YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciężko pali na ciepłym silniku
Autor Wiadomość
Wiatr w Polu 

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2002
Wysłany: 2011-03-26, 20:13   

A dlaczego masz światła i lightbary ze stacyjką? To V-Star, czyli wersja amerykańska?
Sprawdź jeszcze dla pewności (kiedyś wieczorkiem), czy jak schodzisz z obrotów, światła Ci nie przygasają - to by wskazywało na niedostateczne ładowanie...
Poza tym, jesli masz spięte światła zes stacyjką odepnij je. Przynajmniej lightbary. Potem podładuj aku i spróbuj, czy nie będzie lepiej palił po krótkiej przejażdżce.
Trochę niejasne jest dla mnie to blokowanie rozrusznika. Czy to jest wyraźne zablokowanie z jakimś stukiem, czy też czujesz, że rozrusznik nie może pokonać kompresji? W pierwszym przypadku niemal na 100% musisz rozbierać moto. Sugeruję, żebyś może nafrał telefonem krótki filmik z rozruchu moto (wtedy kiedy pali i wtedy, jak blokuje) i wrzucił na YT. Wtedy łatwiej nam będzie Ci coś podpowiedzieć. Przerabiałem juz temat sprzęgła rozrusznika, jak i słabego ładowania i na pewno nie ja jeden tutaj.

ttom 

Model: RS1700
Rocznik: 2005
Wysłany: 2011-03-26, 21:01   

FhissT, ja mam co prawda tylko 650, ale po włączeniu stacyjki zapala się tylko pozycyjne, mijania dopiero jak silnik odpali... I bywało że stał ponad 3 tygodnie i nawet sie nie zająknął przy odpalaniu... Może masz jakieś dodatkowe odbiorniki podłączone cały czas, np. alarm... Albo aku kończy żywot... :nie_wiem:

PIOTRUŚ 

Rocznik: 2008
Wysłany: 2011-03-26, 21:42   

ale u mnie problemu z prądem raczej nie ma bo po 2 miesiącach bez odpalania ..zapalił na dotyk na wszystkich światłach ...włączyłem zapłon i pyk pali na dotyk..

a z tym filmikiem to dobry pomysł ...tak zrobię :o

fazzi 

Wysłany: 2011-03-27, 09:54   

ja proponuje zauwazyc ze ten motocykl bez problemu pali na ssaniu, wiec chyba prad i bendix nie maja tu nic do rzeczy, poniewaz ssanie nie zwieksza pradu rowniez nie regeneruje bendixa.

Wiatr w Polu 

Wysłany: 2011-03-27, 12:09   

fazzi napisał/a:
ja proponuje zauwazyc ze ten motocykl bez problemu pali na ssaniu, wiec chyba prad i bendix nie maja tu nic do rzeczy, poniewaz ssanie nie zwieksza pradu rowniez nie regeneruje bendixa.

Po namyśle dochodzę do podobnego wniosku... Ciągle mnie zastanawia, czy rozrusznik "się blokuje", czy przestaje kręcić. Gdyby to było sprzęgło rozrusznika, to dawałoby o sobie znać także przy odpalaniu na zimno. Zakładam tez taką opcję, że mieszanka jest za bogata (trzeba popracować nad gaźnikami) i dlatego na ciepłym długo kręci, az traci ochotę i wigor, żeby gibać tłokami dalej. Względnie - świece do wymiany. I pewnie od sprawdzenia świec należałoby zacząć. Zobaczymy, co nam kolega na filmiku zapoda...

Jeszcze pytanie do PIOTRUSIA. Gdzie podłączyłeś te lightbary? Czy do aku bezpośrednio, czy do dodatkowych przewodów, które idą do kierunków? Inaczej mówiąc, czy kierunkowskazy Ci świecą na stałe tak, jak to jest w amerykańskich wersjach?

PIOTRUŚ 

Wysłany: 2011-03-27, 14:17   

osobna instalacja jest zrobiona do świateł a kierunki święcą jak je włączę zresztą lightbary też są na włączniku ...

Wiatr w Polu 

Wysłany: 2011-03-27, 15:20   

No to masz zajebisty pobór prądu do rozruchu. Ja rozpiąłem kierunki i te kable podłączyłem do lightbarów, a tez miałem problemy z odpaleniem. Możesz sobie zostawić te świecące kierunki, jak lubisz, ale i tak radzę się udać do bystrego elektryka, żeby Ci założył jakiś przekaźnik, co by światła wszystkie nie brały prądu z aku, tylko z ładowania. Jeśli nawet obecne kłopoty masz nie przez prąd, to będziesz je miał.
Żeby nie iść niepotrzebnie w koszty, zacznij od świec i spróbój wyłączyć chociaż te kierunki. Wsuwki masz za lampą, gdzieś z przodu ramy po prawej jej stronie, przed miejscem, gdzie zała wiązka przewodów wchodzi pod zbiornik paliwa. Jeśli dobrze pamiętam, to u mnie były to niebieskie kabelki. Zresztą metodą prób i błędów dojdziesz, które to.

PIOTRUŚ 

Wysłany: 2011-03-27, 15:47   

Cała instalacja do light-barów jest osobna i jest na przekaźnikach ,sterowanie jest tylko z lampy długie krótkie . Kierunkowskazy są fabryczne ale maja założony włącznik więc jak nie ma potrzeby to nie świecą .....

Pierwszy filmik już mam ładuje się na YT.

