Klik fix |
Autor |
Wiadomość |
sniper

Rocznik: 2002
|
Wysłany: 2009-09-30, 10:27
|
|
|
szczepan napisał/a: | Prawda ale czy komuś z forum się zdarzyło że zajebali sakwy? |
Pewnie nie. Ale warto o tym wspomnieć, bo w przeciwnym wypadku można myśleć, że potencjalna możliwość kradzieży to wada klik-fix'a. A jest inaczej.
Ja też mam klik-fix'a - ogólnie polecam. Noszenie do sklepu? Pierwsze słyszę. Ciekawa teoria. W praktyce odpinanie przydaje się na początku/końcu podróży. Sakwy możesz spakować w pokoju, wiesz ile wejdzie itp, a potem tylko zanosisz i przypinasz. Podobnie z rozładunkiem. Samo przypięcie/odpięcie to dosłownie 5s.
Mocowanie jest na tyle pewne, że sakwa Ci nie spadnie w drodze, ani się nie przesunie. No, chyba, że cały ten plastik sie rozpierdzieli...chociaż wygląda na solidny. Na zdjęciu które dałeś tego nie ma, ale dodają jeszcze takie drobne plastiki do zamocowania na stelażu, żeby się mocowanie nie mogło przód-tył przesunąć. Jeżeli krzywo byś w sakwach otwory wywiercił, możesz tym to trochę skorygować(lepiej mieć nierówno te plastiki, niż całe sakwy). Błędu góra-dół jednak nie usuniesz.
A przy mocowaniu klik-fix'a do sakwy trzeba trochę popracować, tzn. w sakwach wywiercić odpowiednie otwory(3 do śrubek, 1 do zamka). Ten ostatni dosyć spory. Śrubki od strony wewnętrznej mają ładnie wykończony "grzybkowaty plastik" który je trzyma(też nie pokazany na zdjęciu), i nie ma możliwości, żeby mocowanie odpadło.
Pamiętaj też, że do tego mocowania wymagane są sakwy ze wzmocnieniem tylnej ścianki. No a do noszenia warto, żeby sakwa miała rączkę.
Osobiście szukając klik-fix'a znalazłem coś innego, co bardzo mi się podobało, ale niestety w Polsce niedostępne, albo za znacznie większe(niż klik-fix) pieniądze. Nazywa się to "Easy brackets" albo "Ghost brackets". Ogólnie pomysł podobny, tylko że element spełniający rolę stelaża jest odpinany razem z sakwą, a na motocyklu pozostają tylko dwa chromowane "bolce". Czyli po demontażu motocykl w ogóle nie wygląda jakby kiedykolwiek miał sakwy. |
|
|
|
 |
fazzi

Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2009-09-30, 10:50
|
|
|
Cytat: | Osobiście szukając klik-fix'a znalazłem coś innego, co bardzo mi się podobało, ale niestety w Polsce niedostępne, albo za znacznie większe(niż klik-fix) pieniądze. Nazywa się to "Easy brackets" albo "Ghost brackets". Ogólnie pomysł podobny, tylko że element spełniający rolę stelaża jest odpinany razem z sakwą, a na motocyklu pozostają tylko dwa chromowane "bolce". Czyli po demontażu motocykl w ogóle nie wygląda jakby kiedykolwiek miał sakwy. |
o tym systemie wlasnie pisalem ale ten temat byl juz poruszany na forum z zalaczonymi linkami
http://www.youtube.com/watch?v=0ZF5JdY6QsM
http://www.sideroadcycles...ets/yamaha.html |
|
|
|
 |
szczepan

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2009-09-30, 13:06
|
|
|
fazzi, myślę że jak będę montował kolejne sakwy w kolejnym moto to zakupię taki system. Podoba mi się, że kluczyk wkłada się od góry. W klik-fix'ach jest to wewnątrz sakwy i jak jest pełna to czasem trzeba część wypakować. |
|
|
|
 |
Dawid Z.

Wiek: 45 Dołączył: 04 Gru 2008 Posty: 1772 Skąd: Przemyśl,Anglia.
|
Wysłany: 2009-09-30, 13:13
|
|
|
To jest super tylko koszt niemały a może można to zrobić? |
_________________ Dawid Z. |
|
|
|
 |
EDDIE

|
Wysłany: 2009-09-30, 18:09
|
|
|
Sylwek napisał/a: | EDDIE napisał/a: | a z drugiej strony zatrzaskiem dość łatwo odpinanym. |
To życzę powodzenia w zbieraniu sakw z ulicy . |
A dlaczego ? Myślisz, że założę zatrzask, który mógłby się odpinać ? Tych zatrzasków będzie 4 sztuki, po 2 na każdą stronę stelaża.
Easy brackets mają tą wadę, że między sakwą, a motorkiem jest pewnej szerokości element, o cenie nie wspomnę (150$) |
|
|
|
 |
sniper

