YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kozak_Barabasz
2011-11-16, 22:12
GPS/GSM - namierzanie motocykla
Autor Wiadomość
PSZEMAS 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
Wiek: 39
Posty: 5094
Skąd: Kurzętnik / NML
Wysłany: 2011-11-17, 19:47   

CaponeAl napisał/a:
to fix'a nie złapie
o jakim Wy tu fix'ie rozmawiacie.
Ja na co dzień pracuję GPS-em i Fix potrzebny jest tylko do bardzo dokładnych pomiarów (zaznaczam do baaardzo dokładnych). U mnie w GPS-ie łączonym przez GPRS kiedy otrzymuję rodzaj poprawki lokalizacyjnej Fix dokładność to < 10 cm :shock: Jest jeszcze tryb przejściowy Float od 10 cm - 1m.
Kiedy odbiornik GPS jest włączony i zbiera tylko sygnały do pozycjonowania (bez uwzględnienia poprawek lokalizacyjnych) jest w tzw. trybie Autonomicznym i odbiornik taki na można namierzyć w całym kraju z dokładnością do 10m.

Ten sprzęt z pierwszego linka Kozaka spokojnie da się namierzyć nawet jak będzie jechał w busie. Gorzej będzie jak będzie już stał w budynku ze stropem betonowym - wtedy ilość satelit będzie mniejsza niż 4 i dooopa ze zlokalizowania sprzętu, ponieważ nie da rady obliczyć współrzędnych geograficznych.
Do obliczenia poprawnych współrzędnych geograficznych potrzeba połączenia z min. 5 satelitami przez czas około 10 sekund. Ja kładąc GPS w aucie mam 14-17 satelit przy lokalizowaniu w trybie Autonomicznym (czyli z dokładnością około 10 metrów).
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2011-11-17, 19:52   

Trochę się wetnę i poprawię :P
Wystarczą 3 satelity do określenia położenia, 4 satelita określa wysokość npm a to mniej potrzebne ;)

To urządzenie ma funkcję zapamiętania ostatniej pozycji więc nawet jak ktoś pojazd przepcha do garażu to będziemy mieć wskazany który to garaż ;)

Tak jak mówiłem, po wpakowaniu na busa i tak powinien być sygnał z GPSu .....
(testowany na GPSie na bluetooth w różnych miejscach w samochodzie- w schowku, pod siedzeniem kierowcy)
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
PSZEMAS 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
Wiek: 39
Posty: 5094
Skąd: Kurzętnik / NML
Wysłany: 2011-11-17, 20:01   

Kozak_Barabasz napisał/a:
Wystarczą 3 satelity do określenia położenia
czy na pewno ?
U mnie na podstawie 3-ech satelit GPS tworzy model trójkąta ale nie da rady obliczyć wsp. geograficznych, dopiero kiedy złapie dwie kolejne i obliczy odległości od boków wirtualnego trójkąta to jest w stanie dokonać obliczenia. Może ten ma coś inaczej, może coś już udoskonalili, mój ma prawie półtora roku a technika się nie cofa.
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2011-11-17, 20:03   

Kiedyś to w jakiejś gazecie komputerowej wyczytałem ......
Może coś się zmieniło ;)


Tak czy siak powinno działać i namierzać.

A co do flotowej nawigacji to czemu miałoby być niezbyt dobre ?
Przecież można w trybie on-line na komputerze przeglądać to i dodawać kilka urządzeń ... :roll:
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
PSZEMAS 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2007
Wiek: 39
Posty: 5094
Skąd: Kurzętnik / NML
Wysłany: 2011-11-17, 20:07   

Kozak_Barabasz napisał/a:
Tak czy siak powinno działać i namierzać

Oczywiście.
Nawet gdyby miałaby to być dokładność 1 km to wolałbym w takim promieniu szukać sprzęta niż po całej Polsce.
 
 
kostass 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Posty: 2123
Skąd: GŁ Grupa Łódzka
Wysłany: 2011-11-17, 21:40   

Nie bardzo wiem po co te akdemickie dyskusje namierzy , czy nie namierzy . Mam to "ustoistwo " od ponad roku i po małych przejsciach w sumie jestem z niego zadwolony . Zasieg łapie w garazu pod domem i w pod blokiem . Zlicza km przejechane i po ustawieniu odpowiednich parametrów zaalarmuje jak przekroczy sie wyznaczona predkosci , temperature czy nastapi spadek napiecia spowodowany np rozruchem silnika . Niestety właczony alarm i GPS powoduje rozłądowanie akumulatora . Teraz nauczony doswiadczeniem trzymam moto cały czas pod ładowarką . W nowych modelach mozna właczyc system uspienia i wtedy pobor energii jest minimalny . W połaczeniu z czujnikiem grawitacyjnym i alarmem przesle smsa przy najmnijeszej probie ruszenia moto .
_________________
Garfield i .... w oczekiwniu na nowego Ogryzka
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2011-11-18, 01:29   

kostass napisał/a:
czujnikiem grawitacyjnym

oooo tak to jest rewelacyjna rzecz !
Nie żadne tam udarowe (wstrząsowe) .......

Połączenie alarmu z czujnikiem przechyłu oraz GPSu dałoby pewne powiadomienie ....
Cały zestaw powinien zamknąć się w kwocie 500zł (150zł alarm z czujnikiem oraz 350zł GPS)- to bardzo ekonomiczna wersja (chińska)

kostass a Ty jakiej firmy masz poszczególne rzeczy ?

Tak na szybko wyliczyłem, że alarm z GPSem "wyźre"baterie motocykla w przedziale 4-10 dni ....
To astronomicznie szybko .....

W puszcze w zależności od pojemności akumulatora od 16 do 42dni .....
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
kostass 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Posty: 2123
Skąd: GŁ Grupa Łódzka
Wysłany: 2011-11-18, 10:57   

Masz racje Kozak , nie pamietam dokładnie a jakim czasie mi rozładowało akumulator ale na pewno nie upłyneły 2 tygodnie jak napiecie spadło ponizej 5 V . Czujnik grawitacyjny nie wiem jakiej firmy , kolego mi go zamontował . Alarm mam raczej prosty , co GPS/GSM kupilem go w Toruniu w firmie Alrmiks . Dobrze sie jest skontaktowac z włascicielem zeby dobral najlepszy model . W nowych jest juz funkcja usypainia . Co do kosztów to rok temu za alarm zapłaciłem około 200 , czujnik kilkadziesiat złotych i GPS cos około 500 . Montaz byl po znajomosci , ale zabawy troiche bylo .
_________________
Garfield i .... w oczekiwniu na nowego Ogryzka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style mod. by Latoch: Oferta