|
Dysze gaźnika |
Autor |
Wiadomość |
SoH

Model: SYMPATYK
Wiek: 39 Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 49 Skąd: W-wa, Lublin
|
Wysłany: 2009-12-01, 16:54
|
|
|
pan_wiewiorka napisał/a: | SoH napisał/a: | Liczba oktanowa u nas i w Stanach jest zbliżona, tylko inaczej oznaczana. |
A możesz więcej? shock |
U nas liczba oktanowa to RON (Reesarch Octane Number). Jest jeszcze MON (Motor Octane Number) i ostatnio się dowiedziałem że i DON (roaD Octane Number ?).
W stanach stosuje się MON albo DON. Nie jestem do końca pewny którą. RON od MON różni się warunkami pomiaru. DON to z kolei wartość równa (RON+MON)/2 |
_________________ DL650 V-Strom
Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami!
Nap...dala z karabina, nie pyta!
Kapitan Bomba, i nie ma ch...!
 |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-12-01, 16:59
|
|
|
SoH, kumam ale nadal nie widzi mi sie aby różnica była aż tak duża aby np. oznakowanie 95 w UE w Amerykanowie stanelo na 85 |
_________________ Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 |
|
|
|
 |
SoH

|
Wysłany: 2009-12-01, 17:14
|
|
|
pan_wiewiorka napisał/a: | SoH, kumam ale nadal nie widzi mi sie aby różnica była aż tak duża aby np. oznakowanie 95 w UE w Amerykanowie stanelo na 85 |
No to nawet, ich 85 to na nasze jakieś 90. Już nie jest tak źle, a zapewne 85 to nie jedyne paliwo.
EDIT: O takie o znalazłem:
http://upload.wikimedia.o...ane_Ratings.jpg |
 |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-12-01, 17:43
|
|
|
SoH napisał/a: | No to nawet, ich 85 to na nasze jakieś 90. |
W takim razie stawiałbym na 91. W instrukcji Draga piszą, że minimalna liczba oktanów dla gwiazdkowego paliwa to 91. Czyli ich superdupersportowaponadstuoktanowa benzynka to nic innego jak zwykłe, europejskie Vipałer? |
_________________ Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 |
|
|
|
 |
SoH

|
Wysłany: 2009-12-03, 12:07
|
|
|
pan_wiewiorka napisał/a: | Czyli ich superdupersportowaponadstuoktanowa benzynka to nic innego jak zwykłe, europejskie Vipałer? |
Na to wychodzi
Ale jak by się zastanowić, u nich nie potrzeba wysokooktanowej benzyny. Jak powszechnie wiadomo, w stanach są duże silniki, z których łatwo wyciągnąć określoną wielkość mocy. U nas wyciąga się ją z mniejszych pojemności. Najłatwiej to osiągnąć zwiększając stopień sprężania, a do tego potrzeba już paliwa o większe liczbie oktanowej.
Jeszcze taka rzecz, która można wyczytać na angielskiej wikipedii. Na dużych wysokościach, jak wiadomo powietrze jest rzadsze, czyli jego ciśnienie jest mniejsza. Więc jeżeli będziemy jeździć na takich większych wysokościach, do cylindra będzie się dostawać mniej powietrza (zakładając, że nie mamy doładowania) i ciśnienie w nim panujące będzie mniejsze, tym samym zmniejsza się ryzyko spalania stukowego. W związku z tym można nalać benzynę o mniejszej liczbie oktanowej
I teraz okazuje się, że ta amerykańska benzyna 85 oktanowa jest przede wszystkim sprzedawana w północnych stanach, gdzie wysokości nad poziomem morza są duże.
Natomiast ten dystrybutor, którego zdjęcie wcześniej wstawiłem, prawdopodobnie jest z Kalifornii, gdzie wysokości są mniejsze (dlatego oferowana jest również benzyna wysokooktanowa, natomiast tej powszechnie znanej 85 brak) |
 |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2009-12-03, 23:40
|
|
|
dość dużo na temat tych oktanów można liczba oktanowa poczytać tutaj |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
EDDIE

|
Wysłany: 2009-12-03, 23:48
|
|
|
witek1965 napisał/a: | dość dużo na temat tych oktanów można liczba oktanowa poczytać tutaj |
Jeszcze więcej wyczytasz tutaj lecz to nie da odpowiedzi na pytanie autora tematu. |
_________________ Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.
Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.
Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|