Rocznik: 2002
|
Wysłany: 2009-09-30, 22:46
|
|
|
EDDIE napisał/a: | Easy brackets mają tą wadę, że między sakwą, a motorkiem jest pewnej szerokości element |
W typowym rozwiązaniu dokładnie taką samą rolę spełniają stelaże.
Tak naprawdę easy brackets to nic innego jak "odpinane stelaże". Tylko trochę inaczej wyglądają...
Mnie bardziej zastanawia stabilność takiego mocowania. Tzn. stosując klik-fix, to nawet jeżeli sakwa idealnie stabilnie nie trzyma się stelaża, to i tak nie robi to większej różnicy, bo się o niego "opiera" i i tak nie ma gdzie latać. Natomiast stosując Easy brackets miejsce "rozpinania" jest pomiędzy motocyklem a stelażem, czyli tylko 2 bolce. Trochę ciężko mi uwierzyć w sztywność takiej konstrukcji. Sądzę, że sakwa razem z mocowaniem będzie wesoło podskakiwała a z czasem może "niebezpiecznie obwisnąć". Chociaż nie widziałem tego na żywo...kto wie. |
|
|
|
 |
darkside

Model: DS 1100 Classic
Wiek: 49 Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 1717 Skąd: Gdańsk/Banino
|
Wysłany: 2009-10-01, 00:28
|
|
|
EDDIE, kolego widocznie malo miales do czynienia z jazda na motocyklu
Nie pisze tego zlosliwe, lecz z pelna swiadomoscia. Jesli wglebisz sie w temacie znajdziesz moj opis jak zgubilem jedna sakwe. Co ciekawe nie byla montowana na zatrzaski lecz przykrecona solidnie. ( tak mi sie wydawalo )
W motocyklu wystepuja powazne wibracje co ma wplyw na odkrecanie sie srub, a co dopiero na zatrzaski. Jesli chcesz miec sakwy zapomnij o zatrzaskach, a Sylwek wie co pisze. |
|
 |
Sylwek

Model: BĘDZIE
Rocznik: 2001
|
Wysłany: 2009-10-01, 07:41
|
|
|
System Easy brackets fantastycznie sprawdza się na ""sztywnych sakwach"" . Nie mam coprawda takiego systemu jak na filmie ( na kluczyk ) ale mam na bolcach zawleczki ( klamry ) od wewnątrz sakwy . |
_________________ AB Rh+
HONDA VTX 1800 Neo
Nie wdawaj się w dyskusję z głupcem, bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później pokona doświadczeniem |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-10-01, 08:06
|
|
|
darkside napisał/a: | W motocyklu wystepuja powazne wibracje co ma wplyw na odkrecanie sie srub, a co dopiero na zatrzaski. Jesli chcesz miec sakwy zapomnij o zatrzaskach, a Sylwek wie co pisze. |
Ja na samym początku sprawdzałem i faktycznie śruby miały tendencję do odkręcania się (zwłaszcza, że moje kominy dodatkowo potęgują wibracje podczas jazdy). Znalazłem na to sposób i obecnie śruby ani drgną - no chyba, że użyję klucza. |
_________________ Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 |
|
|
|
 |
EDDIE

|
Wysłany: 2009-10-03, 01:00
|
|
|
Jaka jest grubość pręta w stelażach do klick fixa i jaka jest odległość między dwoma poziomymi prętami w stelażu? |
_________________ Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.
Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.
Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 |
|
|
|
 |
waldek209

Rocznik: 1997
Wiek: 59 Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 355 Skąd: GDYNIA- Morsy
|
Wysłany: 2009-10-03, 20:08
|
|
|
Do tych stelaży na zdj. gr.górnego pręta 8mm a dolnego 12mm .Odległość między prętami to 100,6mm mierząc od środka prętów górnego i dolnego |
_________________ AB-RH+
 |
|
|
|
 |
illusion

Wiek: 53 Dołączył: 10 Cze 2010 Posty: 1705 Skąd: Poznań/Golęczewo
|
Wysłany: 2011-01-26, 00:16
|
|
|
Po 15 miesiącach odkurzam temat mocowania klik-fix .
Za kilka dni dotrze przesyłka z West-Star i zastanawiam się czy na miejsce spoczynku odłożyć tylko "stare" sakwy czy razem ze stelażami Jakieś nowe doświadczenia , jacyś nowi użytkownicy tego systemu ? |
_________________ Grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą |
|
|
|
 |
ttom

