YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: vaaks
2010-10-22, 10:18
popękane szprychy - łaj?
Autor Wiadomość
1janbo 

Model: XV 1700 Warrior
Rocznik: 2002
Wysłany: 2009-06-23, 09:46   popękane szprychy - łaj?

W czasie wypadu do Jeleniej Góry, z normalnym bagażem, lajtową prędkością, wpadałem w "normalne polskie" dziury w drodze. Zaczynałem stopniowo odczuwać drgania na kierownicy, które zaczynały się zwiększać wraz ze wzrostem ilości przejechanych kilometrów. Myślałem, że przednie koło "dostało" na dziurze - sprawdzam i jest siii, więc jadę dalej.

Przy dużych prędkościach było wszytko "dobrze", ale przy zwalnianiu wahania kierownicy wzmagały się. Zatrzymałem się i moim oczom ukazał się widok, jak na foto 1 i 2. MASAKRA. Z jednej strony pośród 18 szprych, dobrych miałem tylko 7 :poddajesie: TYLNE KOŁO :beczy:

Wypadzik skończył się jak na foto 3. Tyłek uratował mi kolega, który jeszcze się nie zalogował na forum (XVS 1100).

Dobra, teraz historia tylnego koła:
1. 2008 r rozcentrowało się - naprawa (wymiana paru szprych) w Motorowni w Poznaniu
2. 2009 r. "laczek" - naprawa w Motorowni w Poznaniu
3. 2009 r. popękane szprychy - bubaaa

Założyłem osobny teman do zakupu szprych , bo raczej nie mam wyboru - muszę jeździć. Chcę poznać Wasze zdanie o ewentualnych przyczynach takiej usterki, coś za często mi to nawala... :poddajesie:

1.jpg
Plik ściągnięto 462 raz(y) 527.65 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 455 raz(y) 520.21 KB

3.jpg
Plik ściągnięto 410 raz(y) 767.83 KB

:dziadek: :czoper: :pokooj:

Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".

pan_wiewiorka 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2009-06-23, 10:02   

1. Chujowe szprychy (ale to raczej można wykluczyć).
2. Spaprana robota przy centrowaniu (może naciąg nie siii, zbyt mocno dokręcone albo złe wyważenie).

bartek_p 

Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-06-23, 10:36   

na moje szprychy zostały przejebane przy zakładaniu i centrowaniu.

adun2 

Rocznik: 2003
Wysłany: 2009-06-23, 11:06   

Optowałbym za zbyt mocnym naciągiem. Chociaż wtedy powinien się zerwać gwint a nie pękać szprycha. Pęknięcie szprychy może wskazywać na nieodpowiedni materiał. Jak to zwykle bywa prawdopodobnie nie ma jednej przyczyny tylko zbieg kilku okoliczności. Całe szczęście, że nie rozleciało sie wszystko podczas jazdy.

Rebelsoul 

Rocznik: 1999
Wysłany: 2009-06-23, 13:01   

adun2 napisał/a:
Chociaż wtedy powinien się zerwać gwint a nie pękać szprycha

Nie słyszałem jeszcze o zerwanym gwincie, jeśli już to szprycha pęka. Moim zdaniem spieprzona robota przy wymianie szprych. Prostowali starego winkla, ponaciągali nierównomiernie szprychy i dupa, nie wytrzymały.

adun2 

Rocznik: 2003
Wysłany: 2009-06-23, 15:15   

Rebelsoul napisał/a:
Nie słyszałem jeszcze o zerwanym gwincie, jeśli już to szprycha pęka.

Miałem taki przypadek w zabytku który remontowałem. Gwinty się zerwały przy centrowaniu koła. Ale to koło miało około 60 lat. Trudno przypuszczać żeby 1janbo jeździł na 60-cioletnich kółkach. ;D

bartekbociaga 

Rocznik: 1998
Wysłany: 2009-06-23, 15:49   

Ja raz widziałem podobny przypadek na pewnym zlocie. Gośc tez miał Draga 650. Jemu poszła moze z 1/3 szprych. Koło latało we wszystkie strony. Dobrze ze sie nie zabił.Tylko ze on razem z plecakiem wazyli dosc sporo i tym sobie to tłumaczyłem.

vaaks 

Rocznik: 2017
Wysłany: 2009-06-23, 18:02   

Koło było centrowane i zostało to źle zrobione, część szprych była przeciągnięta - za mocno naciągnięta, i nie wytrzymały naprężeń, które nie rozkładały się równomiernie na całe koło. Wystarczyło trochę dziur w nawierzchni i się pourywały. Janboreklamuj usługę.

