YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Kozak_Barabasz
2011-11-16, 22:12
GPS/GSM - namierzanie motocykla
Autor Wiadomość
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2008-09-03, 20:01   GPS/GSM - namierzanie motocykla

W ostatnim czasie zgłębiłem trochę temat namierzania motocykla za pomocą specjalnie skonstruowanych urządzeń GPS / GSM
Urządzenie polega na "monitorowaniu" naszego sprzętu z praktycznie nieograniczonej odległości.
Proste modele mają tylko namierzanie za pomocą GSM (odległość od masztów), niestety zasięg +- około 0,5km więc mało dokładne (szczególnie w zatłoczonym mieście).
Lepsze modele mają już GPS, który jak wiemy ma +-10m. Jego największy minus to taki, że musi "widzieć" niebo.
Po kradzieży wysyłamy smsa na numer zainstalowany w urządzeniu, dostajemy smsa z pozycją naszego motocykla.
Urządzenie typu GSM kosztuje około 350zł, natomiast GPS od 700zł w z wyż.
Czy ktoś może miał styczność z tym typem urządzeń ?
Nie ukrywam, że jestem zainteresowany tym typem zabezpieczenia.
Ktoś zakosił mój sprzęt z przed sklepu, namierzam go i za parę minut jestem przed jego chatą z paroma kumplami z pałami (nie mylić z policją ;p ) :D
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
Ostatnio zmieniony przez pan_wiewiorka 2009-10-16, 09:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
sztanga1000 



Rocznik: 1998
Wiek: 31
Posty: 108
Skąd: Toruń
Wysłany: 2008-09-04, 11:11   

a czemu nie z policja heh
_________________

 
 
 
EDDIE 



Model: SYMPATYK
Wiek: 53
Posty: 1114
Skąd: Radom
Wysłany: 2009-10-13, 16:17   

Temat bardzo stary, ale odświeżam.

GPS jako namierzanie połączone z monitoringiem motoru/samochodu to bardzo dobre rozwiązanie w przypadku drogich sprzętów. W swoim aucie mam GPS firmy FINDER (BTW: sam zajmuję się montażem tego sprzętu) i powiem, że dzięki niemu zyskałem odszkodowanie z Shell za wlanie do puszki etyliny zamiast oleju napędowego.
Na stronie www.finder.pl dowiecie się dokładnie jak działa, w każdym razie, w każdej chwili możemy wejść na stronę w necie i uzyskać historię naszego przejazdu z rozkładem, postojów, prędkości, a to wszystko umiejscowione w czasie oczywiście.
Czy ktoś myślał o założeniu GPS w motorze poza Kozakiem ? Macie może GPS w puszce ?
_________________
Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.

Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.


Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 
 
 
dadamos 



Rocznik: 2004
Wiek: 44
Posty: 397
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2009-10-14, 14:51   

bartek_p napisał/a:
No to w tym ci GPS chyba raczej nie pomoże.

No właśnie! A poza tym to słyszałem, że takie urządzenia montowane w puszkach czy motocyklach to nie wiele daje gdyż jest sprzęt, który włącza się podczas kradzieży a ten idealnie zakłóca sygnał uniemożliwiając zlokalizowanie pojazdu. Ot prostota iście prosta. Nie ma idealnego środka niemniej któryś możnaby wybrać. Ale który?
_________________
sex & motorcycles & rock'n'roll
 
 
 
bartek_p 


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 37
Posty: 697
Skąd: Dębogóra
Wysłany: 2009-10-14, 23:01   

Żeby zakłócić sygnał GPS, a właściwie GSM, bo GPS służy tylko do zlokalizowania pozycji, reszta danych leci po GSM, trzeba wiedzieć że dany pojazd jest w takie urządzenie wyposażony.
Złodzieje nie chodzą z zakłócarką w kieszeni. Jak już se złodziej upatrzy twój sprzęt i chce ci go ukraść to żadne GPS-y nie pomogą, przyjdzie i se nim odjedzie jak swoim.
_________________
Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku.
 
