YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopcenie z jednego cylindra
Autor Wiadomość
komboj 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2010-11-13, 12:40   Kopcenie z jednego cylindra

Witam,problemik mam taki,że po założeniu czyszczonych gaźników po odpaleniu motora(zaskoczył dosyć ciężko po kilku próbach)z jednego wydechu(przedni garnek) kopci jak dwusuw :shock: .Silnik rozgrzałem na postoju,na obroty wchodzi,nie puka nie dzwoni nie prycha.Chodzi trochę nierówno,bo gaźniki jeszcze nie zsynchronizowane.Czy takie dymienie może być przyczyną np.rozregulowanego gaźnika?Dysz od składu mieszanki nie ruszałem.Jednak mam czarne myśli,bo to był niebieskawy dym :( i śmierdziało jak z rometa.Czyli co robimy? Dajemy do mechanika odrazu,czy po synchronizacji gaźiorów może się uspokoi?[/list]

Demolka 

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wysłany: 2010-11-13, 12:47   

Niepokojące. Czarny dym byłby skutkiem źle ustawionego składu mieszanki (za mało powietrza) co mogło by się zdarzyć po grzebaniu w gaźnikach.
Niebieski i do tego zapach spalanego oleju (dwusuw) to objawy np. popękanych pierścieni :shock: Tylko dlaczego zbiegło się to z pracami przy gaźnikach ? A nie zalałeś np. I cylindra olejem przy jakichś pracach ? A może olej dostał się do wydechu od I cylindra i w wydechu się wypala ? Przypomnij sobie wszystkie prace jakie wykonywałeś, może coś wymyślisz :?

komboj 

Wysłany: 2010-11-13, 13:26   

No więc przed operacją wyjmowania gaźników,postanowiłem się jeszcze raz przejechać.Moto nie odpaliło właśnie na ten cylinder.Ja głupi cymbał ;/ przy następnej próbie odpaleniu na ssaniu odkręciłem trochę manetkę i tak przytrzymałem.Przez tem czas sprzęt prychał na jednym(tylnym) cylindrze,a z pierwszego się tylko dymiło (w okolicy łączenia kolanka z wydechem).Skończyło się totalnym zalaniem cylindra.Po zdjęciu gaźników nad zaworem było jezioro wachy 8) .Otwory dolotowe w cylindrach zatkałem szmatkami trochę nasączonymi olejem(może jedna była bardziej mokra i zasyfiła cylinder? :nie_wiem: )Ale taka odrobinka oleju powinna się ulotnić w parę minut,a tu cały czas kopci :beczy: .
Jednak jutro pójdę jeszcze raz odpalić.Ciąglę mam nadzieję,że to olej z mojej szmatki tak mi robi koło pióra.W razie czego to orientuje się ktoś +- w kosztach remonciku cylinderka np.?

[ Dodano: 2010-11-13, 13:56 ]
Może to być wina np.zużytego uszczelniacza zaworowego?

pandzioch2003 

Rocznik: 2002
Wysłany: 2010-11-18, 11:06   

A przed wyjeciem gaznikow palil i jezdzil normalnie? Sprawdz jak wyglagaja swiece, po ich kolorze mozna sie takze czegos dowiedziec :) Narazie zachowaj spokoj, bo raczej niemozliwe zeby od czyszczenia gaznikow uszkodzil sie cylinder ( szybciej tlok albo zawory moga sie wypalic przy zbyt ubogiej miesance, ale to tez po dluzszym uzytkowaniu).
Czy jak czysciles gazniki, to wykrecales wszystkie dysze i srubki regulacyjne ( glownie te od skladu mieszanki? ) Jesli tak, to jak ustawiles srubki regulacji skladu.
A dla rozwiania watpliwosci o stan cylindra zmierz kompresje i porownaj z drugi cylindrem.

komboj 

Wysłany: 2010-11-18, 15:42   

Oddałem draga do moto-kliniki,jeszcze nie wiem co tam nawaliło.Panowie doktorzy wszystko przejrzą i dadzą znać na czym stoimy :| .

Odpowiedz do tematu