzi o rozwiązania techniczne - może sobie coś podejrzysz..
====================================
Mieszając w temacie opon - niestety na dętkę nie nadają się wszystkie oponki bezdętkowe - związane jest to z ich profilem i przyleganiem do rantu felgi.
No ale to tylko kilka procent spośród wszystkich opon :-) |
|
|
|
 |
soft

Model: MS1900
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2010-09-28, 15:53
|
|
|
Jeżeli boisz się płacić kartą na e-bay'u to jest tam taki serwis PayPal, gdzie raz podajesz dane karty a oni wszystko regulują z Twojego konta. Nikt inny nie będzie widział numerów twojej karty kredytowej. Możesz z niego spoko korzystać. Polecam. |
|
|
|
 |
Voitass

|
Wysłany: 2010-09-28, 17:47
|
|
|
Jesteśmy w trakcie "budowy" takiego oto wynalazku.
 |
_________________ Honda F6C
Lepiej w knajpie zabalować niż w chałupie wykorkować - Roman Kostrzewski
Życie jest jak transwestyta - niby pięknie, ładnie... A tu [BIP]...
 |
|
|
|
 |
DREAMER

|
Wysłany: 2010-09-28, 18:04
|
|
|
Piękna sprawa czy jesy to silnik od yamahy xs 400? |
_________________ Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem. |
|
|
|
 |
DREAMER

|
Wysłany: 2010-09-28, 19:32
|
|
|
mam pytanko czy jest mozliwość założenia na przodzie felgi 21 calowej od harleya bez zadnej ingerencji w amorek. Poprostu nie wiem czy rozstaw amorka bedzie pasował do tej felgi. PLEASE
link do felgi
http://allegro.pl/felga-k...1229049304.html |
|
|
|
 |
DREAMER

|
Wysłany: 2010-09-28, 20:05
|
|
|
tylny wachacz napewno dospawany lub rama własnej konstrukcji |
|
|
|
 |
janekd1

Wiek: 51 Dołączył: 19 Wrz 2009 Posty: 110 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2010-09-28, 21:23
|
|
|
Świetny pomysł, też szukam bazy na bobbera (coś z XS-a, albo GS-a, bo żal mi draga) coby zimą podłubać.
Co do projektu, to zdecydowanie ten z pierwszego filmiku:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Lżejszy, "odchudzony", proponował bym zmienić bak, ... DS'owy jest za masywny, poszukaj od Savage'a, albo HD Sportstera. Opony z białym paskiem fajne, ale raczej na obydwa koła, a wtedy przednie przydało by się clasikowe. Jeżeli chodzi o koło 21 od HD, to czy nie za duże jak do bobbera, ... .
Ale to tylko moje gadanie . Z uwagą będę się przyglądał projektowi.
Powodzenia życzę. ... |
|
|
|
 |
patryk_c

Model: RS1700
Rocznik: 2006
Wiek: 46 Dołączył: 23 Lip 2009 Posty: 750 Skąd: Warszawa Bemowo
|
Wysłany: 2010-09-28, 23:03
|
|
|
Napiszę tylko, że też się przymierzam do zbudowania wydziwki w stylu bobber. Kto jest dłużej ten zna moje zapatrywania estetyczna pokooj
Wszystko mam już poukładane w głowie, silnik, zawieszenie, zmiany w ramie, wydechy, upgrade mocy, kolory i stylistyka.
Jak się jeszcze w portfelu poukłada to w przyszłym roku będzie do towarzystwa dla dużej Gwiazdy duży kolega, tylko trochę ogołocony ze szpejów.
Już się nie mogę doczekać, chociaż wstępny kosztorys przedstawia się zabawnie. shock |
|
 |
Luk

Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2010-09-29, 08:47
|
|
|
patryk_c napisał/a: |
Już się nie mogę doczekać, chociaż wstępny kosztorys przedstawia się zabawnie. shock |
aż boję się zapytać... no tak w zaokrągleniu podaj... bym wiedział, że nigdy nie będzie mnie stać na taki luksus ops |
_________________ Pozdrawiam
Luk |
|
|
|
 |
patryk_c

|
Wysłany: 2010-09-29, 11:26
|
|
|
W zależności od tego jak bardzo rozbity motor bazowy uda mi się pochytać, oraz z doliczeniem kosztów transportu i cła powinno się zamknąć w 25 k zielonych.
Nadal dogaduję niektóre części z warsztatem i pewnie będzie potrzeba zrobienia ich trybie one-off.
Efekt zapowiada się bardziej spektakularnie niż w przypadku mojej Czarnej Perły i nie chodzi tylko o to że będzie głośno i szybko pokooj |
|
 |
DREAMER

|
Wysłany: 2010-09-29, 15:39
|
|
|
A co myślicie gdybym przemalował seryjne felgi na czarno
Czarne felgi + opony z białem pasem to piękne zestawienie
[ Dodano: 2010-09-29, 17:50 ]
No i proszę powiedzcie mi czy felgę 21 calową od harleya będe mógł założyć do Dragusia bez żadnej ingerencji w amorek. Czy szerokość felgi 2,50 tak jak seryjnie ma drag musi się pokrywać z felgą od Harleyaw tym samym rozmiarze?
HELP ME PLEASE |
|
|
|
 |
janekd1

