Troje motocyklistów zginęło..... |
Autor |
Wiadomość |
Gosiaczko

Model: DS 1100 Custom
Rocznik: 2005
Wiek: 51 Dołączyła: 26 Kwi 2010 Posty: 1258 Skąd: Józefów/GŁ/AIOŁA
|
|
|
|
 |
Praczet

Rocznik: 2001
|
Wysłany: 2012-04-17, 00:01
|
|
|
[*] |
_________________ Loud Pipes Save Lives!
If loud pipes save lives, imagine what learning to ride that thing could do! |
|
|
|
 |
kostass

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
|
Wysłany: 2012-04-17, 08:31
|
|
|
NIe robmy z pogrzebu widowiska , jednak sama obecność kilku tysiecy motorów w jednym miejscu na pewno zwróci uwage . Ważniejszy jest sam proces , nawet jak zacznie sie zimą to mozna przyjechac puszkami i pikietowac gmach sądu . |
_________________ Garfield i .... w oczekiwniu na nowego Ogryzka |
|
|
|
 |
qbczas1984

|
Wysłany: 2012-04-17, 08:56
|
|
|
Jedno zdanie na temat szkolenia kierowców, mój dobry przyjaciel i jego ojciec (też motocykliści) od lat prowadzą naukę jazdy i kiedyś powiedzieli mi coś takiego, "jak ja mogę pozwolić iść tej osobie zdawać egzamin, jak nie daj Boże by zdała to nie chciał bym się z nią spotkać na drodze będąc na motocyklu" Ale niestety teraz powstało pełno pseudo nauk jazdy i liczy sie tylko kasa. Jak najszybciej załatwić kursanta, a dalej, dalej to niech sobie sam radzi. Zastanówcie się sami co potrafilście jak zdaliście egzamin na kat. B, ja wiem my wszyscy jesteśmy bez winny ale to chyba nie jest tak do końca prawda. Co nie zmienia faktu że to co zrobiła Pani Prokurator, no poprostu kuurwa tego nie rozumie, jak przy zdrowych zmysłach i jakimkolwiek rozsądku można wjechać pomiędzy kolumne motocykli. |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2012-04-17, 09:13
|
|
|
kostass napisał/a: | Ważniejszy jest sam proces , nawet jak zacznie sie zimą to mozna przyjechac puszkami i pikietowac gmach sądu . | słyszałeś o czymś takim jak dobrowolne poddanie się karze. ? Przechodzą teczki z miejsca do miejsca i nie ma żadnego procesu.
Podstawę normatywną instytucji dobrowolnego poddania się karze stanowi art. 387 Kodeksu postępowania karnego (dalej K.p.k.). Stosownie do powyższego przepisu wniosek o wydanie wyroku skazującego bez przeprowadzenia rozprawy może złożyć oskarżony do chwili zakończenia pierwszego przesłuchania wszystkich oskarżonych na rozprawie głównej.
[ Dodano: 2012-04-17, 09:15 ]
qbczas1984 napisał/a: | Ale niestety teraz powstało pełno pseudo nauk jazdy i liczy sie tylko kasa. Jak najszybciej załatwić kursanta, a dalej, dalej to niech sobie sam radzi. |
Szkoły nauki jazdy dostosowały się do potrzeb rynku. Skoro WORD-y egzaminują ze sztuki parkowania (niedawno nawet z linijką) to szkoły tego uczą. Szkoły nauki jazdy uczą zdać egzamin. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
Maniek007

Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2012-04-17, 09:55
|
|
|
qbczas1984 napisał/a: | Co nie zmienia faktu że to co zrobiła Pani Prokurator, no poprostu kuurwa tego nie rozumie, jak przy zdrowych zmysłach i jakimkolwiek rozsądku można wjechać pomiędzy kolumne motocykli. |
Ustalono na 100%, że to nie była prokurator.
Polecam ten wątek:
http://www.motobydzia.com...e052d0690758d20
witek1965 napisał/a: | Szkoły nauki jazdy dostosowały się do potrzeb rynku. Skoro WORD-y egzaminują ze sztuki parkowania (niedawno nawet z linijką) to szkoły tego uczą. Szkoły nauki jazdy uczą zdać egzamin. |
Dokładnie tak. W 30 godzin w samochodzie trudno nauczyć jeździć, kogoś kto nigdy nie miał kierownicy w ręce, a statystyki zdawalności szkół jazdy są najważniejsze - na to zwracają uwagę przyszli klienci.
Mój znajomy ma szkołę jazdy. Stara się uczyć kursantów jak zdać egzamin a przy tym zachowania na drodze, zwracania szczególnej uwagi na nieprzewidywalnych pieszych i jednoślady (sam jest motocyklistą) itd., ale w 30h to jest niewykonalne.
Jak komuś ciężko idzie to sugeruje takiej osobie dokupienie godzin przed przystąpieniem do egzaminu, ale to tylko delikatne sugestie. Parę razy już miał awantury od takich osób, że naciąga ich na dodatkowe godziny bo chce zarobić.
Jak takie osoby oblewał na egz. wewnętrznych bo naprawdę strach było je puścić na drogi, to też miał awantury, że robi to specjalnie bo chce zarobić na dodatkowych godzinach. |
_________________ Suzuki Boulevard C50 |
|
|
|
 |
Mnich

