YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Data produkcji opon
Autor Wiadomość
witek1965 

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wysłany: 2011-02-27, 01:27   

A.R.T. napisał/a:
sa po prostu stare i ktoś próbował je "odmłodzić"

to tak jak z korektą licznika.
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest

silver 

Model: MS1900
Rocznik: 2007
Wysłany: 2011-02-28, 18:12   

Jeżyk napisał/a:
silver, a gdzie była produkowana twoja opona ?

Produkcja "made in Brasil".
Opona przejechała kawał drogi ale zapewne dopiero w Polsce ktoś wpadł na pomysł aby ją "odświeżyć" :)
Nowej opony jeszcze nie mam, czekam...

Paco 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2011-03-01, 09:16   

... ale mnie wystraszyliście :x , 2 tygodnie temu też w tym samym miejscu kupiłem K555 i nie kończąc tematu poszybowałem do garażu obejrzeć DOT ... ulżyło, jest OK lol

a przy okazji znacie dobry punkt na trasie Warszawa - Mińsk Maz. - Siedlce gdzie mają urządzenie do zmiany opon tak zabezpieczone żeby nie zniszczyli lakieru (bezbarwnego) na feldze oraz wyważarkę "motocyklową" ?

winiar 

Rocznik: 2006
Wysłany: 2011-03-01, 15:26   

Paco napisz do Hoszczara on jest z tamtych stron.

XV 1900 Roadliner S

WS
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-01, 20:33   

Tak wyglądają stare opony K555

DSC00543.JPG
Plik ściągnięto 242 raz(y) 420.43 KB

silver 

Wysłany: 2011-03-07, 18:37   

W piątek OPOMANIA.PL przysłała nową oponę. Qrwa opona jest w takim samym stanie jak poprzednia, zmieniła się tylko data produkcji na 3110. Nadal widoczne są ślady szlifowania, doklejania gumy i cyfry o różnej wielkości. Oczywiście jej nie przyjąłem i czekam teraz na zwrot kasy.
Sprzedawca nadal twierdzi, że oponę otrzymał bezpośrednio z Metzeler Niemcy. Kpiny w biały dzień. Omijajcie ich szerokim łukiem :evil:

Luk 

Model: SYMPATYK
Wysłany: 2011-03-07, 18:52   

Silver weź kup od jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy bo to już przestaje być śmieszne.
Polecam Tego, którego imienia nie wolno wymawiać na tym forum :hahaha:
Tak dla przypomnienia : Eddie.
Ma sensowne ceny i porządne opony.

Jeżyk 

Rocznik: 2005
Wysłany: 2011-03-07, 21:07   

A ja bardzo poważnie powiem !

Zamów u Eddiego, nawet jak zapłacisz kilka złotych więcej to przynajmniej będziesz miał pewny towar.

A ogólnie to nasuwa mi się taka konkluzja:
...wiadomo, że coraz więcej kupujemy przez internet i firmy zajmujące się sprzedażą internetową muszą nie tylko prześcigać się w jakości i szybkości obsługi, ale również w cenie oferowanego towaru. Zamawiają towary z całego świata byleby tylko najtaniej. Pewnie jakieś odrzuty z produkcji, przeterminowane, przebijane daty itp ...żeby taniej.

" Z gówna bata nie ukręcisz" , jak powiadał mój dziadek, co na dzień dzisiejszy można tłumaczyć " dobry towar musi mieć swoją cenę" , a to oznacza, że w tym wyścigu cenowym towary o dobrej jakości wypychane są przez towary tanie i nie zawsze dobre jakościowo.

Wniosek:
...nie zawsze warto kupować najtańsze.

W przypadku mojego zakupu wybrałem firmę, która oferowała taki sam towar za najtańszą cenę....i jak się okazało miałem problemy. Wprawdzie firma internetowa przyjęła reklamację i szybko wymieniła towar na lepszej jakości ( ale daleki od ideału ) to jednak niesmak pozostał i nauczka na przyszłość, że mamy tylko dwa koła pod sobą i jedno ŻYCIE.

