Planowana nowelizacja |
Autor |
Wiadomość |
skipbulba

Model: RS1700
Rocznik: 2004
|
Wysłany: 2014-04-25, 18:16
|
|
|
szewron napisał/a: | boję się o plagę niedzielnych "zajączków", którzy przesiądą się zza kierownic swoich prowadzonych przy osi jezdni puszek na skutery 125 ccm latające spokojnie powyżej 100 km/h. Dreszczyk jest ;-) | Ale przecież oni będą stanowić znacznie mniejsze zagrożenie na skuterku niż w puszce? Skąd ten dreszczyk? |
_________________ Cruiseriders North |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2014-04-25, 18:39
|
|
|
rpzśmieszył mnie ten policjant. Sam zbytnio nie wie chyba co mówi i zqapewne nie ma pojęcia jak miałby egzekwować ukończenie ewentualnego kursu. No bo niuby jak, przy sobie go wozić, a ponadto jeżeli egzamin państwowy jest niepotrzebny, to wiadomą sprawą jest, że kupienie takiego zaświadczenia o ukończeniu kursu będzie formalnością. Facet nie wie na jakim świecie żyje. Wszytsko powiedział, mówiąc o pstrykaniu radarem z 800-set metrów. Niektóre wsie mają po 150-200 m długości, więc już wiadomo skąd się biorą tam przekroczenia. Pacjent jedzie jeszcze w terenie niezabudowany i już ma pomiar. Albo przyznał sie do oszukiwania kierowców, albo szkli w żywe oczy |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
HELLOWEEN

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2014-04-25, 18:45
|
|
|
Ta dyskusja nie wniosła nic do tematu. Ot poplotkowali jeden przez drugiego i sami nie wiedzieli o czym mają mówić. Zmarnowali tylko czas antenowy. |
_________________ Bądź zawsze sobą! Pojebanych też lubią...
Oprócz marzeń warto też mieć wódkę i fajki...
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham się napić...
 |
|
|
|
 |
pyra

|
Wysłany: 2014-04-25, 19:11
|
|
|
HELLOWEEN napisał/a: | Zmarnowali tylko czas antenowy. | błąd
zajęli czas antenowy |
_________________ Bo droga jest celem |
|
|
|
 |
adamze27

Wiek: 50 Dołączył: 20 Mar 2014 Posty: 219 Skąd: Polska/Finlandia
|
Wysłany: 2014-04-25, 19:23
|
|
|
ogólnie mogli skoczyc sobie do gardeł,próbowali krzykiem wymusiac jeden na drugim prawo do głosu jeden argument jest własnie zastanawiający,jak poradzą sobie kierowcy puszek przesiadając sie na moto bez jakiejkolwiek praktyki??na wsiach mogą sobie powiczyc na polnych drogach,natomiast ludzie z wielkich miast??będą sie szkolic bezposrednio na ulicach ?ta nowelizacja będzie jeszcze wielokrotnie zmieniana,tak się nie skonczy zbyt duży niepokój i obawy ze środkowisk związanych nie tylko z egzaminowaniem ale ze szkoleniem motocyklistów |
|
|
|
 |
sq5naz

Model: DS 650 Classic
|
Wysłany: 2014-04-25, 20:32
|
|
|
pyra napisał/a: | HELLOWEEN napisał/a: | Zmarnowali tylko czas antenowy. | błąd
zajęli czas antenowy |
Show must go oooooooon
Wg mnie jest to chory pomysł. Z drugiej strony i tak od pyty ludzi jeździ na motocyklach bez uprawnień. I to wcale nie tak szybkich jak moja 650tka... |
_________________ vaya con Dios...
 |
|
|
|
 |
mike79

Rocznik: 2007
Wiek: 46 Dołączył: 16 Lis 2013 Posty: 628 Skąd: Trójmiasto - Reda
|
Wysłany: 2014-04-25, 22:10
|
|
|
Chyba wszystko o czym była mowa jest tu zawarte, wiele racji sie potwierdza...
http://www.tvn24.pl/wideo...aylist_id=12799 |
_________________ Cold and lonely without you.....Motorhead
The Best Band Ever-Led Zeppelin |
|
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
|
Wysłany: 2014-04-25, 22:25
|
|
|
mike79, o tym właśnie koledzy napisali pyra napisał/a: | zajęli czas antenowy | itp |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
mike79