Rocznik: 2002
Wiek: 50 Dołączył: 23 Lis 2011 Posty: 1183 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-04-17, 10:21
|
|
|
Wystarczy, żeby na kursie wbijali do głowy, że poza autami są motocykliści. Tak samo jak nauka "górki" wymaga umiejętności, wystarczy, że podczas jazdy będą zwracali uwagę na lusterka, odległości. Jeżeli zasygnalizują konieczność ćwiczenia takiej świadomości to już dużo. Nie liczę na to, że na kursach nauczą kogoś jeździć, czy to autem czy motórem. |
_________________ Drag Star 650 custom 2000
HD FLSTC Heritage 2002 |
|
|
|
 |
witek1965

Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2012-04-17, 10:30
|
|
|
Maniek007 napisał/a: | Ustalono na 100%, że to nie była prokurator. | z tego watku nie wynika nic. Domniemaniem jest to, że osoba kierująca pojazdem jest prokurator tak samo jak i właścicielską salonu meblowego. Nic na stronie Motobydzi, nie napisano na 100% w tej sprawie, gdzie to wyczytałeś ? Za to ustalono na 100 %, ze przebywa w szpitalu, ma 60 lat i jej stan zdrowia nie pozwala na przesłuchanie., oraz ze nie była pod wpływem alkoholu. Policja stwierdziła, że motocykliści jechali z nadmierna prędkością i ustalają jaki to miało wpływ na skutki wypadku. Nie napisano nic o powołaniu biegłych, czy komisji biegłych,np z instytutu Sahna, tak jak to było w przypadku Jarosława W.
Sprawa jest przykra i niewątpliwie tragiczna, ale zaczyna się powoli pisanina o pędzących motocyklistach etc, etc. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
ROBERT72

Wiek: 53 Dołączył: 17 Lis 2010 Posty: 2435 Skąd: Rynarzewo
|
Wysłany: 2012-04-17, 11:31
|
|
|
Dokładnie Witek wszyscy są ciekawi czy na pewno kierująca Hondą jest prokuratorką czy nie.W pierwszych informacjach tak wszyscy podawali więc napisałem to co sam wiedziałem, jednak ktoś podał ,że to nie prokurator tylko właścicielka salonów meblowych.Sam nie wiem i nie dochodzę do tego to i tak wyjdzie oficjalnie na jaw w toku sprawy.Jeśli okaże się ,że nie była prokuratorem to oczywiście sprostuję informację . |
_________________ Razem z Nią na koniec Świata albo i jeszcze dalej ...
 |
|
|
|
 |
Maniek007

|
Wysłany: 2012-04-17, 11:32
|
|
|
Cytat: | Paczkers napisał/a:
Landara rocznik 1952 nie jest żadnym prokuratorem- info100% |
Cytat: |
outsider napisał/a:
jeśli to prawda, to jego żona nie jest prokuratorem |
Ta, pędzący motocykliści też już się pojawili w wątku. Tam podobno jest ograniczenie do 60km/h, a motocykliści pędzili podobno około 100km/h.
[ Dodano: 2012-04-17, 11:35 ]
ROBERT72 napisał/a: | Dokładnie Witek wszyscy są ciekawi czy na pewno kierująca Hondą jest prokuratorką czy nie.W pierwszych informacjach tak wszyscy podawali więc napisałem to co sam wiedziałem, jednak ktoś podał ,że to nie prokurator tylko właścicielka salonów meblowych.Sam nie wiem i nie dochodzę do tego to i tak wyjdzie oficjalnie na jaw w toku sprawy.Jeśli okaże się ,że nie była prokuratorem to oczywiście sprostuję informację . |
Jak to zwykle w takich sprawach, narazie jest więcej plotek i domysłów niż faktów.
Ktoś rzucił hasło "prokurator" i ludzie się tego złapali jak tonący brzytwy bo efektowniej brzmi
Wszelkie spekulacje jak to sprawa już jest zamiatana pod dywan bo to prokurator nie mają narazie sensu dopóki wszystkie informacje nie zostaną potwierdzone. |
|
|
|
 |
ROBERT72

