Przesunięty przez: Peters 2013-02-08, 21:29 |
Okresowy przeglad motocykla - przegląd przed sezonem |
Autor |
Wiadomość |
Rebelsoul

Rocznik: 1999
|
Wysłany: 2009-03-25, 10:59 Okresowy przeglad motocykla - przegląd przed sezonem
|
|
|
Chciałbym się dowiedzieć co koniecznie muszę wymienić przed sezonem w motorku. Co jest ważne, a co mniej. Myślę, że dobrze byłoby zebrać wszystko w jednym miejscu: co wymienić i co jaki czas. Jak patrzę na ceny przeglądów to trochę mi kopara opada. Jak sobie pomyślę co mógłbym za to kupić do motorka, to aż mnie serce boli. Część rzeczy chciałbym zrobić samemu, przynajmniej spróbuję . Nawet jeśli nie będę tego sam robił, to będę wiedział czy koleś nie chce mnie zrobić na parę stówek za jakąś pierdołę. |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2013-02-27, 19:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2009-03-25, 11:21
|
|
|
Olej i filtry. |
_________________ Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 |
|
|
|
 |
empiq

Rocznik: 2002
Wiek: 50 Dołączył: 25 Sie 2008 Posty: 739 Skąd: Koluszki/Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-25, 11:45
|
|
|
Płyn Hamulcowy jak nie wymieniany i przewody ham (po kilku sezonach warto) chyba że w stalowym oplocie masz. Klocki - jeśli konieczne, smarowanko tam gdzie trza
Olej w kardanie - (różne szkoły - producent zaleca bodajże co 30 tyś) ja zmieniam co sezon - koszt niewielki - litr starcza na 4 wymiany gdzieś tak
Świece? , oponki ? synch gaźników? zawory? - to już nieobowiązkowo - zależy jaki przebieg i czy trzeba.
no i jak pisał Pan Wiewiórka - olej i filtry - koniecznie. (chociaż ja powietrza nie wymieniam co sezon)
Ceny straszne! racja! wiem coś o tym bo własnie dałem do mechanika - bo mam dużo do zrobienia - tarcze przód, klocki, p0rzwody ham, płyny, olej , filtr, przednia oponka, gaźniki , zawory,.... BOOOOLIIIIIIIIII! mam nadzieję, że Janinka się zrewanżuje bezawaryjną jazdą - jak w minionym sezonie czego Tobie, sobie i Wszystkim Forumowiczom życzę
aa i wiosny!!! |
_________________ Janinka sprzedana ;( niech wiernie służy nowemu Panu. |
|
|
|
 |
dadamos

Rocznik: 2004
Wiek: 51 Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 397 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-03-25, 11:53
|
|
|
Tu masz to co podaje producent. Są ważniejsze rzeczy i mniej ważne jednak co do olejów i filtrów to trzymałbym się dokładnie tych zaleceń.
Obsługa1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1137 raz(y) 194.6 KB |
|
_________________ sex & motorcycles & rock'n'roll |
|
|
|
 |
Rebelsoul

|
Wysłany: 2009-03-25, 15:13
|
|
|
Panowie dzięki za odpowiedzi
pan_wiewiorka, masz zakaz pisania w tym temacie , bo sprawdziłeś go na temat o d...
pan_wiewiorka napisał/a: | Olej i filtry. |
Olej, ok. Filtry - oleju, powietrza i paliwa też?
to spoko, nie będzie tak drogo. A co z gaźnikami? Też trzeba je co roku ustawiać, czy jeśli moto chodzi równo, nic się nie dzieje, to też trzeba z tym lecieć do mechaniora co roku. Pytam, bo tak się zastawiam ile w tych wszystkich wymianach jest tego co konieczne, a ile to serwisowa panika i przesadna dbałość? Czy silnik Drag Stara jest tak delikatny, czy to po prostu dmuchanie na zimne? |
|
 |
grzechu

