YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośny stuk z przodu silnika przy gaszeniu motocykla
Autor Wiadomość
Demolka 

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2003
Wysłany: 2010-11-13, 12:56   

Ja też mam uszkodzone sprzęgiełko (stuk, choć nie zawsze). Po rozbiórce (ogólny przegląd sezonowy moto i wymiany) stwierdziłem, że jeszcze pojeździ i nie będę dublował kosztów. Pojeżdżę do "lepszych" czasów lub do rozsypania się. Na razie "kolekcjonuję" oferty ;D

bandrze 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2010-11-13, 13:07   

Obyś pewnego pieknego dnia jadąc sam nie doświadczył : ja mu w gaz (czytaj w czerwony guzik) a on ...
śmiesznie wówczas dzielny motonita wyglada na stacji benzynowej :oops:

Demolka 

Wysłany: 2010-11-13, 13:14   

Tak się to nie dzieje, jeśli wiem o co biega i obserwuję. Będą najpierw kłopoty przejściowe z kręceniem itp. Mój jeszcze kręci bez problemu. Pali na "dotyk". Zaryzykuję ;D

bandrze 

Wysłany: 2010-11-13, 14:35   

Trzymam kciuki. Jakby co to dzwoń. Przyjade na ta stację ;d

jusza 

Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-11-13, 17:55   

bandrze napisał/a:
Zamówiłem tutaj: http://www.mrcycles.com/f...2007&fveh=12899

Kiedy zamówiłeś?
Czy już otrzymałeś?
Ile i jak zapłaciłeś?
Czy to już jest tzw. ulepszona wersja?

Pozdrawiam.
Jurek

bandrze 

Wysłany: 2010-11-13, 20:34   

- 3 dni temu
- żałuje ale nie lol
- karta kredytowa - ok $ 565
- yes. nr -u nie pamietam ale sporo dziewiątek

pandzioch2003 

Rocznik: 2002
Wysłany: 2010-11-14, 16:56   

Cena super,ale jak nie wpadnie na clo w Polsce to sie koszta zmiena niestety :( Trzymam kciuki zeby sie udalo bez cla :)

Dawid Z. 

Wysłany: 2010-11-14, 17:01   

pandzioch2003 napisał/a:

Cena super,ale jak nie wpadnie na clo w Polsce to sie koszta zmiena niestety Trzymam kciuki zeby sie udalo bez cla

Żeby nie wpadło to na cło trzeba zaniżyć wartość towaru, najlepiej dogadać się ze sprzedawcą.

pandzioch2003 

Rocznik: 2002
Wysłany: 2010-11-14, 17:14   

Tak, ale sklep z usa raczej nie wystawi nizszej ceny na deklaracji, bo w paczce musi byc f-ra zakupu, a ta raczej bedzie na normalna cena, bo sklep na podstawie tego dokumentu przyjmuje kaske :) Najlepiej byloby miec prywatna osobe ktora kupi na miejscu, przepakuje i wysle jako "kowalsky" dp Polski

Dawid Z. 

Wysłany: 2010-11-14, 17:21   

pandzioch2003 napisał/a:
Tak, ale sklep z usa raczej nie wystawi nizszej ceny na deklaracji, bo w paczce musi byc f-ra zakupu, a ta raczej bedzie na normalna cena, bo sklep na podstawie tego dokumentu przyjmuje kaske Najlepiej byloby miec prywatna osobe ktora kupi na miejscu, przepakuje i wysle jako "kowalsky" dp Polski

Racja w tych sklepach pracują także Polscy pracownicy, fikcyjną fakturę wrzuci Ci do boksa z towarem a na maila prześle Ci faktyczną. I po problemie nie musisz tam nikogo mieć.

bandrze 

Wysłany: 2010-11-15, 15:08   

Fakt. Ile teraz wynosi cło?

[ Dodano: 2010-11-15, 21:24 ]
Uzupełnienie: sklep poinformował mnie że wzrósł koszt przesyłki wiec zakup na teraz to = $639.

Demolka 

Wysłany: 2010-11-16, 10:03   

Najbardziej zużywający się element czyli koło zębate występuje (ponoć) od niedawna jako osobny element w sieci YAMAHA w cenie ok 800 zł. Zainteresuję się tym. Móje moto wróciło wczoraj z servisu rocznego gdzie przy okazji rozebrano sprzęgiełko, zostało lekko przeszlifowane i na razie stuku nie mam :brawo:

jusza 

Wysłany: 2011-04-06, 19:34   

Wymieniałem dziś sprzęgło rozrusznika. Nie wszystkie elementy trzeba wymieniać. U mnie najbardziej zużyta była bieżnia koła zębatego.
Dla tych, którzy chcą wiedzieć jak to wygląda:

http://img687.imageshack.us/i/img0268hf.jpg/
http://img88.imageshack.us/i/img0269xj.jpg/

Merlin 

Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wysłany: 2011-04-06, 22:48   

Jusza,
napisz coś o kosztach, gdzie kupiłeś części i czy robiłeś sam?

Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.

