YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co najpierw? Impregnat czy pasta? Impregnacja - kufer, sakwa
Autor Wiadomość
moondek 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2013-10-21, 18:30   

Pyra, dzięki za pomysł! :) Nie orientujesz się czasem, jaki to koszt?

pyra 

Wysłany: 2013-10-21, 18:38   

nie kupowałem, bo raz do roku spec wypastuje mi sakwy i jest OK

filipesku 

Model: BĘDZIE
Rocznik: 2006
Wysłany: 2013-11-11, 11:50   

znajomy obiecał mi jakiś własnej roboty (sprawdzony i według zacnej receptury) środek do konserwacji siodeł (tych konskich). Jak przetestuję, dam znać.

---------------------------------
Yamaha Drag Star 650
2013 - 7 tys. km
2014 - 14 tys. km
Honda VTX 1800
2015 - 7 tys. km
2016 - 8,5 tys. km
2017 - zmieniła właściciela

OldDiver 

Model: DS 650 Classic
Wysłany: 2013-11-11, 12:07   

http://www.decathlon.pl/z...id_8220347.html O to chodzi ?

Deflektor kolanowy w ... łykend - https://drive.google.com/file/d/1CL7D6yzf_UhicpEcAaxSxHq3a_MCmMeG/view?usp=sharing

Kupię trajkę !

pyra 

Wysłany: 2013-11-11, 21:53   

moondek, usługa 10,00zł ;D

MIKI 

Model: RS1700
Rocznik: 2007
Wysłany: 2013-11-11, 22:14   

OldDiver napisał/a:
http://www.decathlon.pl/z...id_8220347.html O to chodzi ?

Tym samym konserwowałem sakwy w dragu i się sprawdzało super...
Teraz w RS-ie mam kufry z tworzywa ;D

moondek 

Wysłany: 2013-11-11, 22:25   

Miki, to jest bezbarwne? Ja szukam czegoś podobnego, co mi kolor ożywi. Najchętniej z czarnym barwnikiem.

Peters 

Wysłany: 2013-11-11, 23:58   

A może to: http://www.allegromat.pl/aukcja146866

REGULAMIN

moondek 

Wysłany: 2013-11-12, 00:01   

No niezłe :) Pytanie tylko, czy to lakier, czy coś a'la pasta?

Peters 

Wysłany: 2013-11-12, 00:04   

Piszą że barwnik

REGULAMIN

MIKI 

Wysłany: 2013-11-12, 22:19   

moondek napisał/a:
Miki, to jest bezbarwne? Ja szukam czegoś podobnego, co mi kolor ożywi. Najchętniej z czarnym barwnikiem

Mondzio, ja używałem bezbarwnego, ale z tego co pamiętam były pasty o podobnym składzie (na bazie gliceryny) koloru czarnego do pielęgnacji i konserwacji butów jeździeckich.
Najlepiej podjechać, gościu z obsługi działu na pewno będzie wiedział o co biega ;D

moondek 

Wysłany: 2013-11-13, 15:01   

Dzisiaj przejeżdżając przez Pleszew zupełnie przez przypadek natknąłem się na prawdziwy - taki starej daty zakład rymarski, a w nim na sędziwego pana rymarza, który kończył właśnie najprawdziwsze siodło robić. Powiedziałem, jaka jest sprawa i czy przebarwienia od słońca traktować zwykłą pastą do butów, czy czymś innym. No i wysłuchałem ok. 30 minutowego wykładu nt. sposobu barwienia skór licowych, w procesie produkcji, jak i potem podczas renowacji. :)
A więc wygląda na to, że wszyscy po trochu mamy rację lol Najlepszym sposobem na przywrócenie skórze poprzedniego koloru jest czernidło, którego pomysł podrzucił Peters. Ważne jest, aby miało dopisek "nabłyszczające", wtedy sakwa będzie się pięknie błyszczała (jak nowa!) i żeby było napisane, że nie barwi po wyschnięciu. To, co proponują OldDiver i Miki też jest ok. i jest to jeden z elementów renowatorskich, jaki skóra na sakwach powinna przechodzić przynajmniej raz do roku, jeśli jest używana w różnych warunkach pogodowych. Wszelkiej maści tłuszcze do skór, które impregnują skórę, też powinny być stosowane. A kolejność tego wszystkiego jest taka:

1. Najpierw powinniśmy użyć środka do pielęgnacji skóry (coś podobnego do tego, co proponuje OldDiver). Wchłania się on głęboko w skórę, dzięki czemu skóra robi się miękka i elastyczna - nie ma tendencji do pękania. Ale nie ma to typowych właściwości impregnacyjnych! Delikatną gąbką wmasowujemy to w skórę i czekamy ok 1 dzień aż wchłonie. Nadmiar, który nie wchłonie wycieramy miękką ściereczką i znowu czekamy ok 1 dzień.

2. Teraz czas na naniesienie warstwy impregnującej. Najlepszy do tego jest tłuszcz do skór (w specjalistycznych sklepach można kupić specjalny rybi tłuszcz, który jest podobno najlepszym impregnatem), ale spokojnie też do tego celu wystarczą ogólnodostępne środki. I znowu czekamy ok 1 dzień aż wchłonie. Ideałem będzie powtórzenie tej czynności po 1 dniu, żeby tłuszcz porządnie wchłonął się w skórę. Usuwamy nadmiar tłuszczu i znowu odczekujemy 1 dzień.

3. Wreszcie czas na czernidło. Musimy je nanieść równomiernie i nie pozostawiając smug, bo mogą zostać ślady. Znowu odczekujemy min. 1 dzień i miękką szczotką do polerowania skór (taka do butów z miękkiego włosia) polerujemy do końca.

