|
Dlaczego kierowcy nie widzą motocyklistów? |
Autor |
Wiadomość |
shipp

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2005
Wiek: 58 Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 2411 Skąd: Kwatera Główna
|
Wysłany: 2012-08-30, 15:55
|
|
|
Demolka napisał/a: | zawiadowcą ich kierunkowskazów jest automatyczny wyłącznik | to tylko elektronika i nie uwierzę, że nie można tego podregulować aby rozłączało obwód elektryczny po krótszym dystansie. Myślę, że to kwestia regulacji lub wymiany jakiegoś kondensatorka /albo innego ustrojstwa/. |
_________________ I tak zawsze... no zawsze... |
|
|
|
 |
Demolka

Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2012-08-31, 11:07
|
|
|
Tylko jest takie ryzyko, że wtedy wyłączy kierunkowskaz jeszcze przed zamierzanym skrętem.
To ustrojstwo odlicza czas od chwili włączenia kierunkowskazu, a nie rejestruje kiedy faktycznie nastąpił skręt...
Mnie się to nie podoba, moje moto niigdy nie będzie miało automatycznego kierowcy (wszak o sprzęgle, światłach czy biegach też można by zapominać ) |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
shipp

|
Wysłany: 2012-08-31, 11:14
|
|
|
Demolka napisał/a: | odlicza czas od chwili włączenia kierunkowskazu | mylisz się, to nie odmierza czasu tylko połączone jest z licznikiem odległości i rozłącza po przejechaniu jakiegoś dystansu. Włączone kierunki na postoju nie wyłączą się po jakimś czasie, a poza tym nie znam nikogo, kto włączałby kierunkowskaz 100m albo wcześniej przed skrzyżowaniem, 50-75 w zupełności wystarczy. |
|
|
|
 |
Demolka

|
Wysłany: 2012-08-31, 11:17
|
|
|
Eeeeeeee tam
Masz taki bajer ? - nie masz
Założysz ? - nie założysz
Szukanie pozytywów pozostawmy pasjonatom ustrojstw zastępujących myślenie |
 |
|
|
|
 |
shipp

|
Wysłany: 2012-08-31, 11:31
|
|
|
Demolka napisał/a: | Masz taki bajer | => mam Demolka napisał/a: | Założysz | => nie, bo już mam Demolka napisał/a: | ustrojstw zastępujących myślenie | => to pomaga, nie zastępuje |
|
|
|
 |
Demolka

|
Wysłany: 2012-08-31, 11:49
|
|
|
Eeee tam Rozczarowałeś mnie
Całą przyjemność z jazdy samochodem odebrało by mi wyposażenie "nie zastępujące myślenia, a pomagające":
niewyłączalny ABS, ESP, kontrola trakcji, aut. skrzynia biegów, samoczynne włączanie i wyłączanie wycieraczek, czujniki cofania + kamery, kontrola pasa ruchu, czujniki zbliżania i tak dalej i tak dalej. To wszystko tylko pomaga, ale po ch..ja ta kierownica ? lecz już niedługo - będą zatopione w jezdni przewody i czujniki w aucie i będzie można między jednym ziewnięciem, a drugim powiedzieć do auta "do pracy' i można jeszcze spokojnie zapaść w drzemkę.
A ja chcę kierować jako ja i samodzielnie panować nad pojazdem, a nie odwrotnie
Na Robo-demolką już się nie dam przerobić
Ps. Myślę, że to nie OT lecz odpowiedź na pytanie (tytuł tematu) "dlaczego kierowcy nie widzą..."
Dlatego, że wielu zaufało cudom i zdobyczom techniki i zpomina, że samochód w ruchu to dalej ogromna energia kinetyczna, która która sama nie widzi i w ułamku sekundy sama na 2 metrach się nie zatrzyma. Świadomy ("nieogłupiony") reklamami i zapewnieniami dilerów kierowca powinien patrzeć w lusterka (nie kamerki), sygnalizować precyzyjnie (precyzyjnie, nie liczone metrami czy sekundami) zamiary skrętów itd. itd. |
 |
|
|
|
 |
skipbulba

Model: RS1700
Rocznik: 2004
|
Wysłany: 2012-08-31, 13:52
|
|
|
hmm... a ja sam włączam i wyłączam kierunki, ale automat mam w motorsie i fajnie, bo jak zdarzy się, że jednak zapomnę wyłączyć to mi po jakimś czasie wyłączy. I zdaje mi się, ze po to on jest, a nie żeby za nas wyłączać kierunki.
Po za tym zgadzam się z Demolką |
_________________ Cruiseriders North |
|
|
|
 |
Czarny Kapturek

Model: DS 650 Custom
Rocznik: 2006
Wiek: 37 Dołączyła: 30 Lip 2012 Posty: 48 Skąd: Dąbrówka/Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-31, 17:01
|
|
|
pewnie mnie nie widzą, ale za to słyszą
Niektórzy już mieli okazję się o tym przekonać
I jak to Mnich wczoraj powiedział, że przynajmniej nie musi mnie pilnować w lusterkach, bo słyszy, gdzie jestem |
_________________ Le meilleur de la vie se passe à dire " il est trop tôt" puis " il est trop tard" |
|
|
|
 |
jacek34

Model: RS1700
|
Wysłany: 2012-08-31, 17:28
|
|
|
? może ?
niemniej są tacy co to karetek na sygnale nie widza , nie słyszą |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|