|
Wysłany: 2012-04-17, 11:45
|
|
|
Dobrze cytujesz Maniek007 tylko to są cały czas informacje nie potwierdzone tak samo jak to że była. Chłopaków u nas poniosło.Jak dalej poczytasz to zauważysz, że emocje opadają i rozum wraca.Strasznie tu kobietę nazywano i wyzywano ale to nic nie zmieni.Popełniła błąd i musi odpowiedzieć przed sądem za to.Samosądy ,obelgi,podrzucanie czarnych worków pod dom kobiety sprawy nie załatwi (bo takie pomysły były na tamtym forum ) wręcz tylko pogorszy obraz motocyklistów. |
 |
|
|
|
 |
Maniek007

|
Wysłany: 2012-04-17, 11:54
|
|
|
ROBERT72, dokładnie tak. Podpisuję sie pod każdym twoim słowem.
Trochę zaczepnie napisałem, że to nie jest prokurator na 100%, bo każdy to powtarza jakby to było już na 100% potwierdzone.
Zacytuję sam siebie:
Cytat: | Ktoś rzucił hasło "prokurator" i ludzie się tego złapali jak tonący brzytwy bo efektowniej brzmi
Wszelkie spekulacje jak to sprawa już jest zamiatana pod dywan bo to prokurator nie mają narazie sensu dopóki wszystkie informacje nie zostaną potwierdzone. |
Tak właśnie rodzą się głupie plotki. Ludzie utrwalą sobie w głowach, że to prokurator i nawet jak wszystko się wyjaśni to część ludzi nadal będzie robić z tego aferę - że prokurator, że mąciła w sprawie, że kolesiostwo z prokuratury itd...
Znam identyczny przykład z własnego podwórka, tylko że to niby był policjant
Ludzie tak się nakręcili na tego policjanta, że jak się okazało, że to był jednak rolnik z pobliskiej wsi, to nadal powtarzali że policjant.
I tak już od 2 lat większość mówi, że winny wypadku był policjant i afera cały czas się utrzymuje. |
|
|
|
 |
DANKA75

Model: PLECACZEK
Wiek: 50 Dołączyła: 03 Maj 2011 Posty: 162 Skąd: Rynarzewo
|
Wysłany: 2012-04-17, 15:56
|
|
|
Witam wszystkich.Podaję informacje o pogrzebie śp. Andrzeja ,który odbędzie się w piątek o godz. 13. w kościele w Zamościu koło Rynarzewa. Po mszy będzie przejazd na cmentarz do Rynarzewa. |
_________________ Idź własną drogą bo w tym cały sens istnienia żeby umieć żyć |
|
|
|
 |
Red

Rocznik: 2006
|
Wysłany: 2012-04-17, 21:06
|
|
|
No to kiepsko, czwartek-piątek jestem w Warszawie.
Z niepotwierdzonego źródła wiem, że kolejny pogrzeb Jacka (najstarszego z ofiar) będzie w sobotę o 12:00 - cmentarz w Bydgoszczy na Siernieczku |
|
 |
MARSINUS

Model: RS1600
|
Wysłany: 2012-04-18, 20:52
|
|
|
Kto od nas jedzie? I gdzie w Zamościu jest kościół? Czy zbieramy się gdzieś na jakiejś stacji? |
_________________ "Mądry głupiemu ustępuje
Ale co, gdy głupi się z tego nie raduje..."
Jak ja lubię KNŻ |
|
|
|
 |
OldDiver

