|
słaby tylny hamulec po wymianie opony |
Autor |
Wiadomość |
andrzejnow666

Model: MS1900
Rocznik: 2009
|
Wysłany: 2012-04-18, 11:42 słaby tylny hamulec po wymianie opony
|
|
|
Dwa dni temu wymieniałem w warsztacie wulkanizacyjnym tylną oponę w ds 1100 i niestety okazało się że tylny hamulec jest bardzo miękki, łatwo dociska się go do samego końca i bardzo słabo hamuje. Trochę lepiej jest z jego twardością gdy się go trochę napompuje nogą ale i tak nie hamuje z taką mocą jak powinien. Byłem dziś u gościa ( autem) i twierdzi, że zacisków po za odkręceniem nie ruszał. Moim zdaniem to coś tam jednak musiał ruszyć skoro wcześniej było ok.
I jeszcze jedna kwestia czy przy felgach szprychowych można obciążniki naklejać na felgę bo tak gość zrobił, bo z tego co wiem to raczej na szprychy. Opona pirelli a dał z jednej strony 60 g. a z drugiej 30 g. Żadnych objawów nie zauważyłem ale zaznaczę tutaj że wracałem przy bardzo silnym wietrze 50-70 km/h i pewnie nawet przy kwadratowych kołach rzucało by mnie mniej niż od tego wiatru
Niby wszyscy mówili, że gość się zna ale tak do końca to nie jestem teraz pewien a może się mylę |
|
|
|
 |
Pirania_LM

Model: RS1600
Rocznik: 2003
|
Wysłany: 2012-04-18, 11:52
|
|
|
Z tego co wiem i widziałem, to ciężarki nakłada się na szprychy. Naklejane widziałem na felgach aluminiowych , a co do hamulca, to wg mnie jest zapowietrzony. Sprawdź wszystko, szczelność przewodu, stan klocków, poziom płynu. Jeśli wszystko OK, to wystarczy go odpowietrzyć. A i jeszcze zastanawiam się, czy może nie zapiekł się cylinderek i stoi jak zaklęty w jednym miejscu, ale wówczas raczej pedał nie będzie miękki. |
_________________ Sprawa wygląda jasno, Zielonogórzanie trzymają to miasto. |
|
|
|
 |
ajsek

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2012-04-18, 13:46 Re: słaby tylny hamulec po wymianie opony
|
|
|
andrzejnow666 napisał/a: | Dwa dni temu wymieniałem w warsztacie wulkanizacyjnym tylną oponę w ds 1100 i niestety okazało się że tylny hamulec jest bardzo miękki, łatwo dociska się go do samego końca i bardzo słabo hamuje. Trochę lepiej jest z jego twardością gdy się go trochę napompuje nogą ale i tak nie hamuje z taką mocą jak powinien. Byłem dziś u gościa ( autem) i twierdzi, że zacisków po za odkręceniem nie ruszał. Moim zdaniem to coś tam jednak musiał ruszyć skoro wcześniej było ok.
I jeszcze jedna kwestia czy przy felgach szprychowych można obciążniki naklejać na felgę bo tak gość zrobił, bo z tego co wiem to raczej na szprychy. Opona pirelli a dał z jednej strony 60 g. a z drugiej 30 g. Żadnych objawów nie zauważyłem ale zaznaczę tutaj że wracałem przy bardzo silnym wietrze 50-70 km/h i pewnie nawet przy kwadratowych kołach rzucało by mnie mniej niż od tego wiatru
Niby wszyscy mówili, że gość się zna ale tak do końca to nie jestem teraz pewien a może się mylę |
Tydzień temu wymieniałem gumę, po założeniu koła identyczne objawy. Miękki hamulec i dużo mniejsza siła hamowania. Mechanik nie ruszał zacisków, zdjął jak były, później założył. Po odpowietrzeniu nic się nie poprawiło niestety. Jakoś się nie przejmuję na razie, bo tylnego używam raczej tylko przy czekaniu na światłach, ale objaw zastanawiający... |
|
|
|
 |
artek

Model: SYMPATYK
Wiek: 55 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 4437 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2012-04-18, 16:33
|
|
|
Jeśli nie ma wycieków i nikt nic nie ruszał na bank zapowietrzony ... lub płyn traci właściwości ... |
|
|
|
 |
andrzejnow666

Model: MS1900
Rocznik: 2009
|
Wysłany: 2012-04-19, 09:18
|
|
|
ajsek ja też generalnie używam przodu do hamowania, ale przyjdzie taki moment, że trzeba będzie wcisnąć oba i wtedy może zabraknąć tej siły z tylnego. ja za odpowietrzanie wezmę się dopiero w weekend ( chyba że tak jak zapowiadają będzie padało) u mnie płyn był wymieniany we wrześniu zeszłego roku więc powinien być ok. Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy demontaż koła i zacisków może spowodować zapowietrzenie hamulca ?
Jak coś zrobię to dam oczywiście znać
[ Dodano: 2012-04-23, 12:19 ]
hamulec odpowietrzony pedał hamulca twardy i już się nie zapada jednak moc hamulca dalej o wiele słabsza niż przed wymianą opony. Nie wiem czy dalej go próbować odpowietrzać czy może ktoś ma inny pomysł ? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|