|
Zamknięty przez: Bemol 2014-04-25, 10:00 |
wyciek oleju ale zapewne nie spod zaslepki zaworu |
Autor |
Wiadomość |
lotartur

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2014-04-25, 00:10 wyciek oleju ale zapewne nie spod zaslepki zaworu
|
|
|
Witam, obawiam się że mam poważny problem, podczas jazdy czułem zapach smażonego oleju i niestety okazało się , że cieknie, na poczatku myślałem , ze właśnie spod zaslepki zaworu na tyle II cylundra, pod nią znajduje się wyjście wydechu.
Niestety po oczyszczeniu wszystkiego okazalo się że olej pojawia się, i tu uwaga, na śrubie mocującej wydech do cylindra, na 100% nie spod zaślepki zaworu.
Zastanawiałem sie czy to możliwe aby szpilka mocująca wydech przebiła jakiś kanał olejowy w cylindrze, ale to raczej niemożliwe.Poluzowałem wydech od cylindra i uruchomiłem silnik i ku mojemu zdumieniu z otworu wydechowego oprócz spalin wydobywała się mgła olejowa chlapiąc na rame motoru pod siedzeniem pasażera.
To że motor bierze troche oleju to normalne ale czy to ma aż być chlapiąca mgła?
Jeśli nie to obawiam się że wymiana pierścieni na tłoku mnie czeka.
Czy możecie coś doradzić?
Gorąco pozdrawiam Artur |
|
|
|
 |
shipp

Rocznik: 2005
Wiek: 58 Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 2411 Skąd: Kwatera Główna
|
Wysłany: 2014-04-25, 00:15
|
|
|
Zanim podejmiesz jakieś drastyczne środki, upewnij się, że na pewno nie jest to wyciek spod pokrywy zaworu? Tam uszczelki potrafią puszczać bez ostrzeżenia, a tylni kapie właśnie tak, jak opisałeś /miałem podobny problem w zeszłym sezonie, wymiana uszczelki pod pokrywką wystarczyła/. |
_________________ I tak zawsze... no zawsze... |
|
|
|
 |
lotartur

Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2014-04-25, 07:35
|
|
|
...odkreciłem dekiel zaworu , oczyscilem uszczelke, podczas tego zauwazylem dziwny szlif , tak jakby ktos dotknął diaksem tuz pod zaslepka zaworu, ale to podobno maja wszystkie, uruchomilem silnik i czekalem i nad wydechem czysciutko nic na 100% a olej pojawił się na dolnej srubie mocującej wydech a potem tez na górnej. |
|
|
|
 |
Bemol

Rocznik: 2004
Wiek: 59 Dołączył: 25 Wrz 2009 Posty: 6536 Skąd: GŁ Free Star Łódź
|
Wysłany: 2014-04-25, 10:00
|
|
|
lotartur, temat otworzę po spełnieniu 1 Pkt regulaminu
a ja dodam od siebie - staraj sie zawsze dodać fotografię, to naprawdę pomaga w diagnozie., a co dalej idzie w udzieleniu pomocy - witek |
http://www.youtube.com/watch?v=kmFBABd5zZU
 |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2014-04-25, 19:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|