Wiek: 51 Dołączył: 19 Wrz 2009 Posty: 110 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2010-09-29, 21:30
|
|
|
Nie szerokością felgi bym się przejmował, ale średnicą osi, rozstawem mocowań tarczy, czy zacisk będzie pasował do ew. harleyowskiej tarczy (gdyby DS-owa nie pasowała do koła HD), ...ale to możesz sprawdzić w specyfikacjach. Średnica samej felgi też nie powinna sprawiać problemu.
Co do malowania felg, to czarny jak najbardziej, ...napewno lepiej niż czerwony, ale szprychy zostawiłbym chromowane |
|
|
|
 |
koks79

Rocznik: 2005
Wiek: 46 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 832 Skąd: GŁ-Grupa Łódzka
|
Wysłany: 2010-09-29, 22:06
|
|
|
chętnie poogglądam fotki z realizacji i będę śledził ten temat... chyba każdy ma w głowie swój wymarzony projekt... nie praktyczny, nie typowy, nie tuzinkowy, jedyny na świecie... ja mam dwa projekty - klasyczny caferacer - triton, norvin, norton, złamana kierownica, długi bak, obowiązkowo kickstarter, zadarte do góry wydechy, solówka z zadupkiem, małym światełkiem... a drugi to taki jak nad wejściem do irona:) po prostu... |
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=fJ9rUzIMcZQ
|
|
|
|
 |
patryk_c

|
Wysłany: 2010-09-29, 23:47
|
|
|
janekd1 napisał/a: | Co do malowania felg, to czarny jak najbardziej, (...)
, ale szprychy zostawiłbym chromowane |
Hehehe
no bo ja wiem ...
Jak dla mnie do bobbera czarny środek koła jest mega pokooj |
|
 |
Azmadan

Rocznik: 2007
Wiek: 44 Dołączył: 25 Sie 2009 Posty: 419 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-09-30, 10:19
|
|
|
ehh....
Custom... tylko na silniku HD....
i wcale nie tak drogo...
kolega kupił rozbitego Sportstera 1200... = 10tyś zł... - dawca na silnik...
+ rama z kołami z USA...
moto wyszło go około 25tyś ale PLN... nie dolarów...
poniżej trochę zdjęć...
 |
_________________ Jedni wola Harlaya i duże cycki... inni motocykle japońskie i wąskie szpa... eee winkle...
--- Custom Bagger 96cali pojemności... na HD FLHT --- ZDJĘCIA |
|
|
|
 |
patryk_c

|
Wysłany: 2010-09-30, 15:59
|
|
|
Sorry, ale to nie mozliwe... Nawet gdyby wszystkie dodatki zrobi sam, to springer albo siodo skd? |
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2010-09-30, 16:28
|
|
|
patryk_c napisał/a: | to springer albo siodo skd? |
patrz na fotki 8-11.
a swoja droga kawał dobrej roboty. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
jaroslav

Rocznik: 2001
|
Wysłany: 2010-09-30, 17:09
|
|
|
ale co konkretnie jest "niemożliwe"?
twórca tego bobbera (pomarańczowego, przedstawionego przez A.) sam nie rzeźbił z nim za dużo (w sensie wytwarzania rzemieślniczo części). elementy, które wymieniłeś kupiono gotowe. opisane to było w polskich pismach o customowaniu sprzętów.
na zlocie Rebels of Roads w Borku pod Bochnią rozmawiałem z chłopakiem, który zrobił sobie bobbera na ciut wcześniejszym silniku HD. Kosztowało go to w całości 28 tys. złotych = koszt części z allegro i pewnie innych serwisów aukcyjnych. Robociznę wniósł sam.
Za 25 tys papierów to można mieć w Polsce zrobione już bardzo porządne cudo. Na allegro w tej chwili jest bobber za śmieszne pieniądze na silniku Buell'a. Nie widziałem go na żywca, nie znam sprzedającego, ale wg mnie interesująca propozycja. |
_________________ Wrrum |
|
|
|
 |
|