|
XVS 1100 pytanie o dźwięki z przeniesienia napędu |
Autor |
Wiadomość |
FhissT

Model: RS1700
Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:40 XVS 1100 pytanie o dźwięki z przeniesienia napędu
|
|
|
Mam pytanie:
Czy ktoś z Was próbował odpalać Draga na podnośniku (tyle koło w górze), odpalić i wrzucić bieg?
Jak wrażenia? Bo ja dziś to zrobiłem i powiem wam że się zaniepokoiłem odgłosami... metaliczne odgłosy w okolicy skrzyni jakby coś się tam luźno tłukło, wyczuwalne drgania na kardanie. A najlepsze ze w czasie jazdy nic takiego nie występuje, jedynie szumy z skrzyni i dyfra, koło się toczy normalnie... |
|
|
|
 |
kiszka

Rocznik: 2009
Wiek: 46 Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 625 Skąd: JANKES(Zwardoń)
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:46
|
|
|
Tego nie próbowałem,ale próbowałem kręcic kołem mając moto na podnośniku. I zauważyłem iny odgłos kręcąc w jedną strone jak i drugą(czyli do przodu i do tyłu)... |
_________________ Św. Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje św. Piotrowi...:)
 |
|
|
|
 |
FhissT

Rocznik: 2005
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:51
|
|
|
z kolei jak ja kręce tylko kołem to jest cisza, jedynie słychać sam układ t.j. zębatki, przekładnie, łozyska, w sumie jest tego trochę...
może przeniesienie napędu nie pracuje jak należy kiedy koło wisi nieobciążone motocyklem... |
|
|
|
 |
johnypl

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:59
|
|
|
Takie stuki, puki i inne dziwne dźwięki są normalne jak moto jest podniesione, ujawniają się wtedy wszystkie luzy na połączeniach ( wielowypusty, krzyżaki itd.) oraz luzy międzyzębne na przekładniach, i tak ma być pod obciążeniem więc jak moto stoi na kołach te luzy się niwelują. Spróbujcie zrobić taki numer z samochodem na podnośniku, wrażenie ekstra normalnie jak by puszka miała się rozsypać a na drodze miodzio. |
_________________ XJ900F+ Bulgot FLHRI Bagger by Ja
MOJE EX - XVS 650 Classic, FJR 1300 (FUJARA), 1300 Midnight Star
Jeżeli uważasz że czegoś nie potrafisz, pamiętaj że Arkę zbudował amator, a specjaliści Titanika
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2011-12-29, 02:24
|
|
|
johnypl napisał/a: | Spróbujcie zrobić taki numer z samochodem na podnośniku, wrażenie ekstra normalnie jak by puszka miała się rozsypać a na drodze miodzio. |
bez urazy, ale nigdy się z tym nie spotkałem Miałem okazję odpalić na podniesionym przodzie Accorda w poszukiwaniu, które łożysko szumi i nic, cisza jak w kościole, nic nie chciało się rozsypać.Można wrzucić od razu piąty bieg, tylko słychać było szum silnika, oraz w dragu 650 po wymianie opony i złożeniu wszystkiego do kupy, żeby sprawdzić jak chodzi wał.
Owszem kręcąc ręcznie kołem do przodu jest normalnie a w drugą stronę inny odgłos, tak jak napisał kiszka, ale to jest spowodowane ukształtowaniem chociażby wałka atakującego w przekładni wtórnej.
Wiosną wymieniam oba przeguby w aucie, więc chętnie przeprowadzę kolejny eksperyment, tym razem na automacie. Teraz nie chce mi się lewarować obu stron i stawiać na koziołki. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|