Był:
DS 650
DS 1100
Honda Varadero 1000
Jest: Suzuki DL 650

Gucio68 

Rocznik: 2006
Wysłany: 2009-06-23, 18:22   

Vaaks ma rację.Potrzebujesz wsparcia?Powiedz kiedy,a wybierzemy się z Tobą(zgadza się Pyrusy)Gdyby się stawiali postraszymy ich opinią u znajomych lub rzeczoznawcą.Potem oficjalne pismo poleconym(miałem przgody kiedyś z warsztatem samochodowym).Polecony działa.
Maras jak widzę fotki to ciarki mnie przechodzą.Dobrze,że się nic złego nie stało.

fazzi 

Rocznik: 2008
Wysłany: 2009-06-23, 18:28   

tez uwazam ze powinienes to reklamowac, bo to ewidentna wina poprzedniej naprawy kola

1janbo 

Wysłany: 2009-06-23, 22:44   

..widzę, że macie takie same przemyślenia, jak ja...

Wybieram się do Motorowni jutro (dzisiaj nie dałem rady). Pojadę ok. 16-tej, ale wiecie... kwita na usługę nie mam :(

Ale - qrka, chłopaki też śmigają i takie badziewie? evil

Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".

Corvius 

Rocznik: 2007
Wysłany: 2009-06-24, 23:08   

płaciłes kartą? załatw sobie z banku potwierdzenie transakcji - w świetle prawa jest równy oryginalnemu rachunkowi ;D

"Hasta La V-ictoria Siempre!"

Uczyłem się indyjskich tradycji, szukałem wyciszenia, ćwiczyłem jogę, uczyłem się "Kamasutry", spróbowałem herbatę "Lipton" i zdecydowałem: DALEJ PIĆ WÓDKĘ

1janbo 

Wysłany: 2009-06-24, 23:42   

Corvius, nie ma szans... tu nie chodzi o kasę, lecz o wzajemny szacunek motonitów... Oni na to nie zasługują - PEDALSTWO zwykłe i komercja, ehhh

Corvius 

Wysłany: 2009-06-25, 00:37   

wiem ocb ale na tej podstawie mozesz od nich wycignąć gwarancje... choć nie wiem czy by mi sie chciało z nimi użerać i oddawac im coś do robienia przy moto..

"Hasta La V-ictoria Siempre!"

Uczyłem się indyjskich tradycji, szukałem wyciszenia, ćwiczyłem jogę, uczyłem się "Kamasutry", spróbowałem herbatę "Lipton" i zdecydowałem: DALEJ PIĆ WÓDKĘ

1janbo 

Wysłany: 2009-06-25, 06:28   

dokładnie tak, jak powiedziałeś Corvius - Gwiazdy już nie zobaczą, a co za tym idzie - mnie też nie ;)

koszerny 

Rocznik: 2010
Wysłany: 2009-06-25, 08:23   

1janbo napisał/a:
dokładnie tak, jak powiedziałeś Corvius - Gwiazdy już nie zobaczą, a co za tym idzie - mnie też nie ;)

sam musisz wybrać
czy chcesz mieć naprawione na gwarancji wtedy można się z nimi użerać
czy lepiej poszukać kogoś kto to dobrze zrobi i będziesz miał pewność
ja osobiście już chyba bym odpuścił przecież naprawdę mogłeś stracić dużo więcej niż trochę kasy
nawet jak wymusisz naprawę gwarancyjną to czy będziesz w stanie zaufać im że dobrze to zrobili

1janbo 

Wysłany: 2009-06-25, 08:47   

Dobrze prawisz koszerny, Poznań do duża mieścina, jest komu dać zarobić... A poza tym ktoś tu słusznie zauważył, ważne jest dla mnie szybkie "wstanie na koła" :D

Opisałem przypadek na wszystkich możliwych forach, może ktoś to przeczyta i dwa razy pomyśli, zanim Im zaufa. evil

Kozak_Barabasz 

Model: BĘDZIE
Wysłany: 2009-06-25, 20:25   

Dlatego przyszłe moto to V star z alusem ;)

pan_wiewiorka 

Wysłany: 2009-06-25, 21:01   

Kozak_Barabasz napisał/a:
Dlatego przyszłe moto to V star z alusem ;)

Nuuuu... I pierdolnij sobie plastikowe owiewki :hahaha:

krokodyl 

Wysłany: 2009-06-25, 21:46   

Przy każdym przeglądzie warto sprawdzić, czy szprychy nie są poluzowane. Jeśli tak jest, to te luźne nie trzymają koła, a te z przeciwnej strony tych luźnych przonoszą mega napręźenia i wtedy pękają np. na dziurach.

Te luźne jak uderzy się w nie lekko kluczem, albo czymś innym metalowym wydają inny dżwięk - taki stłuminy w stosunku do tych dobrze naprężonych. Niestety ja tego nie potrafię odróżnić, ale magicy na Połczyńskiej ( choć zdania o tym serwsie są podzielone ) potrafią.

Ja miałem pęknięte trzy w tylnym kole, a wymienili mi dla spokoju ze siedem. Resztę bez kłopotu sprzedałem.

Jakby ktoś potrzebował to mi zostało do tylnego koła kilka sztuk tych dłuższych.

[ Dodano: 2009-06-25, 21:48 ]
A, co do alusów w V starach - bardzo mi się podobają ;D

Odpowiedz do tematu