 
 
dadamos 



Rocznik: 2004
Wiek: 44
Posty: 397
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2009-10-15, 11:53   

bartek_p napisał/a:
Żeby zakłócić sygnał GPS, a właściwie GSM, bo GPS służy tylko do zlokalizowania pozycji, reszta danych leci po GSM, trzeba wiedzieć że dany pojazd jest w takie urządzenie wyposażony.

Nie trzeba wiedzieć tylko być przygotowanym. Każde elektroniczne urządzenie można złamać. Amerykance stworzyły system który uniemożliwiał wykrywaniw samolotów a Czesi zrobili urządzenie które je wykrywał. zabawa w kotka i myszkę.
_________________
sex & motorcycles & rock'n'roll
 
 
 
witek1965 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2008
Wiek: 100
Posty: 13632
Skąd: gdzieś z zadupia
Wysłany: 2009-10-15, 12:48   

dla szajki złodziejskiej http://www.spy-shop.com.p...t&id_prod=58324 to nie jest wielki wydatek

http://www.swistak.pl/a39...apalniczki.html i model tańszy
_________________
Motul 5100 4T 15W50, NGK BPR7EIX
Moje moto
 
 
dadamos 



Rocznik: 2004
Wiek: 44
Posty: 397
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2009-10-15, 15:00   

I wszystko jasne! Temat wyczerpany ;p
_________________
sex & motorcycles & rock'n'roll
 
 
 
bartek_p 


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 37
Posty: 697
Skąd: Dębogóra
Wysłany: 2009-10-15, 21:50   

nie jest tak do końca.
Szanujące się agencje ochrony, monitorują i takie rzeczy. Na ten temat można książkę napisać. Stałem zarówno z jednej, jak i z drugiej strony tematu i zapewniam was, że nie jest to takie proste jak się wydaje. A popierdolić to se można na każdy temat.
To jest tak jak z atestowanymi alarmami.
_________________
Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku.
 
 
 
Mario 



Model: BĘDZIE
Wiek: 40
Posty: 110
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2009-10-16, 22:27   

a jak to wygląda cenowo ??
 
 
bartek_p 


Model: SYMPATYK
Rocznik: 2009
Wiek: 37
Posty: 697
Skąd: Dębogóra
Wysłany: 2009-10-16, 23:08   

1 zł urządzenie , montaż ok. 100-300 zł( zależy od firmy), abonament 50-150 zł( też zależy od firmy)
Przy maszynach powyżej 100.000 PLN ma to sens, bo masz zniżki na ubezpieczeniu tyle że ci się to opłaca. A jak masz auto na firmę to se w koszty walisz
Są systemy gdzie nie ma abonamentu, tyle że wtedy gabloty pilnujesz sam, i nie ma się do kogo odwołać jak się coś wydarzy. Tyle że trzeba wyłożyć na sprzęt ok. 2.000 PLN.
Chyba że coś potaniało, zorientuje się w temacie, jak trzeba
_________________
Nie ma złej pogody, czasem tylko ubiór zły.
Dusza z nadzieją czekała piątku, a nerki i wątroba z trwogą - poniedziałku.
 
 
 
Mario 



Model: BĘDZIE
Wiek: 40
Posty: 110
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 2009-10-17, 17:04   

hmm dużo i nie dużo, z jednej strony jak nie mam AC to jakieś rozwiązanie, z drugiej 50 zł (najtaniej) to trochę kaski jest .... Dzięki za info ;d
 
 
EDDIE 



Model: SYMPATYK
Wiek: 53
Posty: 1114
Skąd: Radom
Wysłany: 2009-10-18, 16:02   

Mario napisał/a:
a jak to wygląda cenowo ??


Montaż GPS z Findera to około 1200zł netto. W cenie jest urządzenie z zestawem montażowym, usługa i aktywacja. Miesięcznie płaci się abonament 50zł (wersja na Polskę)
Jak zmieniasz maszynę, to przekładasz i korzystasz dalej.
_________________
Przyjmuję wszystko na klatę. Make peace not war.