To wszystko sprawi, że sakwy będą wyglądały jak nowe prosto ze sklepu i spokojnie będziemy mogli przejeździć z nimi cały sezon, nie martwiąc się o warunki pogodowe (słońce czy deszcz).

MIKI 

Wysłany: 2013-11-13, 20:21   

Mondek, takie rzeczy od pkt. 1-3 to w ramkę i dla potomnych :)
Powinno znajdować się na początku postu.

teper 

Rocznik: 2013
Wysłany: 2013-11-15, 18:44   

zainspirowaliście mnie tematem ponieważ i moje sakwy wymagają pielęgnacji i napisałem do firmy Renoskór i oto co mi odpisali:

Witam
Najpierw należy skórę przygotować do renowacji poprzez oczyszczenie jej i odtuszczenie zmywaczem do skóry. Następnie, jeśli skóra ma jakieś pęknięcia lub przetarcia należy użyć szpachli do skóry. Szpachlę nanosimy na pęknięcia, czekamy aż wyschnie i szlifujemy delikatnym papierem ściernym. Następnie przystępujemy do malowania nanosząc czarną farbę paroma cienkimi warstwami (ilość warstw w zależności od zniszczenia skóry tak, by dobrze pokryć całą powierzchnię). Przed naniesieniem kolejnej warstwy należy zaczekać, aż poprzednia dobrze wyschnie. Pomalowaną skórę najlepiej suszyć w temperaturze pokojowej. W pomieszczeniu, w którym będzie przeprowadzona renowacja powinna być dobra wentylacja. By utrwalić efekt odnowioną skórę można jeszcze pomalować lakierem bezbarwnym (występuje głównie w wersji błyszczącej, na specjalne zamówienie możemy go zmatowić). Dodatkowo skórę można też przetrzeć kosmetykiem do skóry, który działa rewitalizujęco na skórę jako tkankę biologiczną, delikatnie nabłyszcza, intensyfikuje kolor i wydłuza jej żywotność.
Renoskóry występują w pojemościach:
35 ml – starcza na odnowienie pary butów, lub torebki – 8 zł brutto
210 ml – starcza na odnowienie 1 fotela – 25 zł
480 ml – starcza na renowacje kanapy – 50 zł brutto
Szpachla wystepuje w pojemnościach:
30 ml – 8 zł brutto
180 ml – 25 zł brutto
Zmywacz do skór:
50 ml – 4 zł brutto
250 ml – 6,60 zł brutto
500 ml – 8,50 zł brutto
Kosmetyk do pielęgnacji skór:
200 ml – 25 zł brutto
Proszę się zastanowić, które produkty byłyby dla Pana potrzebne. Nie widząc skóry i stopia jej zniszczenia oraz wielkości sakw trudno mi jest doradzić. Mylę, że ewentualy zestaw dla Pana mógłby wyglądać następująco: tak ok. 250 ml zmywacza, 210 ml Renoskóru czarnego, 30 ml szpachli (jeśli są na skórze jakieś pęknięcia, przetarcia), 210 ml lakieru bezbarwnego, 1 kosmetyk (może służyć długi czas pielęgnując i wydłużając żywotność skóry). Jeśli zdecyduje się Pan na zamówienie naszych produktów, proszę podać dokładne pojemności i kolory. Proszę o podanie adresu do wysyłki, telefonu kontaktowego, oraz czy wystawić fakturę (na jakie dane), czy paragon.
Zamówienia wysyłamy kurierem – dostawa na następny dzień – 24,60 zł brutto Lub pocztą polską – dłuższy czas doręczenia – cennik poczty polskiej w zależności od wagi oraz wybranego czasu doręczenia.
Pozdrawiam,
mgr Martyna Typrowicz tel: 662-077-660 www.renoskor.com.pl
for a year, marry
If you want to be happy
for a lifetime, ride a motorcycle

moondek 

Wysłany: 2013-11-15, 20:17   

Teper, mi to bardziej na konserwację mebli wygląda ;) Co z impregnacją sakw? Mam wrażenie, że pani z Renoskóru poszła na łatwiznę... :nie_wiem:

teper 

Rocznik: 2013
Wysłany: 2013-11-15, 20:19   

meble jeśli skórzane np: fotel jest bardziej narażony na uszkodzenia ;p
for a year, marry
If you want to be happy
for a lifetime, ride a motorcycle

J36 

Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-11-15, 20:29   

Ja drugi sezon konserwuję sakwy czarną pastą do butów. Świecą się jak lakierki przed wyjściem do kościoła ;D

OldDiver 

Wysłany: 2013-11-15, 21:35   

J36 napisał/a:
czarną pastą do butów
W ofercie Decathlonu też jest pasta do butów jeździeckich.

Deflektor kolanowy w ... łykend - https://drive.google.com/file/d/1CL7D6yzf_UhicpEcAaxSxHq3a_MCmMeG/view?usp=sharing

Kupię trajkę !

Merlin 

Model: MS1900
Rocznik: 2008
Wysłany: 2013-11-15, 22:57   

Najlepszy jest tłuszcz renifera.

Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.

"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne

OldDiver 

Wysłany: 2013-11-17, 13:56   

Merlin napisał/a:
Najlepszy jest tłuszcz renifera

Właśnie wróciłem z OTBazar. Rozmawiałem z Panię z Terysa i powiedziała że najlepszy jest "tłuszcz ... z pszczoły zwany czasami woskiem pszczelim ;D ". Do skór only środki z woskiem pszczelim - http://www.terys.pl/index...chk=1&Itemid=94
Także były stoiska z reklamowanymi środkami f-my Briston - www.briston.com.pl

Kupię trajkę !

Odpowiedz do tematu