|
Otwarty przez: 1janbo 2009-09-22, 11:14 |
Walek zdawczy ?? - dragstar 650 |
Autor |
Wiadomość |
Trigg

Rocznik: 2002
|
Wysłany: 2009-09-22, 10:09 Walek zdawczy ?? - dragstar 650
|
|
|
Czesc, pierwszy post na tym forum i od razu masakra .
Przedwczoraj kupilem wymarzonego Dragstara Classic 650 z 2002. Przyjechalem nim pod dom ponad 100 km, chodzi pieknie.
A wlasciwie chodzil do wczoraj. W czasie krotkiej przejazdzki nagle na 3-jce przy przyspieszaniu stracilem biegi. Objaw jest taki jakbym mial wcisniete caly czas sprzeglo, silnik chodzi, biegi moge zmieniac ale nie ma przelozenia na naped. Dodatkowo im wyzszy bieg tym bardziej slychac metaliczny dzwiek z silnika przy prowadzeniu go. Sprawdzilem w HydeParku polecane warsztaty i skontaktowalem sie z Greedo. Wstepnie stwierdzil ze poszedl Kardan albo walek zdawczy.
Mam teraz pytanie czy macie doswiadczenie z podobnymi usterkami i mozecie doradzic gdzie w Wawie moznaby to naprawic? |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

Model: SYMPATYK
|
Wysłany: 2009-09-22, 10:12
|
|
|
1Janbo miał podobny przypadek u siebie. Pisz do Niego PW.
A, nie przeczytałeś regulaminu. Skocz do przywitalni, bo za chwilę będziesz miał problem |
_________________ Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 |
|
|
|
 |
1janbo

Model: XV 1700 Warrior
Wiek: 3 Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 4927 Skąd: Poznań, moje Miasto.
|
Wysłany: 2009-09-22, 11:03
|
|
|
Trigg, mogę i powiem wszystko o Twojej usterce. ponieważ jak słusznie zauważył Wiewiór - przerabiałem to samo.
Ale, ponieważ chcę zaoszczędzić Tobie nieprzyjemności - blokuję temat do czasu, jak doczytasz regulamin evil
[ Dodano: 2009-09-22, 11:14 ]
....i mogę już odblokować...
Zgodnie z obietnicą - pomagam
Temat był szeroko opisywany w poście poświęconym kardanowi. Ale ponieważ Twój przypadek jest nieco "od innej strony" opisany, czyli od objawów, proponuję go zostawić.
To co opisujesz, wskazuje jednoznacznie, że uszkodzeniu uległy elementu, które fachowcy uznają za bezobsługowe. Pisałem o tym kiedyś , zwróć uwagę na fotografie umieszczone w ukrytym linku. Muszę Cię zmartwić, ale jak rozłożysz kardana, oczom Twoim coś takiego się ukarze. Nie chcę Cię straszyć, ale jesli masz słabe serce - nie dzwoń do serwisu
Zdemontuj kardana i pisz co się dzieje. I spoko... damy radę... mamy "tajny patent" |
Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".
|
|
 |
Trigg

|
Wysłany: 2009-09-22, 11:47
|
|
|
1janbo, dzieki za odpowiedz. Rece mi sie trzesa jak to pisze
Wydaje mi sie, ze niestety problem lezy "z przodu", bo slysze zdecydowanie z przodu takie metaliczne dzwieki na wyzszych biegach
Sam chyba sie nie podejme rozkrecenia walu, mam 2 lewe rece do takich rzeczy i nerwy slabo akceptujace porazki
Wolalbym chyba oddac do serwisu zeby przynajmniej postawili diagnoze co to jest. Nie mam pojecia do jakiego serwisu go oddac... |
|
|
|
 |
1janbo

|
Wysłany: 2009-09-22, 11:53
|
|
|
Trigg napisał/a: | (...) Wydaje mi sie, ze niestety problem lezy "z przodu", bo slysze zdecydowanie z przodu takie metaliczne dzwieki na wyzszych biegach
Sam chyba sie nie podejme rozkrecenia walu, mam 2 lewe rece do takich rzeczy i nerwy slabo akceptujace porazki Wolalbym chyba oddac do serwisu zeby przynajmniej postawili diagnoze co to jest. Nie mam pojecia do jakiego serwisu go oddac... |
Wszystko się zgadza. Dźwięk i objaw.
Nie stresuj się. Opanujemy sytuację. Jeśli pojedziesz do serwisu/warsztatu to zleją Ci skórę finansowo. Uwierz mi, ja tez jestem "lewy" do napraw.
Wyjęcie tylnego koła nie stanowi problemu. Wał rozkręcasz bezstresowo. Ale to Twój wybór... Twoja kasa |
Siczka, cyt: "(...) Biorę z życia to co jest najlepsze, Piję wino i laski pieprzę, Głębsze myśli trzymam na uwięzi, Tak niejako życie chciałbym spędzić, Sram na pracę, marną płacę, mam je gdzieś (...)".
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-09-22, 12:00
|
|
|
Trigg napisał/a: | Nie mam pojecia do jakiego serwisu go oddac... |
Ujmę to tak, ja na Połczyńską więcej nie zjadę ponieważ po ostatniej akcji z "Pan jedzie i się nie przejmuje" kosztowało mnie 3 klocki.
A objawy masz podobne jak u mnie. Jak zachowuje się silnik kiedy odpuszczasz manetkę? |
 |
|
|
|
 |
Trigg

