Data produkcji opon |
Autor |
Wiadomość |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2011-02-27, 01:27
|
|
|
A.R.T. napisał/a: | sa po prostu stare i ktoś próbował je "odmłodzić" |
to tak jak z korektą licznika. |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
silver

Model: MS1900
Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2011-02-28, 18:12
|
|
|
Jeżyk napisał/a: | silver, a gdzie była produkowana twoja opona ? |
Produkcja "made in Brasil".
Opona przejechała kawał drogi ale zapewne dopiero w Polsce ktoś wpadł na pomysł aby ją "odświeżyć"
Nowej opony jeszcze nie mam, czekam... |
_________________ XV 1900 Stratoliner S |
|
|
|
 |
Paco

Model: SYMPATYK
Wiek: 55 Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 182 Skąd: Free Star - WM
|
Wysłany: 2011-03-01, 09:16
|
|
|
... ale mnie wystraszyliście , 2 tygodnie temu też w tym samym miejscu kupiłem K555 i nie kończąc tematu poszybowałem do garażu obejrzeć DOT ... ulżyło, jest OK
a przy okazji znacie dobry punkt na trasie Warszawa - Mińsk Maz. - Siedlce gdzie mają urządzenie do zmiany opon tak zabezpieczone żeby nie zniszczyli lakieru (bezbarwnego) na feldze oraz wyważarkę "motocyklową" ? |
_________________ Woda jest mokra, niebo niebieskie a licho nie śpi ... |
|
|
|
 |
winiar

Rocznik: 2006
Wiek: 48 Dołączył: 28 Gru 2010 Posty: 1363 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 2011-03-01, 15:26
|
|
|
Paco napisz do Hoszczara on jest z tamtych stron. |
_________________ winiar dobre pomysły, dobry smak ... a lepsze motocykle ... to miłość ...
XV 1900 Roadliner S |
|
|
|
 |
WS [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-03-01, 20:33
|
|
|
Tak wyglądają stare opony K555
DSC00543.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 242 raz(y) 420.43 KB |
|
|
|
|
 |
silver

|
Wysłany: 2011-03-07, 18:37
|
|
|
W piątek OPOMANIA.PL przysłała nową oponę. Qrwa opona jest w takim samym stanie jak poprzednia, zmieniła się tylko data produkcji na 3110. Nadal widoczne są ślady szlifowania, doklejania gumy i cyfry o różnej wielkości. Oczywiście jej nie przyjąłem i czekam teraz na zwrot kasy.
Sprzedawca nadal twierdzi, że oponę otrzymał bezpośrednio z Metzeler Niemcy. Kpiny w biały dzień. Omijajcie ich szerokim łukiem |
|
|
|
 |
Luk

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2011-03-07, 18:52
|
|
|
Silver weź kup od jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy bo to już przestaje być śmieszne.
Polecam Tego, którego imienia nie wolno wymawiać na tym forum
Tak dla przypomnienia : Eddie.
Ma sensowne ceny i porządne opony. |
_________________ Pozdrawiam
Luk |
|
|
|
 |
Jeżyk

Rocznik: 2005
Wiek: 63 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 1019 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-07, 21:07
|
|
|
A ja bardzo poważnie powiem
Zamów u Eddiego, nawet jak zapłacisz kilka złotych więcej to przynajmniej będziesz miał pewny towar.
A ogólnie to nasuwa mi się taka konkluzja:
...wiadomo, że coraz więcej kupujemy przez internet i firmy zajmujące się sprzedażą internetową muszą nie tylko prześcigać się w jakości i szybkości obsługi, ale również w cenie oferowanego towaru. Zamawiają towary z całego świata byleby tylko najtaniej. Pewnie jakieś odrzuty z produkcji, przeterminowane, przebijane daty itp ...żeby taniej.
" Z gówna bata nie ukręcisz" , jak powiadał mój dziadek, co na dzień dzisiejszy można tłumaczyć " dobry towar musi mieć swoją cenę" , a to oznacza, że w tym wyścigu cenowym towary o dobrej jakości wypychane są przez towary tanie i nie zawsze dobre jakościowo.
Wniosek:
...nie zawsze warto kupować najtańsze.
W przypadku mojego zakupu wybrałem firmę, która oferowała taki sam towar za najtańszą cenę....i jak się okazało miałem problemy. Wprawdzie firma internetowa przyjęła reklamację i szybko wymieniła towar na lepszej jakości ( ale daleki od ideału ) to jednak niesmak pozostał i nauczka na przyszłość, że mamy tylko dwa koła pod sobą i jedno ŻYCIE. |
_________________ MOJA GWIAZDECZKA
ORGANIZATOR XX ZLOTU |
|
|
|
 |
witek1965

