|
Manipulacja a może jednak coś więcej |
Autor |
Wiadomość |
Zoltan

Model: MS1300
Rocznik: 2008
Wiek: 59 Dołączył: 08 Lip 2009 Posty: 186 Skąd: JANKES-PILCHOWICE
|
Wysłany: 2012-05-06, 00:45 Manipulacja a może jednak coś więcej
|
|
|
Pierwszy news przeczytałem na: http://moto.wp.pl/drukuj....12&ticaid=1e658 i zaświtało jakieś światełko w tunelu.
Drugi - dzień później na: http://motoryzacja.interi...klistow,1792422 i po przeczytaniu akapitu "Skąd się biorą stereotypy na temat motocyklistów?" ręce i nie tylko mi opadły.
Niestety nic się nie zmieni dopóki pismacy nie wsiądą na motocykl i nie zrozumieją czym to się je. |
_________________ Może i mały dziadek ale za to 
 |
|
|
|
 |
burza

Model: RS1700
Rocznik: 2006
Wiek: 51 Dołączył: 07 Lip 2011 Posty: 6695 Skąd: GŁ Koluszki
|
Wysłany: 2012-05-06, 06:59
|
|
|
niestety nie wszyscy poruszający się na jednośladach to motocykliści |
_________________ RS 1700 SILVERADO Midnight Star - diabeł
każdy kij ma dwa końce, tylko proca ma trzy...
 |
|
|
|
 |
miodzik

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2012-05-06, 09:45
|
|
|
To poczytajcie sobie taki jeden stary artykuł z "Polityki".
http://www.polityka.pl/sp...ory-motory.read
Co do mediów, to niestety mamy takie czasy, że walczy się o odbiorcę manipulując informacją. Nie ma już chyba w Polsce subiektywnego źródła, wolnego od nacisków politycznych, społecznych czy sponsorskich. A ludzie zamiast myśleć idą na łatwiznę, kształtują swój światopogląd na podstawie tych wszystkich bzdur. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Ulica to nie tor.
 |
|
|
|
 |
Demolka

Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2012-05-06, 09:50
|
|
|
Myślałeś chyba o źródłach obiektywnych? - że ich nie ma |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
witek1965

|
Wysłany: 2012-05-06, 09:52
|
|
|
Cytat: | Wzięli w nich udział m.in. studenci Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach, zawodowi kierowcy autobusów, lekarze z powiatu mikołowskiego, pracownicy katowickiego ośrodka ruchu drogowego, kierowcy przystępujący do egzaminu na wyższe kategorie prawa jazdy oraz samochodziarze z jednej ze śląskich parafii. |
to w policji są parafie ? a ja sądziłem, że rewiry.
A wracając do stereotypów wizerunku motocyklisty, to taki wizerunewk kreują nam dziennikarze.
Czy ktokolwiek słyszał lub czytał taki tekst : dentysta nieposiadający dyplomu AM, spowodował uszczerbek zdrowia swojego pacjenta ? zapewne nie, bo jak już zdarzy się taka sytuacja (działaja "lewe" gabinety) to napiszą tak : Oszust podsający się za stomatologa ........
Kierujący motocyklem bez uprawnień nie jest motocyklistą do kurwy nędzy, tak samo jak kierujący samochodem nie jest kierowca. Ale łatwiej napisać pijany motocyklista bez prawa jazdy spowodował... , niż Wypadek spowodował pijany mężczyzna nie posiadający prawa jazdy do kierowania motocyklem.
Codziennie pijani kierowcy samochodów powodują wypadki. Tylko o tych drastycznych jest jakaś wzmianka. jak tylko sprawca jest motocyklista, lub kierujący motocyklem, to TUBA
Czy gdzieś słyszeliście lub czytaliście o akcji MOTO SERCE ? jakaś gazeta podawała, może obszerny artykuł o tej szlachetnej akcji ? A może felieton filmowy w tv Mikołaje na motocyklach. Kurwa nie słyszeliście i nie widzieliście, bo tego się nie pokazuje. Wszyscy przedstawiają motocyklistów jako zło na drogach. A motocykl kojarzy się. tylko ze ścigaczem, paleniem gumy i jazdą na jednym kole. Reszty nie ma |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
miodzik

Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2012-05-06, 09:53
|
|
|
Demolka napisał/a: | Myślałeś chyba o źródłach obiektywnych? - że ich nie ma |
Tak, dokładnie o to mi chodzi. Bo ludzie wszystko co przeczytają przyjmują za prawdę.
[ Dodano: 2012-05-06, 09:57 ]
witek1965 napisał/a: |
Czy gdzieś słyszeliście lub czytaliście o akcji MOTO SERCE ? jakaś gazeta podawała, może obszerny artykuł o tej szlachetnej akcji ? A może felieton filmowy w tv Mikołaje na motocyklach. Kurwa nie słyszeliście i nie widzieliście, bo tego się nie pokazuje. |
Są, tylko że zawsze rozmowa dziwnym trafem schodzi na nieodpowiedni tor: Niebezpieczeństwo, Krew, Śmierć. Dlaczego? Bo to się najlepiej sprzedaje (dodam jeszcze seks i kasę).
I moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z nagonką na motocyklistów. To czysty marketing, handluje się tym co schodzi. Po co komuś towar zalegający na półkach. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Ulica to nie tor.
 |
|
|
|
 |
witek1965

|
Wysłany: 2012-05-06, 18:00
|
|
|
miodzik napisał/a: | To czysty marketing, handluje się tym co schodzi. Po co komuś towar zalegający na półkach. | i Tu masz całkowitą rację. Nikt nie zechce czytac , czy oglądać miłych i słodkich kawałków, ale chamstwo (Wojewódzki), czy krew zawsze ma odbiorców. Sensacja zawsze jest w cenie. Kto zechce przeczytać, że grupka motocyklistów woziła dzisiaj w Bytomiu dzieciaki za free, tylko dlatego, żeby zrobić im frajdę. Co innego jakby któryś potrącił dzieciaka, o to jest poczytne |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
Dag

Rocznik: 2002
Wiek: 40 Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 683 Skąd: Turek/Poznań
|
Wysłany: 2012-05-07, 08:26
|
|
|
Ostatnio rozmawiałem z osobą i się pytam skąd ma dane odnośnie wypadku ... z gazety .... a się pytam czy ta informacja była autoryzowana .... nie musi mieć.
To się pytam czy ta gazeta mogła pozmieniać fakty .... no coś ty, po co by mieli to robić
Wielu mamy takich ludzi w Polsce co uznaje prawdę i tylko prawdę w szmatławcach |
|
|
|
 |
Emil

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2012-05-07, 09:10
|
|
|
Niestety są motocykliści i motocykliści.
Wczoraj na prośbę mojego syna wybraliśmy się do "restauracji innej niż wszystkie" (czyt. McD...) na lody. Pogoda służyła ku temu aby jeździć, więc pojawiły się dwie grupki na moto. Pierwsza: chłopak (ok 45 lat) na HD Road King oraz dziwczyna (ok 37 lat) na DS 650 Custom. Zjedli lody pośmiali się, ubrai w skóry, odpalili maszyny i pojechali. Kilka minut później 3 chłopaków (średnia wieku 25) 3 szlifirki (Yamaha, Suzuki i coś co trudno mi było określić) - zjedli, wsiedli na moto, pokazowe palenie gumy i z ledwo co opanowanymi maszynami w drogę. Już widać różnice.
Dodam, że oni nie wkładali skór, kurtek czy chociaż buzerów - nie mieli przyjechali w t-shirtach.
Komentarzy z sąsiednich stolików wam nie przytoczę.
Mało kto komentował poprzednią parę, za to niemal wszyscy 3 małolatów.
Wydaje mi się, że te złe zachowania łatwiej zapamiętujemy i chętniej komentujemy, zarówno my jak i redaktorzy - stąd budowanie stereotypu |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|