Kontakt ze mną albo na PW albo telefon.
Na forum zaglądam.


Fotki ze Szlaku Orlich Gniazd -> www.skracaj.com/af76.html
.
 
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2011-11-16, 22:08   

Temat odkopuję bo nie daje mi spokoju ;)

Ostatnio znów zacząłem zgłębiać temat i zobaczyłem, że naprawdę strasznie potaniały te bajery do namierzania ....

Mały i prosty GPS/GSM można mieć już za 250zł a wypasiony bo z zewnętrznymi antenkami za 350zł .....

Za te pieniądze jesteśmy w stanie już kupić teoretycznie świetny zestaw do odnalezienie samochodu czy ostatnio 2 skradzionych motocykli .....

Oczywiście wszystko ma swoje plusy i minusy, bo jak ktoś wpakuje nam sprzed do busa a potem do garażu to może być cienko (GPS nie złapie zasięgu) ....
Chociaż ten lepszy zestaw za 350zł może mieć o wiele lepsze predyspozycje, bo kiedyś testowałem nawigację na zewnętrznej antenie i w garażu spokojnie złapała zasięg od zera.

Poczytałem co nieco i dowiedziałem się paru rzeczy .....
Oba urządzenia mają funkcję powiadomienia smsem o przemieszczeniu się pojazdu.
Jak parkujemy gdzieś motocykl i chcemy go uzbroić to wysyłamy smsa na numer w tym urządzeniu GPS (trzeba kupić jakiś starter i włożyć do tego GPSu/GSMu kartę SIM) i już gra muzyka ;) .

Na żądanie można pobierać pozycje i sprawdzać gdzie w danej chwili znajduje się pojazd.

Urządzenie ma w sobie zapasową baterię (jakby ktoś odłączył aku od pojazdu to jest podtrzymanie na 2 dni).....

Można nawet tak to wszystko poustawiać, że będzie można na bieżąco w trybie on-line na laptopie widzieć przemieszczanie się pojazdu !


Jak odżałuję to sobie kupie i zamieszczę szczegółową recenzję ....
Miałem to wcześniej zrobić ale wtedy 1000zł bolało .....
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
MARSINUS 



Model: RS1600
Rocznik: 2006
Wiek: 40
Posty: 1231
Skąd: Robotnicza Wieś
Wysłany: 2011-11-17, 11:05   

Super, że potaniało. Będzie można zainwestować w spokój ducha.
Nurtują mnie dwa pytania - pierwsze jak to wpływa na żywotność akumulatora, który jest przeca mniejszy jak w puszcze, a drugie czy to rzeczywiście działa ;/
_________________
"Mądry głupiemu ustępuje
Ale co, gdy głupi się z tego nie raduje..."
Jak ja lubię KNŻ ;)
 
 
 
CaponeAl 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2006
Wiek: 44
Posty: 427
Skąd: Kórnik
Wysłany: 2011-11-17, 12:21   

Kozak_Barabasz napisał/a:
Lepsze modele mają już GPS, który jak wiemy ma +-10m.

Z tą dkoładnością to troszeczkę kolega przesadził. :D
Wojskowe pasmo GPS i owszem ma doładność do 1m ale cywilne może kłamać nawet o 1km (w jedną i w drugą stronę). Owszem można dodatkowo wykorzystać przystawkę DGPS i wtedy faktycznie dokładność wzrasta do 10m, ale czy te urządzenia takową posiadają?
No i co prawda to prawda, jak moto do busa zapakują to po sprawie, brak sygnału GPS i nic nie zlokalizujemy, a kradzieże motocykli chyba głównie tak się odbywają. :nie_wiem:
_________________
Forever Rebel. Daj z siebie 100% aby żyć jak 1%.
 