Wiatr w Polu 

Wysłany: 2011-03-27, 15:52   

OK, to ja jeszcze pytanka mam. Jak na ciepłym nie możesz odpalić, przestaje kręcić, to co dalej robisz? Puszczasz starter i za chwilę znowu kręcisz? Ile sekund kręcisz do zablokowania? Czy zawsze tyle samo, czy czasem prędzej się blokuje? I czy w końcu go odpalasz?

PIOTRUŚ 

Wysłany: 2011-03-27, 17:13   

Wyłączam przekręcając kluczyk ...chwila oddechu i znowu kluczyk czekam aż zgaśnie kontrolka silnika i zapalam jak się da ...a nie zawsze się da i tak o skutku ...aż zapali ...

Objaw jest taki ,że rozrusznik robi jakąś część obrotu i tak jak by coś tłoki trzymało nagle i stop ...nie ma stuków ani nic .....zaznaczam ,że nie zawsze ten objaw występuje czasem tydzień jest ok i jak raz się zatnie to potem dość często .... nie da się tego opisać dokładnie trzeba to usłyszeć .... zrobię filmik i będzie wiadomo o co chodzi.

Wiatr w Polu 

Wysłany: 2011-03-27, 17:39   

No to już chyba wiem, ale poczekam na filmik.

miodzik 

Model: DS 1100 Classic
Wysłany: 2011-03-27, 20:07   

FhissT napisał/a:
ja wam powiem że ten patent w Vstarach że jak przeręcisz kluczyk automatycznie ci sie swiatła zapalają jest do dupy! ucieka tyle prądu że jak moto postoi mi tak 5-6 dni to nigdy nie da rady zaskoczyć i musze sie prostownikami posiłkować...

Wymień akumulator bo się już kończy.

[ Dodano: 2011-03-27, 20:15 ]
PIOTRUŚ napisał/a:
Wyłączam przekręcając kluczyk ...chwila oddechu i znowu kluczyk czekam aż zgaśnie kontrolka silnika i zapalam jak się da ...a nie zawsze się da i tak o skutku ...aż zapali ...

Objaw jest taki ,że rozrusznik robi jakąś część obrotu i tak jak by coś tłoki trzymało nagle i stop ...nie ma stuków ani nic .....zaznaczam ,że nie zawsze ten objaw występuje czasem tydzień jest ok i jak raz się zatnie to potem dość często .... nie da się tego opisać dokładnie trzeba to usłyszeć .... zrobię filmik i będzie wiadomo o co chodzi.

Ja zawsze pobujam go na biegu. Pomaga.

FhissT 

Model: RS1700
Wysłany: 2011-03-27, 21:23   

tak zrobie... mrozy tej zimy go chyba zabiły...
jest też taki objaw że na ssaniu uruchamia ale po jakiś 4-5 sek gaśnie jakby sie dusił, jakbym wyłączył ssanie zbyt wcześnie, drugi raz odpalam i jest ok! dotyczy tylko urucjomienia po dłuższym postoju 5-6 dni.

Wiatr w Polu 

Wysłany: 2011-03-27, 21:30   

miodzik napisał/a:
Ja zawsze pobujam go na biegu. Pomaga

To też masz coś skopane. Ma palić "na dyg". Miałem alarm ze zdalnym odpalaniem - dwa obroty wału i ma zaskoczyć bez łaski.

PIOTRUŚ 

Wysłany: 2011-03-30, 15:07   

Dzisiaj z rana przeprowadziłem część prób .....i teraz tak ....
Po pojawieniu się objawów ...pobujałem motocyklem na biegu i o dziwo zapalił bez zająknięcia ....następnie odpalałem z gazem i tez wyraźna poprawa. Teraz wyłączam light-bary i kierunki po zatrzymaniu i lepiej kręci tak bardziej energicznie ....czuć ,że nie ucieka ten prąd w lampy :)

Niestety filmiku nie nagrałem bo aparat został w puszcze ;p

Dawid0407 

Rocznik: 2003
Wysłany: 2011-03-30, 15:43   

u mnie też pojawiły się takie problemy na ciepłym silniku, tk jakby robił pół obrotu i się blokował - po 1/2 roku padło sprzegło rozrusznika. Teraz mam nowe i dolegliwości zniknęły.

PIOTRUŚ 

Wysłany: 2011-03-30, 16:04   

A ja mam jeszcze pytanie .. Jak padnie sprzęgło to oprócz niego może się coś uszkodzić innego ?? Silnik od opiłków ?? No i czy w razie awarii uda się uruchomić motocykl na pych??

Dawid0407 

Rocznik: 2003
Wysłany: 2011-03-30, 16:12   

raczej nic innego nie powinno paść, za to koszty wymiany są powalające ;) . na pych oczywiście da sie odpalić - najlepiej w dwie osoby lol

PIOTRUŚ 

Wysłany: 2011-03-30, 16:22   

To choć tyle ,że da się w razie czego do domu dojechać ;p
Mam możliwość ściągnięcia z Kanady tego zestawu i nie wiem czy się już zaopatrzyć czy czekać na rozwój sytuacji :roll:

Wiatr w Polu 

Wysłany: 2011-03-30, 17:51   

Mówimy oczywiście o sprzęgle rozrusznika... Nic się nie powinno stać. Sprzęgiełko się zawiesi i tyle. Możesz wtedy delikatnie czymś popukać z przodu po lewej stronie koło rozrusznika. Możesz tez palić na pych, ale jak nie będziesz miał z górki, to ze 3 osoby do pchania będziesz potrzebował. No i wtedy to już w zasadzie jazda tylko do mechanika. Całkowity koszt naprawy (z częściami) ok 2 500 złotych

Odpowiedz do tematu