|
Wysłany: 2011-03-07, 22:11
|
|
|
z internetowych sprzedawców jeszcze nie zawiodłem się na firmie Netcar. Zapłata kurierowi, przesyłka gratis. Opony nigdy nie są pakowane wiec nie ma najmniejszego problemu z dokładnym obejrzeniem. W przypadku jakiegokolwiek wątpliwości po prostu nie odbieram |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
silver

|
Wysłany: 2011-03-22, 18:08
|
|
|
Poszukiwania opony Metzeler ME880 ciąg dalszy.
Udałem się osobiście do firmy MOTO GUM w Zaniemyślu, oficjalnego dystrybutora Metzeler i Pirelli (nie chciałem po raz kolejny kupować kota w worku) i normalnie szok. Cały magazyn wypełniony oponami z DOTem w takiej samej jakości (oczywiście kierownik zapewniał mnie o dostawach bezpośrednio od producenta).
Tutaj miarka się przebrała i napisałem do centrali PIRELLI dodając jeszcze zdjęcia Jeżyka. Poniżej większy fragment odpowiedź:
"...Autoryzowanym dealerem z firm jakie Pan wymienił jest tylko Moto-Gum lider opon motocyklowych w Polsce.
Opony ME880 produkowane są ze względu na ich konstrukcję w naszych dwóch fabrykach ; konwencjonalne Brazylia, radialne Niemcy .
Przedstawione zdjęcia ukazują prawidłowe oznaczenie " daty produkcji". Oznaczenie o jakim Pan pisze jest cechowane w ostatnim etapie produkcji opony i nie jest dokonywane z tzw aptekarską precyzją.
Problem tzw odświeżanych opon istnieje ale tylko poza autoryzowaną siecią sprzedaży , poza tym opony takie nie miewają wypukłych cech .
Według mojej wiedzy może Pan uzytkować ww opony z pełnym poczuciem bezpieczeństwa o ich autentyczność.
Pozdrawiam,
Maciej Łoziński
BU Moto Pirelli "
No i to byłoby na tyle w tym temacie Wygląda na to, że z oponami jest wszystko OK. |
|
|
|
 |
winiar

Rocznik: 2006
Wiek: 48 Dołączył: 28 Gru 2010 Posty: 1363 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 2011-03-22, 18:37
|
|
|
jakoś to do mnie nie przemawia. co to za jakieś wytłumaczenia? a jak jest pewność, że autoryzowany właśnie ten dystrybutor nie dorabia sobie sprzedając takie właśnie "odświerzane" opony? |
_________________ winiar dobre pomysły, dobry smak ... a lepsze motocykle ... to miłość ...
XV 1900 Roadliner S |
|
|
|
 |
miodzik

|
Wysłany: 2011-03-22, 18:48
|
|
|
winiar napisał/a: | jakoś to do mnie nie przemawia. co to za jakieś wytłumaczenia? a jak jest pewność, że autoryzowany właśnie ten dystrybutor nie dorabia sobie sprzedając takie właśnie "odświerzane" opony? |
Dystrybutor musiałby być idiotą, żeby narażać utratę autoryzacji. Uwierz mi, że bardzo opłaca się bycie jedynym oficjalnym na Polskę firmy o znanej marce. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Ulica to nie tor.
 |
|
|
|
 |
Ziółek

Model: DS 125
Rocznik: 1997
|
Wysłany: 2011-03-22, 20:17
|
|
|
Uuuuuuuuuuuuuu i teoria sztucznej mgły i dobijania rannych padła... Tak samo zresztą jak teria poprzecinanych opon na Grunwaldzie czy pozdejmowanych przwodów paliwowych.... kurde to nie możliwe ... przeciez to ktoś musiał zrobić. To nie może być takie zwyczajne brakoróbstwo
Czy będzie jakaś delegacja Macierewicza i Fotygi do Brazylii ?
I żeby nie było że to OT to wyrażam zdanie że od razu te podejrzenia kwestionowałem. Tu i Tu
753.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 225 raz(y) 53.97 KB |
|
_________________ "Mówimy sobie na Ty. Nie ma między nami jakichś zadrażnień. Czujemy się fantastycznie w naszej grupie." |
|
|
|
 |
Demolka

Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2011-03-22, 20:31
|
|
|
Pamiętacie co pisałem, żeby się tak nie napinać:
Wysłany: 2011-02-19, 13:50
--------------------------------------------------------------------------------
Bemol napisał/a:
Skoro wszystko jest wyciskane jednocześnie, skąd ta różnica?
Nie jest wyciskane jednocześnie, dlatego się różni.
Forma dla nowego modelu opony (wraz z napisami) jest robiona przed cyklem produkcji danego modelu, a cykł jego produkcji trwa z reguły kilka miesięcy (czasem dobry model nawet 2 - 3 lata).
Informacja o tygodniu i roku produkcji wypalana jest więc dopiero po odlaniu konkretnej opony, być może nawet znacznikiem ręcznym przez kontrolera jakości. To tłumaczy inny i nie zawsze precyzyjny wygląd. |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
silver

|
Wysłany: 2011-03-22, 23:01
|
|
|
W przyszłości trzeba uważać z głoszeniem teorii spiskowych. Przynajmniej ja będę uważał... |
|
|
|
 |
Jeżyk

Wiek: 63 Dołączył: 17 Sie 2008 Posty: 1019 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-22, 23:28
|
|
|
Ziółek napisał/a: | Tak samo zresztą jak teria poprzecinanych opon na Grunwaldzie czy pozdejmowanych przwodów paliwowych.... kurde to nie możliwe ... przeciez to ktoś musiał zrobić. To nie może być takie zwyczajne brakoróbstwo |
A możesz napisać swoją opinie na temat cytowanych wydarzeń ? |
_________________ MOJA GWIAZDECZKA
ORGANIZATOR XX ZLOTU |
|
|
|
 |
fazzi

|
Wysłany: 2011-03-23, 10:33
|
|
|
Demolka napisał/a: | Informacja o tygodniu i roku produkcji wypalana jest więc dopiero po odlaniu konkretnej opony, być może nawet znacznikiem ręcznym przez kontrolera jakości. To tłumaczy inny i nie zawsze precyzyjny wygląd. |
ja to wszystko rozumie tylko dlaczego na mojej oponie pirelli wyglada ta data perfekcyjnie
bedac u goscia ktory mi sprzedal motocykl i pokazalem mu w necie fotki waszych opon i parsknal smiechem i stwierdzil ze nigdy by nie przyjal takich opon do swojego serwisu bo to smierdzi przekretem, pokazywal mi opony roznych firm w tym pirelli i metzeler i wszystkie mialy date w porzadku |
|
|
|
 |
Demolka

|
Wysłany: 2011-03-23, 10:50
|
|
|
Może w Brazylii taki właśnie znacznik mają i podgrzewają go w ognisku |
 |
|
|
|
 |
fazzi

|
Wysłany: 2011-03-23, 10:57
|
|
|
wiesz Demolka dla mnie patrzac na te fotki to nie jest problem jakosc tego znacznika (moze i grzeja go w ognisku ) tylko slady po zdzieraniu czegos co bylo tam wczesniej. Przeciez powiezchnia opony bez znacznika jest gladka wiec nawet po wtopieniu daty nie moga w okolo powstawac takie wydarcia
Mi to wyglada na wciskanie kitu i nie wazne ja jakim etapie ktos to robi. |
|
|
|
 |
Demolka

|
Wysłany: 2011-03-23, 11:01
|
|
|
Cytat z postu silvera: "Udałem się osobiście do firmy MOTO GUM w Zaniemyślu, oficjalnego dystrybutora Metzeler i Pirelli (nie chciałem po raz kolejny kupować kota w worku) i normalnie szok. Cały magazyn wypełniony oponami z DOTem w takiej samej jakości (oczywiście kierownik zapewniał mnie o dostawach bezpośrednio od producenta)."
A ja tego nie rozumiem, to co, całe magazyny opon ktoś fałszuje ?
Dodam jeszcze, że ja nie miałem jeszcze nigdy takich przygód z oponami. Po prostu nie szukam zysku 20 czy 30 złotych i zawsze kupuję u pewnych z autoryzacją sprzedawców z nowej produkcji i w I gatunku. Myślę, że nie ułatwiam życia różnym kombinatorom i malwersantom.
Polecam takie podejście do sprawy |
 |
Ostatnio zmieniony przez Demolka 2011-03-23, 11:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|