Sakwy czy Kufry ? |
Autor |
Wiadomość |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2012-08-10, 11:39
|
|
|
kostass, Podałeś słuszny przykład sztywnych kufrów pokrytych skórą.
Nadal jestem jednak przekonany, że założyciel tematu pyta czy założyć sakwy "miękkie" czy "sztywne" kufry. Moje zapytanie, które zacytowałeś źle odczytałeś, ale to nie pierwszy raz. Poczytaj cały temat to zrozumiesz. Jest spora ilość wypowiedzi o................. tylnym kufrze - bez względu na wykonanie, czy skóra, czy aluminiu, czy tworzywo sztuczne, centralny kufer, jest ....kufrem
A jak już wymieniasz rodzinę Yamahy, to nie zapominaj o XVS 950, one też posiadają sztywne kufry pokryte skórą. Jeżeli kupisz lakierowane w kolorze motocykla, to dalej będą kufry. Jeżeli zrobisz odwrotnie, lakierowane sztywne kufry pokryjesz skórą, to nadal nie będą sakwy.
kostass napisał/a: | A co powiesz o kufrach/sakwach do MS 1300 i 1900 . Niby kufer bo z tworzywa a wyglada jak sakwa bo pokryty skórą |
Że to są kufry, pokryte skórą. Nie przypominają i nie wyglądają jak sakwy. No chyba, że dla ciebie wszystko co pokryte skórą to sakwa.
[ Dodano: 2012-08-10, 11:47 ]
Cytat: | W motocyklach kufer jest odpowiednikiem bagażnika w samochodzie. Kufer centralny mocowany jest w osi motocykla na siedzeniem pasażera, kufry boczne montowane są z tyłu po oby stronach pojazdu. Wykonywane są z tworzyw sztucznych lub aluminium. |
powyższy cytat nie jest moim wymysłem,
jak i poniższy , dla wykazania, że nie tylko ja rozumiem słowo sakwa, tak jak rozumiem, jak również kufer
Cytat: |
Sakwa - dawny worek podróżny, często z otworem w środku do przewieszania przez ramię lub po obu stronach siodła
|
Cytat: | Sakwy rowerowe są bardzo podobne do tych stosowanych w motocyklach, inny jest natomiast materiał z którego są one wykonywane - zamiast skóry stosuje się lekkie tkaniny jak np. poliester |
|
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2012-08-10, 11:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kostass

Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
|
Wysłany: 2012-08-10, 11:50
|
|
|
witek1965 napisał/a: | A jak już wymieniasz rodzinę Yamahy, to nie zapominaj o XVS 950, one też posiadają sztywne kufry pokryte skórą. |
Nie wymieniłem 950-ki z tej prostej przyczyny ze nie widziałem tego moto z oryginalnymi kuframi w naturze , wiec nie chciałem nikogo wprowadzać w bład swoja niewiedza .
Fakt mowa była o centralce , a ta na cruiserach jaka by nie była nie pasuje . Woziłem sie kiedys na Viradze i DS z Maxią z czystej wygody ale pasowało to jak wół do karety . Teraz jak lece w trase zakładam taka specjalna torbę . Plusem jest to ze wazy ona z 1kg moze 2 , a nie jak kufer z 10 i te zbędne kilogramy niepotrzebnie obciazaja moto |
_________________ Garfield i .... w oczekiwniu na nowego Ogryzka |
|
|
|
 |
witek1965

|
Wysłany: 2012-08-10, 11:52
|
|
|
kostass, No w końcu się zgadzamy. Też zrezygnuję z centralnego skórzanego, na konto torby. Ja widziałem 950 i nawet chciałem kupić |
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
kostass

|
Wysłany: 2012-08-10, 11:56
|
|
|
ale motocykl czy kufry chciałes kupic ?
No coś ty akurat 950 to straszne i niedorobione brzydactwo .
Jak chcesz to wejdz na storne Kobi albo Halvartsons tam sa takie torby . Podobne widzialem w Suzuki ale cena była juz wyzsza . Bardzo wygodne i przymyślane . W sumie 4 sezon z nią jezdze . |
|
|
|
 |
skipbulba