Rocznik: 2006
|
Wysłany: 2009-03-25, 16:00
|
|
|
to wszystko to serwisowa panika i z czegoś serwis musi żyć
ogólnie przy każdej czynności jak byk napisano wymienić w razie potrzeby
więc niema co siać paniki i wymieniać , wszystko trzeba skontrolować
wszystko jest zależne ile kto przejeżdzą km od przeglau do przeglądu w jakich warunkach (kurz brud wilgotność słońce) przecież niektóre rzeczy sprawdza sie w trakcie użytkowania (kiedyś było coś takiego jak obsługa codzienna pojazdu ) a inne rzeczy co jakiś czas a nie bo zima sie konczy to wymieniam troche zdrowego rozsądku panowie |
_________________ pozdrawiam do zobaczenia na trasie
 |
|
|
|
 |
empiq

|
Wysłany: 2009-03-29, 18:22
|
|
|
grzechu ma rację .,:)_
Filtr powietrza po sezonie musiałem wymienić - (8,4 tyś km) po prostu za dużo po kurzących drogach jeździłem. Co do gaźników okazało się że jeździłem na niezsynchronizowanych - po synchronizacji jakiejś dużej różnicy nie widzę... może troszke równiej się zbiera ?
Zawory też niepotrzebnie regulowałem bo były na górnej granicy luzu. (teraz są na dolnej - na dłużej starczy..)
także nie ma co przesadzać - ale takie rzeczy jak filtr oleju to groszowe sprawy można zmienić co sezon.
i jeszcze takie rzeczy jak przewody hamulcowe jak długo nie zmieniane to też warto chyba że się w stalowym oplocie kupi. o klockach i oponach to wiadomo! |
|
|
|
 |
Rebelsoul

|
Wysłany: 2009-03-30, 11:13
|
|
|
To mnie trochę uspokoiliście. Wymienię sobie olej i filtr oleju oraz filtr powietrza, bo zebrało się tam trochę syfu. Swoją drogą, jak odkręciłem 3 śrubki, żeby sprawdzić jak wygląda filtr powietrza, to pomyślałem sobie: czy ja jestem takim debilem, żeby płacić komuś 20 - 30 zł za zmianę tego filtra? chyba nie, z wymianą oleju też chyba dam sobie radę . |
|
 |
empiq

|
Wysłany: 2009-03-30, 12:35
|
|
|
Rebelsoul - spoko dasz radę - mój Śwagier wszystko prawie robi sam przy moto - ale trzeba mieć czas i garaż przy 650 nie musisz chyba zdejmować tłumików do wymiany oleju? w 1100 troszkę gorzej bo trzeba zdjąć
a filtr powietrza to fakt nie trzeba do serwisu dawać |
|
|
|
 |
Rebelsoul

|
Wysłany: 2009-03-30, 13:10
|
|
|
empiq napisał/a: | przy 650 nie musisz chyba zdejmować tłumików do wymiany oleju? w 1100 troszkę gorzej bo trzeba zdjąć |
z tego co patrzyłem to raczej nie i całe szczęście Boję się tylko żebym gwintów nie pozrywał, bo grabę mam i tendencję do "jeszcze trochę, jeszcze trochę"... |
|
 |
grzechu

|
Wysłany: 2009-03-30, 17:57
|
|
|
Rebelsoul, pamiętaj dokręć lekko i sprawdz czy nie ma wycieku jak jest to dokręć troche i za którymś razem dokręcisz ze nie bedzie ciekło
warto kupić klucz dynamometryczny przyda sie do różnych napraw jak niema się wyczucia w ręku
pisałem już o tym wiem że się powtarzam ale warto uczulić na niektóre sprawy |
 |
|
|
|
 |
Masa

Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2009-04-02, 22:28
|
|
|
drodzy koledzy mam do Was pytanie......co trzeba sprawdzić w moto na pierwszym przegladzie?? olej i filtr oleju to wiadomo,filtr powietrza chyba wystarczy przeczyścić? (bo mam dopiero troche ponad 1000km)...
czy coś jeszcze mam zrobić ?
dziekuje za odpowiedzi. |
_________________ Masa |
|
|
|
 |
Maro

Wiek: 69 Dołączył: 16 Mar 2009 Posty: 35 Skąd: k/Warszawy
|
Wysłany: 2009-04-02, 22:33
|
|
|
Masa napisał/a: | ...czy coś jeszcze mam zrobić ?
dziekuje za odpowiedzi. |
Wymienić olej w kardanie i spoko. |
|
|
|
 |
mikssdaniel

Rocznik: 2018
|
Wysłany: 2009-04-03, 06:17
|
|
|
Maro napisał/a: |
Wymienić olej w kardanie i spoko. |
Ja właśnie jestem po serwisie i:
!!!!Wymienić olej w kardanie!!!!!
Ja wymieniałem także olej w lagach na twardszy i o niebo lepiej się prowadzi ale to dodatkowa zabawa |
_________________ Yamaha STAR …. |
|
|
|
 |
wojtas

Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2009-04-06, 10:28
|
|
|
Masa Witaj. Ja ze swoją gwiazdką również zbliżam się do pierwszego przeglądu, więc jak mógłbyś napisac co ci zrobili. Chodzi mi głównie o zawory i synchro gaźników czy są konieczne, czy może wystarczy przed kolejnym sezonem(mysle ze nie przejade wiecej jak 6000). |
|
|
|
 |
Maro

|
Wysłany: 2009-04-06, 14:08
|
|
|
wojtas napisał/a: | Masa Witaj. ... Chodzi mi głównie o zawory i synchro gaźników czy są konieczne, .... |
Zawory i gażniki po przelocie 10.000km.
Wcześniej nie ruszać bo i tak się jeszcze fabryczne nastawy uklepują i spasowują. |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-04-06, 14:11
|
|
|
Maro napisał/a: | Zawory i gażniki po przelocie 10.000km.
Wcześniej nie ruszać bo i tak się jeszcze fabryczne nastawy uklepują i spasowują. |
Czyli co, powiedzieć im to? Ja mam niecałe 5000mil tylko kominy wymienione i raczej regulację woląłbym mieć. Nie wiem czy chłopak, od którego kupowałem to zrobił. Inna sprawa, to ile mogą wziąć za wymianę dysz? Kuźwa, mam wrażenie, że mam dziurę i albo to dysze albo gaźniki. Albo jeszcze coś |
 |
|
|
|
 |
Maro

|
Wysłany: 2009-04-06, 14:17
|
|
|
pan_wiewiorka napisał/a: | Maro napisał/a: | Zawory i gażniki po przelocie 10.000km.
Czyli co, powiedzieć im to? ...:/ |
Oni Ci to powiedzą, tak jak i mnie cztery dni temu /na Połczyńskiej/.
Jak już grzebał u Ciebie jakiś Słodowy, to masz inną sytuację.
Poza standardową.
Przygotuj się, że z regulacją zaworów to cały dzień roboty, bo silnik musi być całkowicie zimny.
Sprawdź co grają w kinach.
|
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-04-06, 14:20
|
|
|
To pier***olę. Ten sezon będę strzelał z rur. A żaden Słodowy nie gmerał, koleś wszystko robił w ASO, przynajmnije knika serwisowa na to wskazuje |
 |
|
|
|
 |
grzechu

|
Wysłany: 2009-04-06, 15:15
|
|
|
a tak naprawde to przy 5000mil przebiegu to masz tam dużo wpisów w tej książce a strzelanie z rur to nie za dobry objaw
pozatym czy minister finansów przeidział budżet na service ?
może poszukaj innego bo może cię to kosztować z
ja wszelakim servisą mówie stanowcze nie |
 |
|
|
|
 |
|