|
GIPro w XVS 1100 |
Autor |
Wiadomość |
krzychopanda

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2002
|
Wysłany: 2016-06-12, 20:47 GIPro w XVS 1100
|
|
|
Pierwszy mój wpis na tym forum, zatem witam serdecznie wszystkich. Po 18-letniej przerwie powróciłem do bliskiego kontaktu z jednośladem. Niedawno nabyłem V-Star'a XVS 1100 w wersji Classic i po pierwszych jazdach poczułem potrzebę zainstalowania jakiegoś dyskretnego wyświetlacza biegów. Padło na GiPro X-type. (Wiem, wiem - Classic, chromy i ... wyświetlacz cyfrowy? - dlatego też wybrałem białą wersję wyświetlacza, by najmniej się rzucała w oczy otoczona chromami )
Zakup, polska instrukcja, montaż i ... nie działa. Sprawdzam jeszcze raz: model okablowania - Y01, czyli właściwy, zasilanie - OK (podłączyłem się za bezpiecznikiem od klaksonu), wpięcie kostkami pomiędzy Speed Sensor i ECU - poprawne, sygnał prędkości obrotowej pobrany z czujnika położenia wału korbowego - niby wszystko OK, ale nadal nie działa. Sprawdzam dokładniej w czym problem - brak sygnału RPM (obrotów wału korbowego) ... co jest grane? Ściągam najnowszą instrukcję ze strony Producenta i tam znajduję jedno, najważniejsze, pominięte w polskiej wersji zdanie "Note for XVS1100 models only: find and use the Orange (ignition coil wire)" - Zamieniam wysterowanie na sygnał z cewki zapłonowej i sukces ... jeszcze krótkie uczenie i uff wszystko działa.
pod poniższym linkiem jest instrukcja obrazkowa dla XVS 1100, którą znalazłem już po:
GPX-Y01_XVS1100_1999-2006_en.pdf
Kilka jazd z zamontowanym wskaźnikiem biegu i okazuje się, że jednak nie do końca wszystko działa tak, jakbym oczekiwał. Przy niskich prędkościach rzędu 10km/h urządzenie wyświetla znak "-" co oznacza, bieg neutralny. Zapewne związane jest to z tym, że sygnał z cewki zapłonowej jest o dwukrotnie mniejszej częstotliwości niż sygnał z czujnika obrotów wału korbowego i przez to urządzenie otrzymuje zbyt niską ilość impulsów do porównania.
Chciałbym podnieść, częstotliwość impulsów i w związku z tym mam pytanie do forumowiczów (tych bardziej elektronicznych): jaki sygnał wyjściowy wystawiany jest na wyjściu z czujnika obrotów wału korbowego, a jaki na pomarańczowym przewodzie cewki zapłonowej (polaryzacja i potencjał względem masy)?
Może ktoś też wie jakich wartości oczekuje GiPro na wejściu sygnału prędkości obrotowej wału i czy muszą one występować w idealnie równych odstępach czasu?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi ...
"lewa w górę" - Krzysztof
GPX-Y01_XVS1100_1999-2006_en.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 386 raz(y) 772.21 KB |
|
_________________ krzychopanda |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|