YAMAHA Drag Star FORUM
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TomTom Rider 550
Autor Wiadomość
andrzejnow666 



Model: MS1900
Rocznik: 2009
Wiek: 46
Posty: 416
Skąd: Łabiszyn
Wysłany: 2019-05-08, 09:25   TomTom Rider 550

Na gwiazdkę dostałem nawigację TomTom Rider 550 z pełnym pakietem akcesoriów. Do tej pory używałem jej tylko w samochodzie, gzie montaż był banalnie prosty. Wczoraj postanowiłem zamontować ją na motocyklu i tu pojawiła się nie miła niespodzianka. W całym zestawie akcesoriów nie ma kabla z końcówkami usb-wtyczka na dwa bolce, a jest tylko kablel do stałego podłączenia do ako - dwa bolce. Nie jest może problemem samo podłączenie na stałe, lecz to, że w związku z tym nawigacja ta będzie na stałe związana z jednym motocyklem. Ja mam 3 motorki, a już na pewno chciałbym przenosić tę navi pomiędzy dwoma - varadero a roadlinerem, co zapewne przy tej konfiguracji kablowej będzie się wiązało z grzebaniem w instalacji. dodam tylko, że w uchwycie montażowo zasilającym na kierownicy nie ma wejścia usb, a jest tylko kabelek z wejściem na 2 bolce. Nie ma też wejścia usb w samym navi, a uchwyt samochodowy nie da się zamontować na moto. Moje pytanie brzmi czy w swoich zestawach macie ten kabel usb- dwa bolce , a w moim go nie zapakowano, czy jednak taki kabel nie wchodzi w wyposażenie. A może rozwiązaliście to w jakiś inny sposób.
Wcześniej używałem navitela i tam w pakiecie była taka mnogość kabli, że część to nawet nie wiem do czego służyła.
 
 
tqmeh 



Model: MS1300
Rocznik: 2016
Wiek: 42
Posty: 1260
Skąd: Złotoryja&WDL
Wysłany: 2019-05-08, 10:24   

Cześć,
używam TTRider czyli wcześniejszy model, uchwyt motocyklowy ma swoje zasilanie - kabel z wtyczką, całość działa i ma się dobrze jest to wiadomo zamontowane na stałe.
Do drugiego moto dokupiłem uchwyt wraz z kablem, zamontowałem jak w pierwszym przypadku,
Navi przekładam do tego którym jadę i po problemie.
Złącze USB w moim przypadku służy jedynie do update-u map w warunkach domowych
Jego poziom ochrony IP jest żaden co oznacza kłopoty w przypadku zalania
Kabel USB-usb służy tylko do podpięcia PC ze względu na powyższe
_________________
Pozdrawiam Tomek
Gdzie jedziemy w najbliższy weekend ??


WDL na FB

http://aprs.fi/?call=SQ6OEN-10 Link do skopiowania trasa na żywo
 
 
andrzejnow666 



Model: MS1900
Rocznik: 2009
Wiek: 46
Posty: 416
Skąd: Łabiszyn
Wysłany: 2019-05-08, 11:37   

tqmeh, dzięki też zaczynem myśleć o drugim mocowaniu, bo szukam w necie kabla usb- bolce i zapomnij miła. myślałem że coś takiego istnieje tym bardziej, że w cztery razy tańszym navitelu kabli do połączeń do woli :( . Ja na czas deszczu odłączam usb zamyam gniazdo gumową nakładka i na 3-4 h mam spokój. Kable podpirałeś bezpośrednio pod akumulator, czy dawałeś po drodze jakieś zabezpieczenie ?
 
 
tqmeh 



Model: MS1300
Rocznik: 2016
Wiek: 42
Posty: 1260
Skąd: Złotoryja&WDL
Wysłany: 2019-05-08, 12:21   

andrzejnow666, dałem bezpiecznik żeby uniknąć kłopotów.
dodatkowo nie ingerowałem w instalacje w celu szukania zasilania po stacyjce, NAVI i tak po zakończeniu jady zdejmuję z moto a jak postoi w uchwycie godzinę czy 2 nic jej nie będzie
Uchwyt się trafia w necie, mój kosztował z kablem około 100PLN
_________________
Pozdrawiam Tomek
Gdzie jedziemy w najbliższy weekend ??


