|
AIR MAX (Re-tuning) |
Autor |
Wiadomość |
Dawid0407

Rocznik: 2003
Wiek: 44 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 75 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2011-06-16, 01:42 AIR MAX (Re-tuning)
|
|
|
Jako niedoświadczony motcylkista kupiłem swego V stara po pewnych przeróbkach.
Co to oznaczało w moim motocyklu:
- puste, zakończone strumienicami wydechy
- wstawione filtry stożkowe bezpośrednio na gaźniki
- mała nalepka na przednim cylindrze "air Max"
Kominy wyglądały i brzmiały jak na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=lD9HbcAz6is
co jeszcze moge o nim powiedzieć:
- na niskich obrotach pięknie i basowo gada
- po odkręceniu gazu zaczyna się piekło na ziemi - hałas taki że nie słychać własnych myśli - problem tykania zaworów, skrzypienia zawieszenia poprostu nie istnieje
- moment obrotowy przesunięty w górny zakres obrotów, silnk wkręca się bardzo szybko, a im bardziej się wkręca tym jest mocniejszy. Nie przesadzam ale tak do 100 km/h ani na pół opony nie byłem gorszy od brata który jeździ thundercat`em. Jesli było trzeba spokojnie ponad 180 km/h można było go rozpędzić
- dość niskie spalanie - nie zuważyłem aby kiedykolwiek moto paliło ponad 4,5 l - a zwykle 4
Niestety hałas dyskwalifikował takie rozwiązanie - wiec po roku poszukiwań skompletowałem oryginalne wydechy, kolektory, aibox,
czeka mnie jeszcze regulacja gaźników bo po włożeniu oryginałów silnik nie chce sie wkręcać na wyższe obroty.. za to jest cicho i spokojnie... amerykański zestaw spoczął w kartonach i niech tam sobie odpoczywa
Podsumowójąc
- mam nadzieję że spalenie mi mocno nie wzrośnie
- nigdy więcej hamerykańskich przeróbek |
_________________ http://img260.imageshack..../dsc00787ec.jpg |
|
|
|
 |
ajsek

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2011-06-16, 08:03
|
|
|
Kwestia gustu, mi się akurat głośno podoba. Pewnie, że na dłuższe trasy jest to upierdliwe, ale od czego są stopery
Będziesz się filtrów pozbywał? |
|
|
|
 |
MIKI

Model: RS1700
Rocznik: 2007
Wiek: 55 Dołączył: 16 Lis 2009 Posty: 866 Skąd: Czarnków/Wlkp.
|
Wysłany: 2011-06-16, 22:08
|
|
|
Możesz mieć w gaźnikach zamontowane dysze DynoJet, jeśli tak to będziesz musiał zamontować fabryczny zestaw, Ale nie powiedziane że one tam są? |
|
|
|
 |
soft

Model: MS1900
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2011-06-16, 23:06
|
|
|
Dyno jety w wersji stage 1 - a takie są najczęściej stosowane doskonale współpracują z seryjnymi tłumikami. Co prawda lubią mieć założony filtr K&N - bo więcej powietrza jest wtedy podawane i spalanie jest niskie.
Ale na seryjnym też dadzą radę. Ja bym ich nie wymieniał i pozostawił w gaźniku jeżeli są. |
_________________ XV1900 Stratoliner Midnight |
|
|
|
 |
Dawid0407

Rocznik: 2003
Wiek: 44 Dołączył: 20 Sty 2010 Posty: 75 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2011-06-17, 10:43
|
|
|
Dziękuję za krzepiące słowa - czy da się stwierdzić jakie to dysze siedzą w moim gaźniku, i jak to zrobić?
- zaponiałem dodać iż po wymianie nastąpiła też znaczna redukcja drgań motocykla. Wcześniej powżej 110 km/h stwały się nieprzyjemnie dokuczliwe - tak że nieraz wkładałem język pomiędzy zęby bo kłapałem szczęką jak w febrze. Teraz drgania to tylko przyjemne, delikatne mrowienie i to tylko gdy nogi trzymam na spacerówkach.
ajsek, o pozbyciu się tego zestawu pomyślę gdy doprowadzę moto całkowicie do porządku - chodzi o te gaźniki, sprawdzę też spalanie .. myślę że za 2 tyg sprawa sie rozstrzygnie.
[ Dodano: 2011-07-18, 12:53 ]
Wstawiłem filtr K&N - dysze i tak poszły do wymiany. Za regulację miesznaki, synchro wraz w nowymi dyszami 300 zł. Jestem zadowolony. MOto zdcydowanie gorzej się rozpędza, spalanie (po wstępnych i niedokładnych testach) jakby trochę się zwiększyło. Ale konfort jazdy zdecydowanie się poprawił, prędkość przelotowa 120 -130 w zupełności wystarczy. |
_________________ http://img260.imageshack..../dsc00787ec.jpg |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|