ORGANIZATOR XX ZLOTU

witek1965 

Wysłany: 2011-03-07, 22:11   

z internetowych sprzedawców jeszcze nie zawiodłem się na firmie Netcar. Zapłata kurierowi, przesyłka gratis. Opony nigdy nie są pakowane wiec nie ma najmniejszego problemu z dokładnym obejrzeniem. W przypadku jakiegokolwiek wątpliwości po prostu nie odbieram
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest

silver 

Wysłany: 2011-03-22, 18:08   

Poszukiwania opony Metzeler ME880 ciąg dalszy.
Udałem się osobiście do firmy MOTO GUM w Zaniemyślu, oficjalnego dystrybutora Metzeler i Pirelli (nie chciałem po raz kolejny kupować kota w worku) i normalnie szok. Cały magazyn wypełniony oponami z DOTem w takiej samej jakości (oczywiście kierownik zapewniał mnie o dostawach bezpośrednio od producenta).
Tutaj miarka się przebrała i napisałem do centrali PIRELLI dodając jeszcze zdjęcia Jeżyka. Poniżej większy fragment odpowiedź:

"...Autoryzowanym dealerem z firm jakie Pan wymienił jest tylko Moto-Gum lider opon motocyklowych w Polsce.
Opony ME880 produkowane są ze względu na ich konstrukcję w naszych dwóch fabrykach ; konwencjonalne Brazylia, radialne Niemcy .
Przedstawione zdjęcia ukazują prawidłowe oznaczenie " daty produkcji". Oznaczenie o jakim Pan pisze jest cechowane w ostatnim etapie produkcji opony i nie jest dokonywane z tzw aptekarską precyzją.
Problem tzw odświeżanych opon istnieje ale tylko poza autoryzowaną siecią sprzedaży , poza tym opony takie nie miewają wypukłych cech .
Według mojej wiedzy może Pan uzytkować ww opony z pełnym poczuciem bezpieczeństwa o ich autentyczność.
Pozdrawiam,

Maciej Łoziński
BU Moto Pirelli "

No i to byłoby na tyle w tym temacie ;D Wygląda na to, że z oponami jest wszystko OK.

winiar 

Rocznik: 2006
Wysłany: 2011-03-22, 18:37   

jakoś to do mnie nie przemawia. co to za jakieś wytłumaczenia? a jak jest pewność, że autoryzowany właśnie ten dystrybutor nie dorabia sobie sprzedając takie właśnie "odświerzane" opony?

XV 1900 Roadliner S

miodzik 

Wysłany: 2011-03-22, 18:48   

winiar napisał/a:
jakoś to do mnie nie przemawia. co to za jakieś wytłumaczenia? a jak jest pewność, że autoryzowany właśnie ten dystrybutor nie dorabia sobie sprzedając takie właśnie "odświerzane" opony?

Dystrybutor musiałby być idiotą, żeby narażać utratę autoryzacji. Uwierz mi, że bardzo opłaca się bycie jedynym oficjalnym na Polskę firmy o znanej marce.

Ziółek 

Model: DS 125
Rocznik: 1997
Wysłany: 2011-03-22, 20:17   

Uuuuuuuuuuuuuu i teoria sztucznej mgły i dobijania rannych padła... :hahahaha: Tak samo zresztą jak teria poprzecinanych opon na Grunwaldzie czy pozdejmowanych przwodów paliwowych.... kurde to nie możliwe ... przeciez to ktoś musiał zrobić. To nie może być takie zwyczajne brakoróbstwo :hahaha: :poddajesie:

Czy będzie jakaś delegacja Macierewicza i Fotygi do Brazylii ?

I żeby nie było że to OT to wyrażam zdanie że od razu te podejrzenia kwestionowałem. Tu i Tu

753.jpg
Plik ściągnięto 225 raz(y) 53.97 KB

Demolka 

Rocznik: 2003
Wysłany: 2011-03-22, 20:31   

Pamiętacie co pisałem, żeby się tak nie napinać:

Wysłany: 2011-02-19, 13:50

--------------------------------------------------------------------------------

Bemol napisał/a:
Skoro wszystko jest wyciskane jednocześnie, skąd ta różnica?