WDL na FB

http://aprs.fi/?call=SQ6OEN-10 Link do skopiowania trasa na żywo
 
 
andrzejnow666 



Model: MS1900
Rocznik: 2009
Wiek: 46
Posty: 416
Skąd: Łabiszyn
Wysłany: 2019-05-08, 13:00   

tqmeh, dzięki
 
 
pyra 



Model: SYMPATYK
Rocznik: 2017
Posty: 5188
Skąd: pyrlandia
Wysłany: 2019-05-08, 13:31   

W stacji dokującej już jest bezpiecznik
_________________
Bo droga jest celem
 
 
andrzejnow666 



Model: MS1900
Rocznik: 2009
Wiek: 46
Posty: 416
Skąd: Łabiszyn
Wysłany: 2019-05-08, 15:08   

pyra napisał/a:
W stacji dokującej już jest bezpiecznik
właśnie doczytałem w instrukcji. Doczytałem też , że " należy podłączyć do wiązki przewodów motocykla pomiędzy zapłonem, a uziemnieniem akumulatora" , czyli co pod samo ako się nie powinno
tqmeh napisał/a:
dodatkowo nie ingerowałem w instalacje w celu szukania zasilania po stacyjce,
To własnie wydaje się najłatwiejszym z rozwiązań
 
 
tqmeh 



Model: MS1300
Rocznik: 2016
Wiek: 42
Posty: 1260
Skąd: Złotoryja&WDL
Wysłany: 2019-05-08, 18:54   

andrzejnow666, z instrukcji

Cytat:
Ważne: nie należy ładować urządzenia, korzystając z portu USB pojazdu, ponieważ jego moc jest
niewystarczająca.


instrukcja
http://download.tomtom.co...EU-RG-pl-pl.pdf

[ Dodano: 2019-05-08, 18:55 ]
pyra napisał/a:
W stacji dokującej już jest bezpiecznik

zabezpiecza navi nie kabel więc dla własnego bezpieczeństwa unikam kłopotów
_________________
Pozdrawiam Tomek
Gdzie jedziemy w najbliższy weekend ??


WDL na FB

http://aprs.fi/?call=SQ6OEN-10 Link do skopiowania trasa na żywo
 
 
andrzejnow666 



Model: MS1900
Rocznik: 2009
Wiek: 46
Posty: 416
Skąd: Łabiszyn
Wysłany: 2019-05-09, 09:39   

to ciekawe z tym kablem usb, bo ja w zestawie dostałem też uchwyt samochodowy i jest on tylko na usb :nie_wiem: :nie_wiem: . Wątpią aby były jakies różnice w ładowaniu między naszymi modelami. Zresztą to już szczegóły i pierdoły. Najgorsze dla mnie jest to że z urządzenia mobilnego zrobili urządzenie stacjonarne przypisane do jednego motocykla :( i nawet w zestawie premium pack zabrakło kabelka za klika eurocentów ! !!
 
 
tqmeh 



Model: MS1300
Rocznik: 2016
Wiek: 42
Posty: 1260
Skąd: Złotoryja&WDL
Wysłany: 2019-05-09, 19:40   

andrzejnow666, w moim miałem uchwyt do auta z wpinanym kablem w uchwyt i do tego zasilanie z USB
do uchwytu RAM do moto mam oddzielny kabel
Do tego kabel USB do podłączenia do PC
_________________
Pozdrawiam Tomek
Gdzie jedziemy w najbliższy weekend ??


WDL na FB

http://aprs.fi/?call=SQ6OEN-10 Link do skopiowania trasa na żywo
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Style mod. by Latoch: Oferta