Rocznik: 2007
Wiek: 46 Dołączył: 16 Lis 2013 Posty: 628 Skąd: Trójmiasto - Reda
|
Wysłany: 2014-04-26, 12:53
|
|
|
nie zauważyłem, zmeczenie materiału...
sorki |
_________________ Cold and lonely without you.....Motorhead
The Best Band Ever-Led Zeppelin |
|
|
|
 |
teper

Rocznik: 2013
|
Wysłany: 2014-04-26, 13:15
|
|
|
tak naprawdę to żaden egzamin nie nauczy nas jeździć i jeśli ktoś nie ma wyobraźni to i egzamin mu nie pomoże
jazda jazda jazda i szkolenia i przejechane km mogą czegoś nas nauczyć
też jestem przeciwnikiem takiego podejścia do sprawy bo jak można w jedną stronę to dlaczego nie w drugą i się okaże , że koleś ma prawo jazdy kat. B może po 3 latach jeździć motocyklem a po 5 latach Tirem.
PARANOJA
takie rzeczy to tylko w Polsce |
_________________ If you want to be happy
for a day, drink
If you want to be happy
for a year, marry
If you want to be happy
for a lifetime, ride a motorcycle |
|
|
|
 |
sq5naz

|
Wysłany: 2014-04-26, 13:22
|
|
|
Egzamin nie ma za zadanie uczyć tylko sprawdzać umiejętności. Jeżeli delikwent posiada na określonym poziomie, to powinien zdać. Tylko, że u nas to nie działa. Zdawałem egzamin na 250tce. W całości się odbywał w terenie zabudowanym. Maksymalnie jechałem 50 km/h. Po egzaminie można kupić szlifierkę, która bez problemu wyciąga 4 razy tyle. To samo z autami. |
 |
|
|
|
 |
teper

|
Wysłany: 2014-04-26, 13:40
|
|
|
sq5naz napisał/a: | Egzamin nie ma za zadanie uczyć tylko sprawdzać umiejętności. Jeżeli delikwent posiada na określonym poziomie, to powinien zdać. Tylko, że u nas to nie działa. Zdawałem egzamin na 250tce. W całości się odbywał w terenie zabudowanym. Maksymalnie jechałem 50 km/h. Po egzaminie można kupić szlifierkę, która bez problemu wyciąga 4 razy tyle. To samo z autami. |
dokładnie tak jak piszesz
ps. każdemu nie dogodzi a weźmy w drugą stronę szkolenie obowiązkowe co 5 lat tak jak w przypadku kat. C, E, D to wszyscy by krzyczeli , że wyciągają kasę. |
for a day, drink
If you want to be happy
for a year, marry
If you want to be happy
|
|
|
 |
HELLOWEEN

|
Wysłany: 2014-04-26, 13:57
|
|
|
sq5naz napisał/a: | o egzaminie można kupić szlifierkę, która bez problemu wyciąga 4 razy tyle |
No i tu tkwi problem. Ale nie w wadliwości przepisów,tylko wadliwości mózgów. Na jednej sali z Mockiem leżał chłopak również po wypadku na 2oo (bodajże 19 latek). 1/3 czaszki wyłupana i wklęśnięta,uszkodzenia mózgu nieodwracalne,złamany w paru miejscach kręgosłup,paraliż,ogólne mniej groźne obrażenia... a to tylko dla tego że dziadek kupił wnuczkowi w prezencie wymarzoną Ninję 1100. Wcześniej 0 jakiegokolwiek kontaktu z motocyklem(pomijając jakieś skuterki i komarki). I w końcu jest! Upragniona zielona zjawa! Pierwsza rundka po podwórku zajefajna! Więc dalej bez kasku na wiejską drogę. Po 200 metrach odkręcania manety raptem na drodze wyrosło...drzewo. Widziałem zdjęcia tego 2oo po wypadku. Że Ninja poznałem po kawałku zadupka. Reszta to bliżej nieokreślona,poskręcana kupa żelastwa. O stanie łebka pisałem powyżej,jak się czuje dziadek - nie wiem. Kto tu jest winien? Przecież nie pozamykają salonów i nie zakażą sprzedawcom prywatnym sprzedawać motocykli. To nie broń,chociaż też trzeba mieć uprawnienia. I tak jak broń można kupić nielegalnie i jej używać,tak samo kupuje się motka legalnie ale używa się go nielegalnie i bez wyobraźni.
Teper masz dużo racji w tym co napisałeś. Jedno mnie tylko zastanawia - kto nauczy ludzi myśleć? |
 |
|
|
|
 |
sq5naz