Model: RS1700
Rocznik: 2004
|
Wysłany: 2012-08-10, 12:49
|
|
|
Ja chciałem kupić kufer w zasadzie tylko ze względu na kask. Żeby nie musiec go ze sobą wszędzie targać.
Uważam, ze sakwy są bardzo przydatne nawet na co dzień. Zawsze troszkę tych szpejów się wozi. Np. kondon przeciwdeszczewy, jakiś szpraj do łatania opon, awaryjy zestaw linek, rękawice zapasowe itd, itp. Ja w dalsze wyprawy jeżdżę sam, więc po prostu sobie na miejscu pasażera mocuję rolkę bagażową od Luisa za 30zł i cześć. Rolka plus dwie sakwy wystarcza mi w zupełności.
No ale mam problem kasku.
Zajeżdżasz gdzieś np. do Gdańska i chces zpołazić po starówce. Co z kaskiem? Tragać go ze sobą wszędzie, no mało poręcznie. Przypiąć do motorsa? To ci go odetną, albo dowcipniś jakiś ci napluje, nasika itp. Dlatego wydaje mi sie, ze jednak kufer* jest przydatny
*centralny, tylny, zamykany, skórzany |
_________________ Cruiseriders North |
|
|
|
 |
soft

Model: MS1900
|
Wysłany: 2012-08-10, 13:02
|
|
|
Wcale nie trzeba przyczepiać kasków do motocykla, czy wkładać w kufer.
Można chodzić po starówce w kasku, tylko trzeba pamiętać aby anie wchodzić do jubilera i w restauracji zdjąć przed posiłkiem. |
_________________ XV1900 Stratoliner Midnight |
|
|
|
 |
kostass

|
Wysłany: 2012-08-10, 13:05
|
|
|
Ja tez nie widze problemu kasku , jak jest jakas budka , sklep , parkinogwy to zawsze zostawiam kask tam i nigdy nie mialem problemu . |
|
|
|
 |
Demolka

Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2012-08-10, 15:03
|
|
|
Na zakończenie powiem tak: własny kufer, kaski schowane nie muszę się nikomu kłaniać i pilnować czy aby ktoś kiosku czy sklepiku nie zamyka i nie muszę wracać tą samą drogą.
Co do karty płatniczej zamiast bagaży to tak, ale gdy się jedzie w jedno umówione/ zarezerwowane miejsce (mozna puszką lub poci,agiem). Na motocyklową włóczęgę niestety nie (a wszyscy wzdychają do wolności i wiatru we włosach). Na nic zda się karta głuchą nocą na zakazanym kampingu. Kupiony materac czy kiepski namiot plus butla i żywność w Lidlu trzeba na miejsce postoju dowieźć. Jak? W siatkach na kierownicy? A co z wędrówką, na każdym nowym postoju ten sam dylemat, od nowa kupić i jakoś dostarczyć? A można przecież wielokrotnie zmieniać miejsca postoju bez rezerwacji, planu i określonej pory. Ja z Grunwaldu wracałem ponad 2 tygodnie przez Rewal, Sułomino, Kujawy - gdybym nie targał wszystkiego ze sobą to jak - co rusz nowe zakupy i na śmietnik, no i jak z tego wspomnianego Lidla dowieźć to nieraz wiele kilometrów do miejsca noclegu?
Ja pisząc ne temat sakw i kufra mam na myśli prawdziwe wyprawy motocyklowe , a nie wycieczkę do docelowej miejscowości ze sklepami i bankomatami tyle, że z dojazdem na motocyklu.
Stare przysłowie mówi - lepiej nosić niż prosić |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
johnypl

Rocznik: 2007
|
Wysłany: 2012-08-10, 18:53
|
|
|
Wszystko kwestia gustu, aktualnie mam sakwy ale nabyłem oryginalne kufry i obdarte ze skóry ( zwykła derma ) są w trakcie lakierowania na kolor moto ( Deep Red Metallic ) a zawiasy i okucia czarny mat ot taka wizja |
_________________ XJ900F+ Bulgot FLHRI Bagger by Ja
MOJE EX - XVS 650 Classic, FJR 1300 (FUJARA), 1300 Midnight Star
Jeżeli uważasz że czegoś nie potrafisz, pamiętaj że Arkę zbudował amator, a specjaliści Titanika
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths |
|
|
|
 |
tydraniu88

|
Wysłany: 2012-08-11, 10:37
|
|
|
witam. potrzebuje czegos do schowania dwoch kaskow, kurtki i butow. wiec na pewno na zamek, w miare fajnie zabezpieczone przed kradzieza. prawdopodobnie jakas torba umiejscowiona za pasazerem. nie ogarniam totalnie tematu: co, jak i za ile wiec uprzejmie zglaszam sie z prosba o pomoc:]
witamy się w dziale O sobie
poczytaj sobie http://www.yamaha-dragsta...highlight=kufer .witek |
_________________ Na pohybel skurwysynom! |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2012-08-11, 10:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kostass