"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne

jusza 

Wysłany: 2011-04-07, 08:34   

Części z USA.
Asystowałem mechanikowi - bez kilku narzędzi nie uda się wykonać samodzielnie (np. specjalnego ściągacza wymaga czynność wyjęcia alternatora - silny magnes). Jeśli jednak ktoś pokusi się o samodzielną pracę, niech uważa - podczas nieostrożnego "wyrwania" alternatora, mogą rozsypać się sprężyny z tyłu (sześć sprężyn + sześć bolców, które je utrzymują w gniazdach).
Wraz z wymianą oleju i wolnymi chwilami na pogawędki trwało to 5 godzin.

Tu też prywatna opinia: bieżnię na kole zębatym i kły, które na niej przy rozruchu się opierały miałem zaledwie zarysowane. Objawy (stukanie przy gaszeniu i zapalaniu) miałem już jakieś 20 tys km temu. Uważam, że z wymianą - choć byłyby kłopoty z rozruchem - mogłem poczekać jeszcze z 20 - 30 tys km. Więc (choć nie musi to być regułą) jeśli u kogoś pojawią się wspomniane objawy, niech zbytnio się nie spieszy z naprawą. Zaznaczam - to prywatna opinia, wyrażona na podstawie oceny zużycia konkretnych elementów w konkretnym egzemplarzu motocykla i nie może ona stanowić podstawy do uogólnień.

kiszka 

Model: RS1700
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-04-07, 10:30   

jusza napisał/a:
Uważam, że z wymianą - choć byłyby kłopoty z rozruchem - mogłem poczekać jeszcze z 20 - 30 tys km. Więc (choć nie musi to być regułą) jeśli u kogoś pojawią się wspomniane objawy, niech zbytnio się nie spieszy z naprawą. Zaznaczam - to prywatna opinia,

To chyba jedyne pocieszające słowa w tym temacie,ale mysle że jak zacnie stukać to nie ma co panikować na zapas i pakować się w ogromne koszty.

Demolka 

Wysłany: 2011-04-07, 10:36   

U mnie też ten stuk pojawił się w ubiegłym sezonie. Moto było jesienią w servisie na corocznym przeglądzie. Mechanik przeszlifował delikatnie te wgłębienia i kazał jechać :brawo: Stuk jest jakby cichszy i nie zawsze. Więc koszty się oddaliły ;D

jusza 

Wysłany: 2011-04-07, 15:34   

Teraz - po wymianie, po tym jak widziałem ten pracujący układ - nie wymieniałbym. Moim zdaniem nie ma możliwości rozsypania się "wianuszka" z kłami. To daje gwarancję, że metalowe części nie uszkodzą kół zębatych. A gdy kły zużyją się całkowicie, motocykl jedynie nie zapali, bo nie będzie możliwości zasprzęglenia rozrusznika z tłokami. Wtedy zapali na tzw. pych i to będzie czas na wymianę.

Ale tak łatwo to tylko się o ty mówi. W ubiegłe wakacje, gdy w Grecji (bo to wzmaga się przy gorącym silniku) stuki stawały się głośniejsze, traciłem wiele przyjemności z podróży...

Merlin 

Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wysłany: 2011-04-07, 21:58   

Po wymianie nie ma już żadnego stuku?

Jak wymienili u mnie (przynajmniej powiedzieli, że wymienili) stuk przy "gaszeniu" raz jest, raz go nie ma a jak jest to słabszy niż przed wymianą.

Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.

"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne

jusza 

Wysłany: 2011-04-08, 07:55   

Jeśli oprócz koła zębatego z bieżnią i wianka z kłami wymieniono Ci również dwa koła zębate, które łączą rozrusznik ze sprzęgłem, i wymieniono je na wersję tzw. ulepszoną (tradycyjnie te koła były połączone na sztywno, teraz mają sprzęgło), to nie będziesz słyszał stuków. Jeśli zaś pozostawiono te zębatki (ich nie trzeba wymieniać, one się nie zużywają - odpowiadają jedynie za stan bieżni), stuki będą nadal.

Gdzieś tu umieściłem zdjęcie kompletu elementów, które są w układzie sprzęgła rozrusznika. Tam są widoczne wspomniane dwie zębatki już w wersji nowej. Widać optyczną różnicę, choć sprzęgła nie da się dostrzec - jest wewnątrz.

[ Dodano: 2011-04-08, 17:03 ]
Tak, macie rację - trudno zrozumieć, co napisałem (mnie łatwiej, bo "dotykałem" tego).
Tym, którzy prosili postaram się wyjaśnić to tak:

http://img26.imageshack.us/i/sprzgo.jpg/

1. Dwa koła zębate łączące rozrusznik ze sprzęgłem - te na fotografii mają już zamontowane własne sprzęgło, które (jak twierdzi producent) wyeliminuje stuk przy gaszeniu, tym samym wyeliminuje zużycie bieżni koła zębatego nr 3.
2. Wianuszek z kłami - element sprzęgła rozrusznika (kły zaczepiają o bieżnię koła zębatego nr 3).
3. Wspomniane koła zębate o którego bieżnię (boczna jego część) zaczepiają kły elementu nr 2 (na zdjęciu są dwa koła zębate - zamówiłem dwa - jedno na "zaś")
4. Gumowa uszczelka dźwigni zmiany biegów.
5. Dwa łożysko dla elementu nr 1.
6. Niepotrzebna zębatka - część elementu nr 1 (nie wiem po co mi została przysłana - nie zamawiałem jej).

Odpowiedz do tematu