|
Dekiel skórzanej sakwy wklęsły? - sposób na wyprostowanie |
Autor |
Wiadomość |
Michael

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2014-05-18, 15:10 Dekiel skórzanej sakwy wklęsły? - sposób na wyprostowanie
|
|
|
XVS 1100 V-Star Silverado - posiada oryginalne sakwy boczne.
Po latach dekle w tych sakwach trochę się zapadły, tzn. zrobiły się wklęsłe.
Postanowiłem coś z tym zrobić. Podszedłem do sprawy mając w planie przetestować dwa rozwiązania i sprawdzić które jest lepsze. Tym bardziej że zapowiadał się deszczowy tydzień więc moto i tak miało stać w garażu.
Zdjąłem sakwy z moto.
Dekiel prawej sakwy:
- był trochę bardziej zapadnięty (wklęsły) niż lewej - wiadomo jak moto stało na kosie to na prawym deklu nieraz kładło się różne rzeczy, po latach dekiel coraz bardziej się uginał do środka sakwy.
1. Pustą sakwę wypchałem po brzegi ręcznikami.
2. Położyłem sakwę na blat kuchni a wewnętrzną stronę dekla umieściłem nad garnkiem z gotującą się wodą czyli nad parą (praktycznie położyłem dekiel na garnek), zostawiłem tak na ok. 15-20 minut. (ręczniki w sakwie zapobiegały dostawianiu się pary i jej skraplania do wnętrza sakwy)
3. Zdjąłem sakwę z pary i bardziej wypchałem ją ręcznikami tak aby wystawały ponad brzegi sakwy i żeby tworzyły w miarę płaską powierzchnię.
4. Zamknąłem dekle na sakwie, ręczniki "wypchały" wklęsły dekiel (uwaga - nie przesadzić z ręcznikami - dekiel po jego wypchaniu ma być w miarę płaski, chyba że ktoś chce inaczej).
5. Zostawiłem spokojnie sakwę na ok. 5 dni aby sobie wysychała.
6. Po 5 dniach wyjąłem z sakwy ręczniki - dekiel zachował płaski kształt.
Dekiel lewej sakwy:
1. Do wanny, wewnętrzną stronę sakwy polewałem prysznicem wodą ustawioną na maksymalnie ciepłą ok 15 minut
2. Reszta tak samo jak w przypadku prawej sakwy
3. Pomimo że dekiel lewej sakwy tak jak wspomniałem był mniej wklęsły niż prawej to jednak po 5 dniach po wyschnięciu nie do końca zachował płaski kształt i dalej lekko jest wklęsły - ale jednak jest spora poprawa tej wklęsłości już prawie nie widać.
Wnioski:
1. Wydaje się że sposób na parę jest lepszy
2. Nie zauważyłem absolutnie żadnego wizualnego negatywnego wpływu na skórę
Jeszcze nie wiem jak długo utrzyma się efekt moich zabiegów, tzn. na ile takie wyprostowanie dekli będzie skuteczne.
Jeśli zaczną się znowu zapadać to w planie mam wzmocnienie dekli sakw poprzez zamontowanie na ich wewnętrznej stronie płytek z cienkiej pleksi - zamierzam je po prostu przykleić za pomocą bardzo mocnej taśmy dwustronnej, w sumie to nie wiem czy będzie to trzymać, wtedy pokombinuję inny sposób przymocowania pleksi.
A tymczasem cieszę na nowo prostymi deklami sakw.
Pozdro |
_________________ Lepiej kijek obcinkować niźli potem pogrubasić.
 |
|
|
|
 |
Kokos

Rocznik: 2003
|
Wysłany: 2014-06-01, 20:03
|
|
|
Póbowałem drugim sposobem,troche pomogło-Trochę i nie na długo ale warto próbować ja odpuściłem bo POZA TYM U MNIE JESZCZE SPORO ZAGNIECIONE SĄ BOKI (a te nie chciały współpracować), po prostu siadły , paski już też zapomniały czasy świetności , więc chyba zrobię replikę w Kult `cie, gadałem z gościem od nich na Motobajzlu ,ze starej sakwy mogą zrobić replikę + wstawki usztywniające w miejscach gdzie mam teraz pozapadane , mam chwilowo temat do rozkminy. |
_________________ NIEWAŻNY JEST CEL PODRÓŻY - CELEM JEST SAMA PODRÓŻ ... |
|
|
|
 |
Michael

Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2014-06-02, 22:12
|
|
|
U mnie ta robiona parą dalej trzyma, ta robiona wodą delikatnie zapadnięta. Za jakiś czas wzmocnię obie tak jak pisałem. |
_________________ Lepiej kijek obcinkować niźli potem pogrubasić.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|