YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Osłona, dekiel, pokrywa ???
Autor Wiadomość
Dariow 

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2008
Wysłany: 2012-01-14, 21:12   Osłona, dekiel, pokrywa ???

Witam
Jak w opisie tematu potrzebuję kilku odpowiedzi. A po co ? Ano chciałbym cos takiego pochromować i tu pytanie do Was czy ktoś już coś takiego robił z tymi elementami?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

20120114_008.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 385.17 KB

20120114_009.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 476.36 KB

Merlin 

Model: MS1900
Wysłany: 2012-01-14, 21:27   

Nie chromowałem tych części ale chromowałem uchwyt szyby.
Chromuje gostek w Belku. Najpierw usuwa stary chrom, przygotowuje powierzchnie i chromuje na miedzi.

Lepiej milczeć i uchodzić za głupiego, niż się odezwać i rozwiać wątpliwości.

Piwo bezalkoholowe to pierwszy krok do nadmuchiwanej kobiety.

"Trzeźwość jest do dupy" Ozzy Osbourne

jaro 

Model: BĘDZIE
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-01-15, 09:39   

Dariow, Ten pierwszy element jest ze „znal” czy czegoś tam, jak zdejmowali z niego stary chrom, to się rozpuścił w kwasie. Nie wiedzieli o tym, i może zastosowali zły kwas, nie wiem. Koniec końców oddali mi kasę, i kupiłem sobie nowy.

V Star 1300, RS 2008r, RS 2009r, RS 2011R
HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB

Dariow 

Wysłany: 2012-01-15, 10:45   

Cytat:
Koniec końców oddali mi kasę, i kupiłem sobie nowy.

Jaro tego właśnie się obawiałem ile w takim razie płaciłes za nowy?

MARSINUS 

Model: RS1600
Rocznik: 2006
Wysłany: 2012-01-15, 11:13   

Ehh a wystarczyło spojrzeć tu.

Elementy ze znalu czyli stopu czynku - Zn i aluminium - Al czyli ZnAl chromuje się w kąpielach zasadowych bo cynk rozpuszcza się w kwasie. Jak pisałem w innym poście można w kwaśnych i wytrawione części - dziury zalewa się cyną. Można tak jednak robić jedynie w przypadku częsci ozdobnych lub nie przenoszących żadnych obciążeń tudzież nie stanowiących elementów zabezpieczenia.

Reasumując wystarczy poszukać galwanizerni, która ma kąpiele zasadowe, a nie kwaśne.
Ot i wszystko.
Wystarczy poświęcić chwilę i poszperać na forum :nie_wiem:

Dariow 

Wysłany: 2012-01-15, 12:20   

Marsinus czytałem cały ten post o chromowaniu i twoją odpowiedź o Znalu ale nie doczytałem (może źle czytam :) ) żeby ktoś te elementy próbował już chromować i gdzie,
w mojej okolicy znalazłem zakład galwanizatorski ale nie chca się tego podjąć bo stwierdzili że jest to aluminium, jak to stwierdzili i po czym nie wiem nie znam się dlatego się pytam:)
jeżeli okaże się że nikt na forum jeszcze tego nie robił to albo bedę zbierał kasę na nowe albo zacznę wydzwaniać po zakładach galwanizatorskich z google aż znajdę gdzie to zrobią a na razie czekam na podpowiedzi

MARSINUS 

Wysłany: 2012-01-15, 15:05   

Co to za galwanizernia co nie chce chromować aluminium? Gdybyś miał problem z chromowaniem aluminium to służę pomocą :uklon3: dla nas to nie problem ;D
Co zaś do znalu to w Twoim regionie powinni chromować albo przynajmniej miedziować w zasadach - musisz dobrze poszukać. Detale za znalu można po miedziowaniu chromować już "normalnie" w kąpielach kwaśnych. Gdybyś jednak miał problem to daj znać może coś wymyślimy w moim regionie ;)

Dariow 

Wysłany: 2012-01-15, 15:39   

Marsinus jesteś pewny na 100% że te dwa elementy są ze Znalu ?

MARSINUS 

Wysłany: 2012-01-15, 20:51   

Ależ skąd :nie_wiem:
jaro pisał, że jeden ten pierwszy jest ze znalu bo mu strawili w innej galwanizerni, Ty sam zaś pisałeś o aluminium więc pomyślałem, że wiesz co z czego jest.

Jeśli nie jesteś pewien to możesz poszukać jakiegoś dobrego spawacza to powie Ci z czego wykonane są te elementy.

Ruffi 

Model: XV1900 Raider
Rocznik: 2010
Wysłany: 2012-01-27, 21:46   

Przerabialem temat chromowania jak upiekszalem moj dawny motor VIRAGO 750. Historia jest taka ze elementow aluminiowych nie chromowalem bo mi taka cene strzelili ze mi sie odechcialo 500PLN za kape silnika. Kazdy wie jakiej wielkosci jest kapa silniczka virazki 750. Cene taka powiedzieli mi w wawie. Poza tym w moim regionie jest malo zakladow galwanizacyjnych a tych co wykonuja na alu znalazlem najblizej w wawie no i ceny takie ze szok okolo 25zl za dcm kwadratowy - jakis taki maja przelicznik. Tłumaczą to tym ze jest trudna operacja kładzenia takich powłok chodzi o stop aluminium/znal.
Jeżeli chodzi o chromowanie elementów stalowych zrobiłem to w firmie w Szydłowcu firma nazywa się PROFEL. Ladnie położyli chrom problem w tym ze ja musiałem przygotować powierzchnie. Jak robiłem chromy to nie polerowali chyba ze teraz się coś zmieniło w firmie, w każdym razie odpaliłem stary chrom i czyściłem a następnie polerowałem. Powiem wam ze zapłaciłem grosze w stosunku do innych firm które chromują. Wydaje mi się ze zapłaciłem nie wiele bo sam polerowałem/ przygotowanie powierzchni pod chrom. Jak sobie wypolerujesz taki będzie efekt.

Odpowiedz do tematu