|
Wysłany: 2009-09-22, 13:35
|
|
|
pan_wiewiorka napisał/a: |
A objawy masz podobne jak u mnie. Jak zachowuje się silnik kiedy odpuszczasz manetkę? |
Szczerze mowiac nie zauwazylem niczego szczegolnego. Ale moze nie pamietam, sprawdze dzisiaj po poludniu. A na co zwrocic uwage? |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-09-22, 13:45
|
|
|
Jak zacznie wyć jak potępienieć (będziesz słyszał nawet w kasku), to nawet nie wracaj tylko laweta lub pchanie (nie żartuję). |
 |
|
|
|
 |
Trigg

|
Wysłany: 2009-09-22, 13:53
|
|
|
pan_wiewiorka napisał/a: | Jak zacznie wyć jak potępienieć (będziesz słyszał nawet w kasku), to nawet nie wracaj tylko laweta lub pchanie (nie żartuję). |
No to zdecydowanie nic takiego nie ma miejsca bo bym zapamietal, raczej nic sie nie dzieje.
A o powrocie to mowisz o pchaniu bo tylko to mi pozostalo, przy dzwiekach v-ki |
|
|
|
 |
pan_wiewiorka

|
Wysłany: 2009-09-22, 14:02
|
|
|
No to pewnie masz to co u Janbo. Na pewno mniej kosztowne |
 |
|
|
|
 |
Trigg

|
Wysłany: 2009-09-22, 14:22
|
|
|
Jakies pocieszenie to jest
1janbo, a u ciebie ta naprawa w jakim koszcie sie zamknela?
Mozesz doliczyc tez swoje roboczo-godziny |
Ostatnio zmieniony przez 1janbo 2009-09-22, 14:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
1janbo

|
Wysłany: 2009-09-22, 14:27
|
|
|
Trigg napisał/a: | Jakies pocieszenie to jest
1janbo, a u ciebie ta naprawa w jakim koszcie sie zamknela?
Mozesz doliczyc tez swoje roboczo-godziny |
Zdiagnozuj najpierw, a potem zdradzę Ci tajemnicę naprawy. Bez obaw, będzie dobrze |
|
|
 |
Trigg

|
Wysłany: 2009-09-22, 14:44
|
|
|
Dobra odstawiam maszyne jutro do znajomego znajomego (powtorzenie zamierzone )mechanika na pewno lepiej to sprawdzi niz ja, a wieksze bede mial zaufanie niz do serwisu "z ulicy". Niestety pewnie troche dluzej to potrwa...
[ Dodano: 2009-09-23, 18:53 ]
No to dzisiaj bedzie zdjete kolo, ale wlasciwie przyczyna jest raczej znana.
Kardan sie kreci jak sie go reka porusza, wiec wyglada na to ze to ten sam problem co u Ciebie 1janbo. (obstawiam, ze to nie ta przekladnia katowa, bo nie ma zadnego pisku). Oczywiscie diagnoza bedzie na 100% znana za pare godzin.
Teraz tylko kwestia co mozna z tym zrobic zeby nie wyszlo drogo
Ciesze sie ze nie trzeba rozbierac silnika
1janbo jakie masz dla mnie dalsze porady?
[ Dodano: 2009-09-24, 08:07 ]
Ok sprawa wyglada tak:
1janbo, jak na to patrze to chyba troche inna czesc niz twoja? |
|
|
|
 |
1janbo

|
Wysłany: 2009-09-24, 08:32
|
|
|
Trigg, to jest to samo, co u mnie. Dzwoń - zaradzimy... |
|
|
 |
Trigg

|
Wysłany: 2009-09-30, 22:53
|
|
|
Wlasnie dostalem upragnionego sms'a motor juz gotowy!
Normalnie ciesze sie jakbym go kupil po raz drugi
1janbo dzieki za pomoc, zrobilem dokladnie tak jak poradziles i wszystko pieknie pasuje
|
|
|
|
 |
1janbo

|
Wysłany: 2009-09-30, 23:13
|
|
|
Trigg napisał/a: | Wlasnie dostalem upragnionego sms'a motor juz gotowy!
Normalnie ciesze sie jakbym go kupil po raz drugi
1janbo dzieki za pomoc, zrobilem dokladnie tak jak poradziles i wszystko pieknie pasuje
|
Cieszę się. Z przyczyn subiektywnych nie podaję szczegółów na forum. Zainteresowani z całą pewnością przyznają mi rację. Jeśli komuś nawali napęd - służę pomocą i radą |
|
|
 |
witek1965

Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
|
Wysłany: 2009-09-30, 23:26
|
|
|
w tym temacie dobrze jest umieścić dla następnych Obsługa wału kardana |
_________________ Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
XVS 650 - był
XVS 1100 - jest
DL-650 - jest
 |
|
|
|
 |
kowal

Rocznik: 1997
|
Wysłany: 2009-11-03, 11:53
|
|
|
Witam!! jestem tu nowy i mam ten sam problem co kolega pokazał na zdjęciu. Wyczytałem ze 1janbo może mi pomóc. Od wczoraj szukam częsci w neci i nic. Co mam robic dalej? doradzcie!! |
_________________ Kowal |
|
|
|
 |
1janbo

|
Wysłany: 2009-11-03, 12:32
|
|
|
kowal, dostał ode mnie info na PW i coś uradzimy
[ Dodano: 2009-11-05, 17:11 ]
Kowal... zagadka dla Ciebie... co jest ukryte w plecaku?
Zdjęcie0129.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 282 raz(y) 788.42 KB |
|
|
|
 |
kowal

Rocznik: 1997
|
Wysłany: 2009-11-05, 19:51
|
|
|
Wiem co jest ukryte w plecaku..... ale odpowiem jak to będe miał w rękach....
[ Dodano: 2009-11-28, 13:17 ]
Normalnie radosć we mnie tryska!! Uruchomiłem swoja maszyne ,chodzi jak burza!!i to dzięki człowiekowi z tego forum! 1 janbo "jestes wielki" Dzięki za pomoc!! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|