Nie jest wyciskane jednocześnie, dlatego się różni.
Forma dla nowego modelu opony (wraz z napisami) jest robiona przed cyklem produkcji danego modelu, a cykł jego produkcji trwa z reguły kilka miesięcy (czasem dobry model nawet 2 - 3 lata).
Informacja o tygodniu i roku produkcji wypalana jest więc dopiero po odlaniu konkretnej opony, być może nawet znacznikiem ręcznym przez kontrolera jakości. To tłumaczy inny i nie zawsze precyzyjny wygląd.

silver 

Wysłany: 2011-03-22, 23:01   

W przyszłości trzeba uważać z głoszeniem teorii spiskowych. Przynajmniej ja będę uważał... :poddajesie:

Jeżyk 

Wysłany: 2011-03-22, 23:28   

Ziółek napisał/a:
Tak samo zresztą jak teria poprzecinanych opon na Grunwaldzie czy pozdejmowanych przwodów paliwowych.... kurde to nie możliwe ... przeciez to ktoś musiał zrobić. To nie może być takie zwyczajne brakoróbstwo

A możesz napisać swoją opinie na temat cytowanych wydarzeń ?

ORGANIZATOR XX ZLOTU

fazzi 

Wysłany: 2011-03-23, 10:33   

Demolka napisał/a:
Informacja o tygodniu i roku produkcji wypalana jest więc dopiero po odlaniu konkretnej opony, być może nawet znacznikiem ręcznym przez kontrolera jakości. To tłumaczy inny i nie zawsze precyzyjny wygląd.

ja to wszystko rozumie tylko dlaczego na mojej oponie pirelli wyglada ta data perfekcyjnie ;p
bedac u goscia ktory mi sprzedal motocykl i pokazalem mu w necie fotki waszych opon i parsknal smiechem i stwierdzil ze nigdy by nie przyjal takich opon do swojego serwisu bo to smierdzi przekretem, pokazywal mi opony roznych firm w tym pirelli i metzeler i wszystkie mialy date w porzadku

Demolka 

Wysłany: 2011-03-23, 10:50   

Może w Brazylii taki właśnie znacznik mają :nie_wiem: i podgrzewają go w ognisku :hahaha:

fazzi 

Wysłany: 2011-03-23, 10:57   

wiesz Demolka dla mnie patrzac na te fotki to nie jest problem jakosc tego znacznika (moze i grzeja go w ognisku :hahaha: ) tylko slady po zdzieraniu czegos co bylo tam wczesniej. Przeciez powiezchnia opony bez znacznika jest gladka wiec nawet po wtopieniu daty nie moga w okolo powstawac takie wydarcia :nie_wiem:
Mi to wyglada na wciskanie kitu i nie wazne ja jakim etapie ktos to robi.

Demolka 

Wysłany: 2011-03-23, 11:01   

Cytat z postu silvera: "Udałem się osobiście do firmy MOTO GUM w Zaniemyślu, oficjalnego dystrybutora Metzeler i Pirelli (nie chciałem po raz kolejny kupować kota w worku) i normalnie szok. Cały magazyn wypełniony oponami z DOTem w takiej samej jakości (oczywiście kierownik zapewniał mnie o dostawach bezpośrednio od producenta)."

A ja tego nie rozumiem, to co, całe magazyny opon ktoś fałszuje ?

Dodam jeszcze, że ja nie miałem jeszcze nigdy takich przygód z oponami. Po prostu nie szukam zysku 20 czy 30 złotych i zawsze kupuję u pewnych z autoryzacją sprzedawców z nowej produkcji i w I gatunku. Myślę, że nie ułatwiam życia różnym kombinatorom i malwersantom.
Polecam takie podejście do sprawy 8)
Ostatnio zmieniony przez Demolka 2011-03-23, 11:07, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu