YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2011-11-17, 07:13
ALARM MOTOCYKLOWY
Autor Wiadomość
Kuba 


Rocznik: 2002
Wiek: 32
Posty: 10
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 2008-09-02, 19:16   ALARM MOTOCYKLOWY

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was miał może okazję założyć alarm w swoim motocyklu? Jeśli tak, to czy była to instalacja z pilotem, czy może raczej zwykła blokada na tarczę odcinająca zapłon?

W chwili obecnej mam namierzony ten właśnie Alarm . Zastanawiam się czy jest sens montażu takiej instalacji, i jak się ona sprawuje w porównaniu z różnymi innymi blokadami dostępnymi na rynku?

Gdyby ktoś z Was miał coś ciekawego do dodania w temacie, to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuje z góry!
Ostatnio zmieniony przez vaaks 2010-11-21, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
moondek 



Model: SYMPATYK
Wiek: 44
Posty: 3959
Skąd: SŁOIKOWO
Wysłany: 2008-09-03, 09:49   

Blokadę na tarczę z alarmem od razu sobie odpuść. Podobno złodzieje mają dwa proste patenty na nią: "wyjca" opryskują pianką montażową, która skutecznie zagłusza wycie, a drugi sposób to po prostu prosta szpilka, którą przekłówają membranę... Zamiast wycia jest ciche popiardywanie... Dodatkowym minusem jest to, że takie blokady są zasilane czterem bateryjkami jak od zegarka, co sprawia, że bardzo szybko taka blokada się rozładowuje. Ja polecałbym Ci zamontowanie alarmu z syreną ukrytą gdzieś pod siedzeniem, gdzie dostęp do niej byłby mocno skomplikowany.
_________________
Z REGUŁY JESTEM MIŁY I SYMPATYCZNY :pokooj: ALE ZNANY TEŻ JESTEM Z TEGO, ŻE WOLĘ WEJŚĆ KOMUŚ W DROGĘ, NIŻ W DUPĘ :dumny:
 
 
Kuba 


Rocznik: 2002
Wiek: 32
Posty: 10
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 2008-09-13, 10:55   

No wiec zakupilem ten alarm i .... musialem go odeslac. A to dlatego ze mial tylko jednego pilota...

Tak ze na przyszlosc dla wszystkich doradzam sprawdzic czy w zestawie sa przynajmniej 2 piloty - jak jest tylko jeden to co zrobic gdy on zginie?? (Mozna co prawda dokupic drugiego pilota do zestawu ktory opisalem powyzej ale to dodatkowy koszt 90 zł - i zestaw kosztuje juz wtedy 380 zł).

Ja zdecydowalem sie wymienic go na inny - Stig 09 New. Zalety w porownaniu do pierwszego to głównie cena 200 zł (w tym 2 piloty) zamiast 380 zł no i mniejsze gabarytowo piloty - choc musze przyznac ze ten z pierwszego zestawu "SPY MOTO" byl naprawde ladny.

No a jesli chodzi o wady to jedyna (ale znaczaca jest zasieg). Przy zestawie SPY MOTO pilot ma kontakt z motocyklem do 5000 m, a przy STIG 09 tylko ok. 100-200 m (co i tak mysle ze jest w pelni wystarczajce).
 
 
koszerny 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2010
Wiek: 46
Posty: 1743
Skąd: ZGIERZ
Wysłany: 2008-12-05, 21:40   

Jaki alarm polecacie myślę nad montażem
_________________
HONDA ST1300 PAN EUROPEAN 2010
 
 
Masa 



Rocznik: 2007
Wiek: 27
Posty: 107
Skąd: Stęszew
Wysłany: 2009-01-28, 15:38   

Panowie a co sadzicie o alarmie:mam na mysli cos takiego z odcięciem zapłony albo elektryki z ukrytym guziczkiem??
ja mam to w samochodzie i mysle ze jest to ok ale chce Was zapytac o zdanie??
_________________
Masa
 
 
 
1janbo 



Model: SYMPATYK
Wiek: 45
Posty: 3510
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-01-28, 15:44   

Tu pisałem o pewnym alarmie:
http://yamaha-dragstar.pl...t=ubezpieczenie

Spełnia wiele pożytecznych funkcji, np. jeśli pewnym czasie, po wyłączeniu silnika nie wciśniesz guziczka na pilocie, to nie odpalisz. A na marginesie, też myślałem o jakimść niestandardowym pstryczku-wyłączniczkiu, te są ponoć najskuteczniejsze.
_________________
Moderator na emeryturze.
Emeryt nie musi, emeryt może!


WOLNOŚĆ!!!
__________________
 
 
 
pan_wiewiorka 



Model: SYMPATYK
Posty: 2767
Skąd: we mnie moc?
Wysłany: 2009-01-28, 15:49   

1janbo, ja dziś gadałem z profesjonalnym elektrykiem. Założenie dobrego alarmu to jakieś 650PLN i chyba się skuszę. Do tej pory zostawiałem Gwiazdkę na ulicy nawet nie spinaną ale może od nowego sezonu przestanę kusić :)
_________________
Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 
 
koszerny 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2010
Wiek: 46
Posty: 1743
Skąd: ZGIERZ
Wysłany: 2009-04-12, 18:49   

witam
noszę się z montażem alarmu
ponowię pytanie czy ten alarm ma ktoś zainstalowany i czy może go polecić
http://www.stig.pl/produk...uktu=226&id=272
a jeśli nie ten to jaki możecie polecić
 
 
Krzych 



Rocznik: 2006
Posty: 191
Skąd: zewsząd
Wysłany: 2009-04-13, 13:19   

koszerny napisał/a:
witam
noszę się z montażem alarmu
ponowię pytanie czy ten alarm ma ktoś zainstalowany i czy może go polecić
http://www.stig.pl/produk...uktu=226&id=272
a jeśli nie ten to jaki możecie polecić


Też myślałem o tym alarmie, ale tam jest tylko jeden pilot. Generalnie firma o.k.
_________________
"człowiek nie wielbłąd-napić się musi..."
 
 
 
koszerny 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2010
Wiek: 46
Posty: 1743
Skąd: ZGIERZ
Wysłany: 2009-04-13, 13:25   

tak wiem że jest jeden pilot uważam że jeden wystarczy za drugi (dodatkowy) chcą 90 zł.
ciekaw jestem jak się spisuje bo cena jest ponad 300 zł
nadal czekam na opinie kogoś kto ma już taki alarm zamontowany
 
 
Grzesiekmet 


Rocznik: 2003
Wiek: 43
Posty: 13
Skąd: Krakow
Wysłany: 2009-04-27, 12:29   Alarm Patrol Line HPS 544 - podlaczenie

witajcie,

Pytanie dotyczy alarmu firmy Patrol Line, typ HPS 544 (rekomendowany przez Yamahe)
Mam taki zamontowany w Dragu (rok 2003). Czy ktos z Forumowiczow ma instrukcje do niego i schemat podlaczenia?
Dodatkowo, chcialbym dezaktywowac funkcje HAZARD (włącza ona swiatla awaryjne po krotkim uzyciu kierunkowskazów). Czy jest jakis "domowy" sposob na to, czy tylko serwis (programator).

z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam,
_________________
Grzegorz
 
 
pan_wiewiorka 



Model: SYMPATYK
Posty: 2767
Skąd: we mnie moc?
Wysłany: 2009-04-27, 12:43   

Tutaj.
Ostatnio zmieniony przez vaaks 2010-11-21, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Grzesiekmet 


Rocznik: 2003
Wiek: 43
Posty: 13
Skąd: Krakow
Wysłany: 2009-04-27, 12:55   

Jedyne co mi sie udalo znalezc (m.in. po angielsku :) ), to instrukcja uzytkownika tego alarmu - jesli ktos bedize potrzebowal, to prosze o info.

Dla mnie wiekszym problemem jest wylaczenie tej denerwujacej funkcji HAZARD. Kurcze czasem zapominam o niej i jezdze na awaryjnych..







gdyby ktos szukal - INSTRUKCJA

Czy ktos moze poradzic, gdzie podlaczyc (w jaki kabel) rozlaczanie zaplonu? Pewnie mozna pod bezpiecznik zaplonu, ale moze jest jakies "sprytniejsze" miejsce. Rowniez jesli macie jakies fajne sprawdzone miejsce pod diode alarmu - prosze o podpowiedz.

edit vaaks
_________________
Grzegorz
Ostatnio zmieniony przez vaaks 2010-11-21, 19:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2009-07-12, 22:24   

Po ostatnim kawale moich kumpli (przestawili mi motocykl w inne miejsce) zamierzam zamontować alarm ;)
Teraz w wakacje robię już miesiąc w alarmach i czujnikach samochodowych więc wiem co i jak 8)

Obczaiłem już konkretny alarm TEN, bez zbędnych bajerów typu powiadomienia na pilota.
Dodatkowo chcę dokupić cyfrowy czujnik położenia aby lepiej reagował na wstrząsy.

Nie mogę znaleźć dobrego schematu elektrycznego Draga ....
Chodzi mi o taki, że będę miał rozrysowane wiązki z kolorami w celu zlokalizowania potrzebnego mi kabla ;)
Może ktoś coś takiego posiada ?
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
willykb8 


Rocznik: 2000
Posty: 4
Skąd: Katowice
  Wysłany: 2009-08-18, 19:51   Alarm a wymiana akumulatora?

Cześć,
temat dotyczy: Yamaszki Drag Star 1100 :)
... zdemontowałem uszkodzony akumulator na nieuzbrojonym alarmie, po założeniu nowego nie "pika mi ostrzeżenie włączonego kierunkowskazu" oraz podczas jazdy włączają mi się "awaryjki", gdy włącze kieronkowsaz przestają mrugać. Spotkaliście Cie się z czymś takim? Muszę aktywować jakoś na nowo alarm? Nie wiem czy to coś pomoże ale pilot alarmu to CTC R000 042K art.1712 ;> z góry dzięki za pomoc ;d pozdrówki ;D ;D ;D
 
 
 
Kozak_Barabasz 



Model: BĘDZIE
Wiek: 27
Posty: 1378
Skąd: Poznań / Konin
Wysłany: 2009-08-18, 20:14   

Tak, alarm się rozprogramował i należy go na nowo zakodować.
_________________
Admin rządzi, Admin radzi, Admin nigdy Cię nie zdradzi ;)

Mobilny doradca PLAY oraz ENERGA- mogę załatwić dobre ceny ;)
 
 
 
willykb8 


Rocznik: 2000
Posty: 4
Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-08-20, 21:55   

Kozak_Barabasz napisał/a:
Tak, alarm się rozprogramował i należy go na nowo zakodować.

No OK, alarm to Patrol Line HPS 444 niestety na sieci znalazłem tylko instrukcje po włosku do wersji 447. Jeżeli ktoś wie jak go zakodować na nowo, proszę o info ;D ;D ;D
 
 
 
ansuz 


Rocznik: 2002
Posty: 49
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-09-15, 11:13   

Ja z kolei alarm mam wbudowany, natomiast, piekło i szatani, nie działa. Do tej pory jakoś nie było potrzeby (i oby tak dalej), ale... Ogólnie włączyć drania pilotem doraźnie można. Po zablokowaniu kierownicy i włączeniu alarmu (wygląda na to, że i uzbrojeniu - mignie i piknie) można sobie szarpać motór i nic, ani dźwięku protestu. Ma ktoś pomysł, co i przede wszystkim JAK z tym zrobić? W instrakszyns nie ma nic (w serwisówce też).
 
 
pan_wiewiorka 



Model: SYMPATYK
Posty: 2767
Skąd: we mnie moc?
Wysłany: 2009-09-15, 11:16   

ansuz, mam wrażenie, że alarm to element akcesoryjny. Możesz mieć odcięcie (i chyba po to jest ta dioda) ale nic poza tym :nie_wiem:
_________________
Zabijcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich.
 
 
ansuz 


Rocznik: 2002
Posty: 49
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-09-15, 12:15   

E nie, luknij do instrukcji, w niektórych modelach jest, ten jest kupiony w PL ale wersja bodaj szwedzka, nic to najwyżej napiszę do dealera, może ten ma jakieś dokładniejsze info
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style mod. by Latoch: Oferta