Model: RS1700
Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2011-01-26, 00:48
|
|
|
Rok temu rozważałem, jak kupowałem sakwy u Terysa, ale nie polecali... Właściciel mówił, że co jakiś czas dorabiają komuś zgubioną sakwę wiszącą na klik-fixie... Nawet zniknęły z oferty na ich stronie... |
_________________ Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
 |
|
|
|
 |
Jaracz

Rocznik: 2011
Wiek: 59 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 81 Skąd: Szklarska Poręba
|
Wysłany: 2011-01-26, 02:10
|
|
|
Mam klik fixy, jeździłem z tym cały sezon.Super sprawa, miałem wiele obaw przed montażem tego ustrojstwa. Wykonanie jest bardziej niż solidne, instrukcja mówi aby nie wieszać więcej niż 5kg ale wytrzymują znacznie więcej. Uchwyty wykonane są z włókna szklanego połączonego z jakimś plastikiem (nie pamiętam jakim) w każdym razie jest to bardzo twarde i elastyczne. Sakwy naszych kochanych producentów są wzmacniane różnymi blachami i wkładkami. Moje sakwy też mają takie wzmocnienia ale dotyczy to ścianek a nie szwów! Sakwy porostu rozlatują się na szwach! Zastosowalnym coś co można nazwać stelażem wewnętrznym - połączyłem bok sakwy(ten do którego jest mocowany klik fix) z dnem sakwy blachą aluminiową wygiętą w kształcie litery L. Blacha jest ma ok. 1mm mm grubości, połączenie oczywiście wewnątrz sakwy. Dla słabszych mogę zamieścić zdjęcia.
Jak widać na moim przykładzie rozwiązanie problemu oberwanych sakw jest dość proste. |
_________________ BMW R1200R Classic
 |
|
|
|
 |
DPU

Rocznik: 2004
|
Wysłany: 2011-01-26, 08:52
|
|
|
Zakupiłem w tamtym sezonie mocowania takie mocowania Link do sklepu i sprawują się nieźle (dłuższe śruby domówiłem bo mam jeszcze oparcie przyczepione).
Zaletą jest to, że po zdjęciu sakw nie ma żadnych stelaży a jedynie dwa kołki (śruby).
Myślę, że warto się tym zainteresować - ze swojej strony polecam. |
|
|
|
 |
ttom

|
Wysłany: 2011-01-26, 09:12
|
|
|
DPU, też kupiłem, zamiast klik-fixów...
Dodam tylko jedną małą wadę... Jak się jedzie po kocich łabach lub sporych dziurach, trochę hałasują, ale tylko tam i nie jakoś koszmarnie... |
 |
|
|
|
 |
Jeżyk

Wiek: 63 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 1019 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-26, 10:12
|
|
|
Ja z klik-fixami jeżdżę już 4-ty sezon i nie mam z nimi problemu.
To bardzo wygodny sposób mocowania.
Można szybko odpiąć sakwy żeby je przenieść lub umyć motocykl.
I wytrzymałość ich jest wystarczająca bo przecież 5kg ciuchów to bardzo dużo.
A cięższe rzeczy pakuje do tylnego kufra.
Ja polecam klik-fixy. |
_________________ MOJA GWIAZDECZKA
ORGANIZATOR XX ZLOTU |
|
|
|
 |
Dawid Z.

Wiek: 45 Dołączył: 04 Gru 2008 Posty: 1772 Skąd: Przemyśl,Anglia.
|
Wysłany: 2011-01-26, 10:36
|
|
|
A poza tym to jeszcze posiadają zameczki na kluczyk. Więc nie widzę problemu, chyba ,że ktoż zapomni zamknąć. |
_________________ Dawid Z. |
|
|
|
 |
AndHim

Rocznik: 2001
Wiek: 46 Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 182 Skąd: Żagań/Wielka woda
|
Wysłany: 2011-01-26, 10:54
|
|
|
Witam! Ja też mam klikfix i jest to błogosławieństwo w moim wypadku bo musze zmiescic w garazu motór i auto. Wyczepiam sakwy w 10 sekund i po sprawie. Zabezpieczenia są ok bo i system i same sakwy zamykane na kluczyk. PS Mój motor jest ex-motorem Szczepana którego przy okazji pozdrawiam ;-) |
_________________ Życie na lądzie jest do dupy. Kpt Ż.W. And
"Valhalla I am coming"
Led Zeppelin - Immigrant song
 |
|
|
|
 |
ttom

|
Wysłany: 2011-01-26, 14:52
|
|
|
Dawid Z. napisał/a: | A poza tym to jeszcze posiadają zameczki na kluczyk. Więc nie widzę problemu, chyba ,że ktoż zapomni zamknąć. |
Właściciel Terysa mówił o odłamanych sakwach... Ale może faktycznie to kwestia obciążenia, bo 5 kg to dużo nie jest... |
 |
|
|
|
 |
|