 
krotom 



Model: SYMPATYK
Posty: 2828
Skąd: brać czas i chęci
Wysłany: 2011-11-17, 12:51   

CaponeAl napisał/a:
[...]Wojskowe pasmo GPS i owszem ma doładność do 1m ale cywilne może kłamać nawet o 1km (w jedną i w drugą stronę). Owszem można dodatkowo wykorzystać przystawkę DGPS i wtedy faktycznie dokładność wzrasta do 10m, ale czy te urządzenia takową posiadają?[...]
CaponeAl nie wiem czym podpierasz swą teorię ale w takim razie na jakiej zasadzie działa nawigacja samochodowa ? ;>
Rozumiem, że algorytm rozbieżności i tak zaokrągla pozycję tak by pasowało do drogi - co w przypadku wspomnianych 10 m jeszcze jest logiczne, ale przy Twoim +/- kilometrze poważnie podważa Twoją teorię :roll:

Odsyłąm do Wikipedii
Cytat:
dokładność określania pozycji dla zwykłych użytkowników wzrosła do około 4-12 metrów.
_________________


AB Rh+
 
 
 
CaponeAl 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2006
Wiek: 44
Posty: 427
Skąd: Kórnik
Wysłany: 2011-11-17, 13:08   

Powiem tak moja wypowiedź była uogólniona. Tzn. rozbierznośc może być nawet do 1 km,a nie zawsze jest. Czy nawigacja samochodowa nigdy Ci się nie rozjechała. Mi parę razy zdarzyło się, że pokazała brak sygnału. Po przeglądnięciu logów okazało się, że sygnał był, tylko błąd był zbyt duży do przyciągnięcia pozycji do drogi. Poza tym pisałem, że błąd poprawki czasu realizuje DGPS (stacje naziemne korygujące parametr dt)
Zresztą nie ważne, bo nie o tym tu jest dyskusja.
Swoją wypowiedź opieram na swoim wykształceniu. Jestem nawigatorem morskim. :)

Aaaa jeszcze jedno mi się przyponiało. Takie urządzenie GPS musi działać cały czas, tzn. musi mieć złapanego fix'a żeby pokazać pozycję. Co w przypadku gdy moto jest w garażu? Urządzenie będzie raczej bezużyteczne, bo zanim złapie sygnał to moto będzie już daaaaaaaaalllleeeeeeekooooooooooo. :)
Nie mówię, że Wikipedia się myli, może faktycznie moje informacje są trochę nieaktualne? Ale nie sądzę, żeby amerykanie tak chętnie pozwalali na zmianę dokładności GPS. :)
Różnica między pasmem cywilnym a wojskowym jest taka, że do pasma cywilnego celowo wprowadzany jest błąd w zmiennej czasowej. Tak mnie uczyli. :)

Ale ok, ok, nie o zasadzie działania GPS tu mowa. :)
Moje zdanie jest takie, że tego typu urządzenie mam ograniczoną funkcjonalność, jeżeli chodzi o motocykl.
_________________
Forever Rebel. Daj z siebie 100% aby żyć jak 1%.
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2011-11-17, 16:04   

CaponeAl z tą rozbieżnością zasięgu to teraz pojechałeś po bandzie :]
Z tego co wiem to naziemne to trochę inna bajka i już lepiej jak ma modem funkcję AGPS bo to z nadajników GSMu szybko określa a potem GPS w chwilę lokalizuje....

Tak jak napisałem, na zewnętrznych antenach daje radę nawet w pomieszczeniach chwycić....
No ale jak nie będę miał namacalnie tego to wróżenie z fusów .....
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
CaponeAl 



Model: DS 1100 Classic
Rocznik: 2006
Wiek: 44
Posty: 427
Skąd: Kórnik
Wysłany: 2011-11-17, 19:09   

Dobra o rozbieżnościach nie dyskutujmy (skoro uważasz, że nie wiem oczym mówię), ale antena zewnętrzna czy nie zewnętrzna jak nie widzi satelity, a przez mur nie zobaczy, to fix'a nie złapie.
Fak AGPS po GSM to jest pewne rozwiązanie ale wtedy urządzenie musi mieć kartę SIM i aktywny numer.
_________________
Forever Rebel. Daj z siebie 100% aby żyć jak 1%.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style mod. by Latoch: Oferta