|
Wysłany: 2012-08-11, 11:07
|
|
|
Polecam alukufry , solidne dobrze zabezpieczone w razie czego za tylnego gmola mogą robić . Mają pewien mankament , sałbo psuja do dragów |
|
|
|
 |
tydraniu88

|
Wysłany: 2012-08-11, 12:23
|
|
|
no wlasnie, jeszcze musi wpasowac sie ladnie do mojego Classica. sakwy niestety nie maja zadnego zabezpieczenia a ja koniecznie potrzebuje cos antywlamaniowego...
fota1
fota2
fotki jeszcze z otomoto, nie posiadam na tyle dobrego aparatu zeby cos pstrykac (tylko w komorce pseudoaparat:P)
Proszę o stosowanie się do regulaminu, który zaakceptowałeś.witek |
Ostatnio zmieniony przez witek1965 2012-08-11, 14:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Demolka

Rocznik: 2003
Wiek: 78 Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3747 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2012-08-11, 14:41
|
|
|
Ja mam od początku sakwy i kufer zamykane tylko na paski i jeszcze mi nigdy nic nie zajumali. Jak złodziej upatrzy sobie Twoje np. kaski, to do kasków dołożysz jeszcze koszt rozwalonych sakw czy kufra z najlepszymi nawet zamkami.
Ja mam kufer z Tarbora Lublin, a robią tam też całkiem pojemne sakwy dopasowane kształtem właśnie m. innymi do Drag Stara Classica. |
_________________ Wszyscy kiedyś przestaną pić,
ale tylko niektórym uda się to jeszcze za życia
 |
|
|
|
 |
witek1965

|
Wysłany: 2012-08-11, 14:46
|
|
|
tydraniu88 napisał/a: | a ja koniecznie potrzebuje cos antywlamaniowego... |
Bez urazy, ale takie zamki jak są montowane w kufrach to otwiera się solidnym śrubokrętem, oczywiście niszcząc je. Dokładnie tek jak napisał Wujek Demolka
Motocykl to nie jeżdżący sejf |
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
kostass

|
Wysłany: 2012-08-11, 15:36
|
|
|
Witek jak miałem sakwy na kluczyk to nawet nie musiałem uzywać nawet srubokoreta . Wystarczyło troche powyginac scianki .
Tydraniu88 mozesz owinąć je grubym łąńcuchem i zamknąc na solidną kłudkę .
Ale wtedy masz jak w banku ze ktos sie zaciekawi co moze byc takie cennego w środku . Kyp kufer np Maxie i załoz na bagaznik i juz . Albo lans albo bezpieczenstwo |
|
|
|
 |
witek1965

|
Wysłany: 2012-08-11, 16:03
|
|
|
Cytat: |
Witek jak miałem sakwy na kluczyk to nawet nie musiałem uzywać nawet srubokoreta |
I wszystko jasne |
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
artek

Wiek: 55 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 4437 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2012-08-11, 16:15
|
|
|
Mając sakwy na kluczyk idziesz w dodatkowe koszty (płacisz za ten niby zamek), poza tym złodziej okradnie Cię i przy okazji zniszczy sakwy ... jak ma to zrobić ... |
|
|
|
 |
tydraniu88

|
Wysłany: 2012-08-11, 18:22
|
|
|
ok, czyli najlepsza ochrona to brak ochrony. nawet logiczne:) po prostu boje sie troche zostawic kurtki, kasku i butow ktore kosztowaly sporo i isc gdzies. buty sa wygodne itd, ale czasem po prostu mam taka potrzebe zeby sie przebrac, zostawic bety przy motocyklu.
taka druga mysl, niby jesli zostawi sie moto w miejscu gdzie przewija sie duzo ludzi i ma sie zamykany kuferek to teoretycznie nikt nie powinien dobierac sie do niego z srubokretem. ale to juz offtop
Witek1965, sorry za obsuwe, tak jakos zeszlo |
|
|
|
 |
kostass

|
Wysłany: 2012-08-11, 18:31
|
|
|
Sam sobie odpowiedziales , jak wsadzisz kurtke buty do ... nawet niezamykanych sakw a kask przypniesz do moto to jak bedzie duzo ludzi to mało prawdopodobne jest zeby ktos sie do tego dobrał . Nie przesadzasz z tą ostrożnością ? |
|
|
|
 |
tydraniu88

|
Wysłany: 2012-08-11, 19:28
|
|
|
po prostu juz sie pare razy przejechalem:) i dmucham na zimne. no ale dzieki za porady:] |
|
|
|
 |
|