Model: DS 650 Classic
|
Wysłany: 2012-04-19, 08:07
|
|
|
Takie zdarzenie z dzisiejszego dnia. Jade puszka do pracy. Pod światłami wyprzedza mnie z prawej moto tak że chyba mi wyczyscił z brudu prawa lampę i hamuje tuz przed maską. Jedzie przed mną prawym pasem - ja lewym, ulica dwu- pasmowa. Obserwuję Go. Nagle (z naciskiem na nagle) zaczyna skręcać w lewo w poprzek mojego pasa w jakąś ulicę.
"Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe"
Od czasu jak zakupiłem moto to jestem uczulony na dźwiek silnika moto. Od razu stawiam uszy. I widze wiecej złych zachowań motocyklistów niz właścicieli puszek.
(Jesli mój post jest w tym temacie "nie na temat" to prosze modów o usuniecie go) |
_________________ Posiadam prawo do komentowania i … nie zawaham się Go użyć
I … nie jest to nabijanie licznika.
Deflektor kolanowy w ... łykend - https://drive.google.com/file/d/1CL7D6yzf_UhicpEcAaxSxHq3a_MCmMeG/view?usp=sharing
Kupię trajkę |
|
|
|
 |
vaaks

Rocznik: 2017
|
Wysłany: 2012-04-19, 08:39
|
|
|
OldDiver napisał/a: | I widze wiecej złych zachowań motocyklistów niz właścicieli puszek. |
No właśnie, czy można ich nazwać MOTYCYKLISTAMI czy zwykłymi ujeżdżaczmi motocykli? Ja nigdy nie nazwę ich motocyklistami, bo motocyklista to ktoś więcej niż posiadacz motocykla. |
_________________ Młodość przychodzi z wiekiem. S. Tym
Był:
DS 650
DS 1100
Honda Varadero 1000
Jest: Suzuki DL 650 |
|
|
|
 |
artek

Wiek: 55 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 4437 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2012-04-19, 09:28
|
|
|
Piszcie co chcecie, oceniajcie jak chcecie . Im zycia nikt juz nie zwróci ... świeć Panie na Ich duszami, nie dobijajmy, nie dolewajmy ... Sprawiedliwości nie było, nie ma i nie będzie ... |
|
|
|
 |
ROBERT72

|
Wysłany: 2012-04-19, 09:49
|
|
|
MARSINUS, Ja będę w Zamościu jest kościół .Patrz droga wewnętrzna przed torami ( od Twojej strony jadąc) po lewej stronie.Chyba że wlecisz do mnie i pojedziemy razem.To nie ma sprawy.
OldDiver, masz rację co do zachowań na drogach nieodpowiedzialnych motocyklistów ale w tym wypadku akurat zapewniam Cię nie było jakiejś brawury, czy jazdy na jednym kole .Można powiedzieć że to pech lub zły zbieg okoliczności.Gdyby ta pani poczekała nie wiem 5-15sek oni by żyli.I to jest przytłaczająca świadomość jak dla mnie. śp.Andrzej który pierwszy uderzył w samochód był tak zaskoczony tym manewrem ,że nawet nie zdążył wykonać żadnego uniku , tylko centralnie uderzył w maskę pojazdu ,a siła była tak ogromna że motocykl po uderzeniu po prostu stał na drodze jak widać na zdjęciach.Należy tu dodać , iż ten motocyklista miał zjechane kilkadziesiąt tysięcy km na moto i pół Europy zjeżdżone nie wspominając o Polsce.Więc nie był niedoświadczonym i na pewno gdyby mógł to wykonał co kol wiek by nie uderzyć w samochód.
Co by tu nie pisać artek, masz rację teraz trzeba zostawić już tą sprawę w spokoju.
Teraz to rola sądu określić kto miał winę w spowodowaniu tego wypadku.A nam pozostaje pomodlić się za zmarłych Kolegów i być ostrożnym na 2oo. |
 |
|
|
|
 |
OldDiver

Model: DS 650 Classic
|
Wysłany: 2012-04-19, 09:54
|
|
|
artek, z całym szacunkiem dla Twojego, Naszego bólu powinnismy z każdego takiego zdarzenia wyciągac wnioski i nauke na przyszłość.
Coś mi chodzi po głowie że we Wrocławiu jest/będzie akcja informacyjna organizowana przez policje o wzajemnych "relacjach" motocyklistów i kierowców aut. |
_________________ Posiadam prawo do komentowania i … nie zawaham się Go użyć
I … nie jest to nabijanie licznika.
Deflektor kolanowy w ... łykend - https://drive.google.com/file/d/1CL7D6yzf_UhicpEcAaxSxHq3a_MCmMeG/view?usp=sharing
Kupię trajkę |
|
|
|
 |
|