|
Wysłany: 2014-04-26, 14:04
|
|
|
teper napisał/a: | a weźmy w drugą stronę szkolenie obowiązkowe co 5 lat tak jak w przypadku kat. C, E, D to wszyscy by krzyczeli , że wyciągają kasę. |
Tego też nie pochwalam. Jeździłem zawodowo i w moim odczuciu "okresówka" w tym wydaniu też jest o kant dupy potłuc.
Helloween. Lekkomyślność jest chyba wpisana w młody wiek, aczkolwiek spory odsetek młodych ludzi jednak nie ginie w wyniku własnej głupoty. Może to ewolucja powinna nauczyć ludzi myśleć? Bo raczej nie władza. Póki co robi wszystko, by ludzi oduczyć myślenia... |
 |
|
|
|
 |
teper

|
Wysłany: 2014-04-26, 14:04
|
|
|
HELLOWEEN napisał/a: | Jedno mnie tylko zastanawia - kto nauczy ludzi myśleć? |
życie ich nauczy
[ Dodano: 2014-04-26, 14:09 ]
sq5naz napisał/a: | Tego też nie pochwalam. Jeździłem zawodowo i w moim odczuciu "okresówka" w tym wydaniu też jest o kant dupy potłuc. |
pewnie, że tak bo to jest ustawione na "tłuczenie" kasy i a nie , żeby coś z tego szkolenia wynieść i niestety z tymi projektami w Polsce tak wygląda.
Też troszkę jeździłem zawodowo |
for a day, drink
If you want to be happy
for a year, marry
If you want to be happy
|
|
|
 |
HELLOWEEN

|
Wysłany: 2014-04-26, 14:11
|
|
|
teper napisał/a: | HELLOWEEN napisał/a: | Jedno mnie tylko zastanawia - kto nauczy ludzi myśleć? |
życie ich nauczy |
Niektórych może,niektórzy mogą mięć mniej szczęścia...i co? Mają być przykładem dla innych? Jak na razie takie przykłady nie skutkują,albo działają bardzo krótko... |
 |
|
|
|
 |
teper

|
Wysłany: 2014-04-26, 14:15
|
|
|
HELLOWEEN napisał/a: | teper napisał/a: | HELLOWEEN napisał/a: | Jedno mnie tylko zastanawia - kto nauczy ludzi myśleć? |
życie ich nauczy |
Niektórych może,niektórzy mogą mięć mniej szczęścia...i co? Mają być przykładem dla innych? Jak na razie takie przykłady nie skutkują,albo działają bardzo krótko... |
niestety brak na to lekarstwa |
for a day, drink
If you want to be happy
for a year, marry
If you want to be happy
|
|
|
 |
HELLOWEEN

|
Wysłany: 2014-04-26, 14:23
|
|
|
Na wszystkie choroby kiedyś ludzie znajdą panaceum,na głupotę niestety nie. |
 |
|
|
|
 |
teper

|
Wysłany: 2014-04-26, 14:28
|
|
|
[quote="HELLOWEEN"]Na wszystkie choroby kiedyś ludzie znajdą panaceum,na głupotę niestety nie.[/quote
dokładnie |
for a day, drink
If you want to be happy
for a year, marry
If you want to be happy
|
|
|
 |
fazzi

|
Wysłany: 2014-04-26, 20:40
|
|
|
Nie ma złotego środka i zawsze komuś się coś nie będzie podobało, w Hiszpanii to co krytykujecie jest od dawna i jakoś działa. Według mnie lepsza jest ewolucja a nie rewolucja w dochodzeniu do mocnych motocykli.
Człowiek z kat B może sobie kupić 125-ke, jeśli to za mało idzie na kurs na kat A i może sobie kupić motocykl do 36 KM, po 2 latach może zdać egzamin praktyczny i od tego czasu może jeździć bez ograniczenia mocy.
[ Dodano: 2014-04-29, 20:57 ]
doczytałem się że praktycznie, to ten projekt dotyczy tylko większych skuterów, ponieważ wymagana jest automatyczna skrzynia. |
|
|
|
 |
|